INFORMATIEKRANT Utrecht

“Uitstekende thuiszorg met echte aandacht voor mensen” Wijkverpleegkundige Maud Katzschner aan het woord

_BT Clear

Beeld ter illustratie

“Afgezien van het feit dat wij uitstekende zorg moeten leveren, vind ik het belangrijkste aan mijn werk dat ik echt in contact sta met mijn cliënten.” Maud Katzschner is wijkverpleegkundige bij het Wijkteam Zuilen-Noord van Careyn. Ze doet dat werk al tien jaar en vindt het de allerleukste baan die er is. “We werken in een team van ruim tien collega’s van wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen en verzorgenden. Een professioneel gestuurd team: we lossen heel veel binnen ons eigen team op en veel van de specialisaties die nodig zijn, vullen we zelf in.”

Actief en zelfredzaam blijven

Het wijkteam doet het hele proces van a tot z. “Dus van intake en indicatie tot de zorg zelf en de administratie die daarbij hoort,” legt Katzschner uit

"Daarnaast hebben we natuurlijk veel contact met professionals buiten Careyn zoals huisartsen, maar ook met mensen uit de omgeving van de cliënt zoals familieleden en buren

De onderliggende gedachte bij het aanbieden van zorg is altijd dat cliënten zo lang mogelijk zo actief en zelfredzaam mogelijk moeten blijven en dat ze zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. Afgezien van zorg vergt dat ook coördinatie met andere zorgverleners en mantelzorgers.”

Druk schema en persoonlijk contact

Hoewel Katzschner het persoonlijk contact erg belangrijk vindt, is het soms lastig daarvoor voldoende tijd te vinden. “Natuurlijk proberen we het zoveel mogelijk, maar ik heb natuurlijk een druk schema. Ik sta om 7:30 uur op de stoep bij mijn eerste cliënt. Soms duurt een bezoek vijf minuten, soms een uur en het plannen van de route is altijd een puzzel. Wondzorg, steunkousen, stoma’s verzorgen, wassen en aankleden horen er allemaal bij. Ondertussen zijn er alarmeringen, acute gevallen. En daarnaast de administratie, het overleggen andere partijen, het coachen van collega’s en het begeleiden van leerlingen."

“Wat ik super belangrijk vind, is dat we echt als team werken,” besluit Katzschner. “Daardoor zijn we flexibel en kunnen we de zorg bieden die onze cliënten verdienen. Zorg met oprechte aandacht voor mensen!”

Meer informatie?
www.careyn.nl

_BT Clear

Voor dementie hoef je je niet te schamen

_BT Clear

Dementie is een ingrijpende ziekte die enorme impact heeft op het leven van degene die het betreft, maar ook op dat van de partner en andere familieleden. Het is goed om bij vermoedens van dementie zo snel mogelijk de diagnose te laten stellen. Vaak schamen mensen zich ervoor en hikken er tegenaan om hulp te zoeken. Dat is jammer, want hoe eerder er ondersteuning wordt geboden worden, hoe langer het vaak mogelijk thuis te blijven wonen.

Zo komt de casemanager dementie bij mensen thuis nadat er bij het buurtteam of de huisarts is aangeven dat er iets ‘niet pluis’ is met het geheugen. De casemanager kijkt wat er aan de hand is, verwijst eventueel door naar andere deskundigen en bespreekt de mogelijkheden.

Dagbehandeling

Dat kan bijvoorbeeld een aantal dagen per week dagbehandeling zijn. Dit biedt degene met dementie de mogelijkheid te doen wat hij of zij nog wel kan. Het geeft zelfvertrouwen en vaardigheden worden getraind. En de het geeft de mantelzorger even rust. In andere situaties is de inzet van wijkverpleging voldoende.

Open gesprek en uitleg

Maar vooral is het goed om open over de ziekte te praten. Je kunt anderen uitleggen wat er aan de hand is en waarom degene met dementie mogelijk anders reageert op situaties dan gebruikelijk is.

Dat kweekt begrip, je krijgt niet zo gauw een stempel opgeplakt. Ook kun je beter rekening houden met wat er allemaal kan en gaat gebeuren. Het leert zowel degene met dementie, als de mantelzorger om creatief naar oplossingen te zoeken.

Ondersteuning

AxionContinu biedt vele mogelijkheden voor ondersteuning thuis. Zo is er het Mobiel Geriatrisch Team, een team van gespecialiseerd deskundigen die met de casemanager meekijken, wanneer dat nodig is. Ook kan wijkverpleging, fysiotherapie en ergotherapie worden ingezet als mensen moeite krijgen met dagelijkse activiteiten, zoals de lichamelijke verzorging, het huishouden of sociale activiteiten. Soms kan dagbehandeling of kortdurende opname een uitkomst zijn. Ook technische aanpassingen kunnen thuis worden ingezet, zoals beeldzorg, sensoren, personenalarmering of speciale apps.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die AxionContinu u kan bieden? Neem dan contact op met het servicebureau van AxionContinu: 030-282 22 77 of via [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear