Heb je al kennisgemaakt met de gezinswerker van het Buurtteam Jeugd en Gezin op de basisschool van jouw kind? Op elke basisschool in Nijmegen is een gezinswerker van het Buurtteam Jeugd en Gezin voor 4 uur of meer aanwezig. De gezinswerker op school is er voor leerlingen, ouders en leerkrachten. Je kunt bij de gezinswerker terecht als je een vraag of probleem hebt waar je zelf niet uitkomt.
De belangrijkste taak van de gezinswerker op de basisschool is om leerlingen een steuntje in de rug te bieden als ze niet goed in hun vel zitten of vastlopen. We kunnen je kind bijvoorbeeld ondersteunen als het gepest wordt, of juist andere kinderen pest. Als je kind zich onzeker voelt, of moeite heeft om vrienden te maken. Als je kind school saai vindt, of juist heel moeilijk vindt. Of als er thuis iets aan de hand is. We kunnen kinderen helpen bij alle vragen of problemen die te maken hebben met opgroeien. Soms helpen we een kind individueel, maar soms ook in een groepje.
Edith, een van onze gezinswerkers op school, vertelt: ‘Op dit moment begeleid ik 3 meiden die bang zijn om fouten te maken en een vorm van faalangst hebben. Ze zitten alle drie op dezelfde school, in verschillende klassen. Ik hielp ze eerst individueel, maar begeleid ze nu samen in één groepje.
Ik ga met ze aan de slag om ze te helpen wat steviger in hun schoenen te staan. We doen oefeningen over emoties, over wat er gebeurt als iets niet lukt en over helpende gedachten. Doordat ze nu samen in een groepje zitten, ervaren ze dat ze niet de enigen zijn die bang zijn om fouten te maken en soms wat onzeker zijn. En ze leren superveel van elkaar. Soms merk je zelfs dat ze meer van elkaar willen leren als leeftijdsgenootjes dan van mij als volwassene.’
Maar Edith helpt niet alleen bij faalangst. ‘Ik ben er ook voor leerlingen met een ouder die niet meer thuis woont. Bijvoorbeeld door een scheiding of een gevangenisstraf. Of doordat een van de ouders is overleden. Dan kan het voor een kind soms heel fijn om even met me te praten. Dan kunnen ze hun ei kwijt en mogen hun emoties er even zijn. Dat helpt om dingen een plekje te geven.’
Voor een kind dat ergens mee zit, is het vaak fijn om met iemand anders te kunnen praten dan zijn ouders of leraar. De gezinswerker is een veilig iemand, waarbij je kind kan vertellen waar die last van heeft, zodat we kunnen ondersteunen als dat even nodig is. We werken gratis en zonder indicatie, dus we kunnen vaak snel helpen! En we zijn er voor grote en kleine problemen. We hopen te kunnen helpen voordat er grote problemen ontstaan. Dan kunnen we voorkomen dat extra hulp nodig is. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Als er dan wel extra hulp nodig is, denken we mee welke hulp passend is en kunnen we als een ouder dat wil ook betrokken blijven.
We zijn er niet alleen voor kinderen. Ook ouders kunnen bij de gezinswerker op school terecht met kleine opvoedvragen. Bijvoorbeeld als je kind ’s avonds niet wil eten, niet goed luistert, te veel gamet, of weinig structuur heeft. De gezinswerker denkt dan met je mee en geeft je tips. Als een vraag toch wat groter blijkt, dan kan de gezinswerker op school je ook begeleiden naar een aanmelding voor het Buurtteam Jeugd en Gezin in de wijk waar je woont. Dan kunnen we jou en je gezin wat langer ondersteunen.
Ouders kunnen zelf via school contact opnemen met de gezinswerker op school, maar we zien ook vaak dat de leraar of intern begeleider van school contact met ons opneemt omdat die zich zorgen maakt. We kunnen dan samen met ouders, de leerkracht of de intern begeleider ook in gesprek gaan en nadenken over een oplossing.
Je kunt via de juf, meester of intern begeleider van school contact opnemen met de gezinswerker van het Buurtteam op school. Je kunt ook zelf contact opnemen. De contactgegevens van al onze Buurtteams vind je op pagina 12 of op www.buurtteamsjeugdengezin.nl. Je kunt ons ook volgen op Facebook of Instagram via @buurtteamsjeugdengezin.