Iedere inwoner die met Buurtteams Volwassenen contact opneemt, krijgt één of meer persoonlijke gesprekken. We bespreken wat er speelt, de hulpvraag en wat de inwoner zelf als eerste wil aanpakken. We maken een plan met doelen en spreken af in welke stappen deze het beste bereikt kunnen worden. Daarna gaan we samen stappen zetten richting het afgesproken doel.
Hoe we dat doen kan heel verschillend zijn. Soms is het nuttig om met vrienden of familie samen te zoeken naar oplossingen. Of is het helpend om mee te doen met wijkactiviteiten of deel te nemen aan een professioneel begeleide gespreksgroep. En soms is het goed om de individuele gesprekken te combineren met online oefeningen en opdrachten. Maar het kan ook voldoende zijn als we af en toe eens komen kijken hoe het gaat. Omdat iedereen verschillend is, sluiten onze buurtteammedewerkers zo goed mogelijk aan bij wat de klant nodig heeft en echt verder helpt.
Iedereen wil ergens bij horen, zo blijkt telkens weer. Dit lijkt eenvoudig maar is het vaak niet. Veel inwoners willen dit wel, maar weten niet hoe. Als onderdeel van onze begeleiding, zoeken we gezamenlijk naar contactmogelijkheden die passend zijn. Misschien helpt het om de relatie met voormalige vrienden of familie aan te halen. Of om deel te nemen aan activiteiten, liefst zo dicht mogelijk bij huis, in je eigen wijk. Zodat het gevoel van er alleen voor te staan minder wordt. En om te ervaren dat iedereen iets kan bijdragen en meetelt! Misschien door koffie te zetten voor een ander. Of door een persoonlijk verhaal te delen waardoor een ander merkt dat hij of zij niet de enige is die zich zo voelt. Het zijn vaak juist de kleine dingen die het verschil maken. En hoe fijn is het als je mensen in je eigen omgeving hebt om af en toe je hart te luchten. Meedoen is een belangrijk onderdeel van onze begeleidingstrajecten.
Maar ook aan inwoners met een stevig netwerk bieden wij, waar mogelijk, begeleiding in de vorm van groepswerk. Inwoners kunnen elkaar vaak heel goed helpen.
Door verhalen uit te wisselen en een luisterend oor en herkenning te vinden. Zo krijgen deelnemers meer inzicht in hun probleem en vinden samen oplossingsmogelijkheden. Men steunt elkaar, oefent en ontdekt wat werkt. Het combineren van individuele gesprekken met professionele begeleiding in groepsverband is een succesvolle werkwijze.
Buurtteams Volwassenen werkt met online ondersteuning in combinatie met individuele begeleiding. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van een inwoner, kan er gekozen worden om gebruik te maken van het online platform GezondeBoel. In deze online omgeving zijn een groot aantal oefeningen, opdrachten en filmpjes te vinden, waarmee een inwoner zelf aan de slag kan. Zoals bijvoorbeeld de training Grip op je leven, Omgaan met angst en Leven met een beperking. Met of zonder hulp van een buurtteammedewerker kunnen inwoners inloggen en oefenen met onderwerpen die bijdragen aan de oplossing van hun probleem. Tussen de begeleidingsgesprekken in, zijn bewoners zelf actief bezig met nadenken en werken aan hun situatie. Door hiermee actief bezig te zijn krijgen bewoners meer grip op hun problemen. Ze krijgen meer zelfinzicht en hebben daardoor meer invloed op hun eigen situatie.
Het online platform GezondeBoel is 24/7 toegankelijk en mensen kunnen zelf beslissen op welk moment en in welk tempo zij hiermee aan de slag gaan. Als het nodig is, helpen buurtteammedewerkers inwoners met hun digitale vaardigheden zodat zij goed wegwijs raken in hoe het platform werkt. Men kan ook chatten met de buurtteammedewerker zodat er zelfs op afstand toch nabijheid is.
De combinatie van online werkvormen en live gesprekken is een relatief nieuwe manier van werken. Het zal niet alle inwoners passen, maar waar het wel past, gaan we ermee aan de slag. In een samenleving die steeds meer digitaliseert is gecombineerde ondersteuning voor veel mensen een uitkomst, zoals bijvoorbeeld voor deze mevrouw.
Een vrouw van begin 50 met sociale angst wil beter voor haarzelf op leren komen. Ze krijgt individuele begeleiding vanuit het Buurtteam waar ze woont en wil ook graag zelf online aan haar doelen werken. Het platform GezondeBoel heeft naast vele andere interessante onderwerpen, ook een assertiviteitscursus. Het online programma werkt eenvoudig, je kunt er op eigen tempo en moment zelfstandig aan werken. Mevrouw liet vervolgens weten dat ze binnen 2 dagen de cursus al af had en vroeg zich af welke cursussen er nog meer zijn. De cursus hielp haar met haar zelfvertrouwen en ze staat nu minder angstig in het leven.