In de gemeente leiden

Eerste hulp bij geldzorgen

_BT Clear

Hebt u zorgen over geld? Lukt het niet om rekeningen op tijd te betalen? Een kleine schuld kan snel een grote zorg worden. Daarom staat in de wet dat de woningbouwvereniging, uw zorgverzekeraar of het water- en energiebedrijf aan de gemeente mogen doorgeven als u een rekening niet hebt betaald. In zo’n geval stuurt het Team Eerste Hulp bij Geldzorgen u daarover een brief.

Wat is Team Eerste Hulp bij Geldzorgen?

Het Team Eerste Hulp bij Geldzorgen is een initiatief van de gemeente en het Sociaal wijkteam Leiden. De medewerkers van Team Eerste Hulp bij Geldzorgen zijn financiële experts en maatschappelijk werkers. Zij weten precies wat u kunt doen bij geld-
zorgen en betalingsachterstanden.

Hebt u een brief gekregen?

Heeft de woningbouwvereniging, uw zorgverzekeraar of het water- en energiebedrijf doorgegeven dat u een rekening niet hebt betaald? Dan stuurt het Team Eerste Hulp bij Geldzorgen u een brief. In de brief vragen we u om contact met ons op te nemen.

Wat gebeurt er als u contact opneemt?

Samen met u kijkt een medewerker van het Team Eerste Hulp bij Geldzorgen wat er aan de hand is. En hoe we u kunnen helpen.

Wat we precies doen, ligt aan uw situatie. En aan wat u nodig hebt. De hulp van Team Eerste Hulp bij Geldzorgen is gratis.

Geen brief gekregen, maar wel hulp nodig?

U kunt niet zelf om hulp vragen bij Team Eerste Hulp bij Geldzorgen. Maar u kunt voor hulp wel contact opnemen met de Stadsbank. Of met het Sociaal wijkteam bij u in de buurt.

Hoe zit het met uw privacy?

Team Eerste Hulp bij Geldzorgen krijgt alleen informatie van organisaties waarmee we dat hebben afgesproken. We houden ons aan alle regels die in de wet (AVG) staan over uw privacy.

_BT Clear

De grootste misverstanden over schuldhulp

‘In de schuldhulp krijg je altijd maar €50 per week.’
Niet waar.

Voor sommige mensen is het heel fijn wanneer zij hun eigen geld een poosje niet meer hoeven te beheren. De schuldhulpverlening neemt het dan over. Samen worden er afspraken gemaakt over hoe dat het beste werkt. Soms blijft er dan €50 per week over om boodschappen te doen. Soms ook meer. Dit hangt helemaal af van de situatie.

‘Als je naar de schuldhulp gaat dan moet je altijd de schuldsanering in.’
Niet waar.

Wanneer de schulden niet anders kunnen worden opgelost, dan is schuldsanering soms de enige oplossing. We kijken altijd of er ook andere manieren zijn om uw schulden op te lossen. Alleen wanneer het echt niet anders kan, wordt gekeken of schuldsanering mogelijk is.

‘Mijn schulden zijn veel te hoog voor de schuldhulp.’
Niet waar.

Juist als u hoge schulden heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met de schuldhulp. Door niets te doen, lopen de schulden alleen maar op. Maak dus snel een afspraak.

‘Ik ben ondernemer en heb geen recht op schuldhulp.’
Niet waar.

Bent u ondernemer en wilt u hulp? U vindt op de website van de gemeente Leiden onder ‘Hulp voor ondernemers’ 
informatie over verschillende mogelijkheden in het op orde brengen van uw financiën.

‘Schuldhulp kost geld, dat kan ik niet betalen.’
Niet waar.

>In Nederland moet elke gemeente gratis schuldhulpverlening bieden aan haar inwoners.

Heeft u geen schulden, maar wilt u meer grip op uw financiën? Kijk op buzzleiden.nl/geldwijzer of geldfit.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear