Burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt:

22 november 2017…

De gemeenteraadsverkiezingen van 2017 zijn de afronding van het herindelingsproces van 4 gemeenten. Het Bildt als zelfstandige gemeente houdt op te bestaan en wordt vanaf 1 januari 2018 onderdeel van de nieuwe gemeente Waadhoeke. Versterking van de bestuurskracht en vermindering van de kwetsbaarheid was het grote doel. 22 november is dus niet alleen een finish, maar eveneens een nieuwe start. Nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen, maar ook vragen omtrent de toekomst. Worden al die mooie theoretische plannen werkelijkheid? Ik ben er van overtuigd, heb er het volste vertrouwen in dat het zal gaan lukken in het belang van onze inwoners. Daarbij past een grote opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 22 november a.s. Ga vooral stemmen, blijf niet aan de kant staan door thuis te blijven. Uw stem is van groot belang!!

Burgemeester Eduard van Zuijlen van Franekeradeel:

Door het samengaan in Waadhoeke zal Noordwest-Fryslân een veel grotere rol gaan spelen op het Friese toneel. Dat is belangrijk voor de toekomst van u als inwoner van dit gebied: de grotere gemeente zal samen met bijvoorbeeld de provincie meer kunnen doen aan leefbaarheid, werkgelegenheid, cultuur en duurzaamheid. Dat zijn zaken die iedereen raken. Ik hoop heel erg dat u naar de stembus gaat om te bepalen wie namens u de komende jaren hard mag gaan trekken aan deze kansen voor ons gebied. Er valt wat te kiezen en persoonlijk beschouw ik dat nog altijd als een voorrecht. Maak gebruik van dat recht!

Boargemaster Johanneke Liemburg fan Littenseradiel:

Net stinne, mar stimme!

No’t de ein fan de gemeente Littenseradiel tichteby is, oerfalt ús in gefoel fan weemoed, net fan spyt. De skaalfergrutting set troch yn tal fan sektoaren fan de mienskip en dêr moat de oerheid op ynspylje, oars ferliest se har posysje. Mar foar de ynformele bân tusken befolking en bestjoer dy’t der yn in lytse gemeente is, moat wol wat yn’t plak komme. Ek yn Waadhoeke moatte bestjoer en befolking elkoar maklik fine kinne en begripe. Dat begjint mei it kiezen fan in gemeenteried. Net stinne dus, mar stimme!

Boargemaster Theunis R. Piersma fan Menameradiel:

Op 1 jannewaris 2018 komt de iene gemeente net by de oare mar moatte Menameradiel, Franekeradeel, het Bildt en 4 doarpen fan Littenseradiel mei-inoar ‘ritse’. De nije gemeente Waadhoeke hat fansels ferlet fan in goed nij bestoer. Jou de gemeente Waadhoeke kleur en stim op 22 novimber! Op 1 januari 2018 komt de ene gemeente niet bij de andere maar moeten Menameradiel, Franekeradeel, het Bildt en 4 dorpen van Littenseradiel in elkaar ‘ritsen’. De nieuwe gemeente Waadhoeke heeft uiteraard behoefte aan een goed nieuw bestuur. Geef de gemeente Waadhoeke kleur en stem op 22 november!


Wat is de gemeenteraad?

Hoogste bestuursorgaan

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente Waadhoeke en vertegenwoordigt alle inwoners. De gemeenteraad vormt samen met de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders (b. en w.) het gemeentebestuur. De griffie ondersteunt de raad.

Fracties en raadsleden

De gemeenteraad van Waadhoeke bestaat na de herindeling uit 29 raadsleden. Zij zijn verdeeld over verschillende fracties. Een fractie is een groep raadsleden van dezelfde politieke partij. Elke vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiest u een nieuwe gemeenteraad en bepaalt u wie u vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Door de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2018 vinden de verkiezingen al op 22 november 2017 plaats. De inwoners van de meeste andere gemeenten gaan in maart 2018 naar de stembus.

Het college van burgemeester en wethouders

Het college van b. en w. bereidt de plannen en het beleid van de gemeente voor en voert deze uit. De gemeenteraad beslist of plannen doorgaan en is verantwoordelijk voor de financiën. Daarnaast voert het college zelfstandig wetten en regelingen van het Rijk uit.

De burgemeester

De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van b. en w. Hij of zij vertegenwoordigt de gemeente naar buiten. De burgemeester is ook verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in de gemeente.

Wat doet de gemeenteraad?

Taken

De gemeenteraad vertegenwoordigt straks alle inwoners van Waadhoeke, dus ook u. De raadsleden wegen de belangen van inwoners af bij het nemen van besluiten. De gemeenteraad beslist over allerlei onderwerpen die belangrijk voor u zijn. Denk aan openbare orde, veiligheid, sport, welzijn, cultuur, inrichting van de openbare ruimte, infrastructuur en natuurlijk over de financiën en belastingen van de gemeente. Als een meerderheid van de raad wil dat iets gebeurt, wordt het ook daadwerkelijk uitgevoerd. Ook controleert de gemeenteraad of het college van b. en w. het beleid goed uitvoert en haar bestuurstaken goed vervult.

Vergaderen

De gemeenteraad vergadert in de regel één keer per maand op een donderdag om besluiten te nemen. Soms worden besluiten van de raad voorbereid door een soort commissies van de raad. Die kunnen zorgen voor verduidelijking van stukken en voor het in gesprek gaan met betrokkenen. Per onderwerp wil de raad hiervoor maatwerk toepassen. De commissievergaderingen en raadsvergaderingen kunt u live volgen of terugkijken op www.waadhoeke.nl. U bent vanaf 2 januari ook van harte welkom om de vergadering te volgen vanaf de publieke tribune in het gemeentehuis, aan de Harlingerweg 18, Franeker.

Uw mening

De gemeenteraad wil graag dat u uw mening laat horen. Dat doet u allereerst door op 22 november uw stem uit te brengen. Als de raad is gekozen, kunt u nog steeds uw stem laten horen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een raadslid, een brief te schrijven of door mee te spreken in een commissievergadering. Ook kunt u een burgerinitiatief indienen. Zo kunt u een onderwerp op de vergaderagenda van de raad plaatsen. Naast deze officiële mogelijkheden om invloed uit te oefenen, kunt u ook via de gemeentelijke Twitter of Facebook laten weten wat u vindt.

 

 
_BT Clear