VVD. Gewoon. Doen.

_BT Clear

Lijst 5

Standpunten:

  • Gemeentelijke belastingen en heffingen zo laag mogelijk.
  • Zo min mogelijk bureaucratie in de zorg. Mensen moeten zelf kunnen kiezen. Mantelzorg ondersteunen.
  • Minder regels en beperkingen, ruimte voor eigen keuzes in bestemmingsplannen.
  • Investeren in uitbreiding en veiligheid van fiets-, wandel- en ruiterpaden en wegen.
  • Natuurontwikkeling gaat niet ten koste van landbouwgrond.

gewoondoen.frl

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie vindt dat u als inwoner of ondernemer heel goed zelf uw keuzes kunt maken. Het gemeentehuis moet daarom klein en efficiënt voor u werken. Waarbij we niet ons inkomen herverdelen, maar kansen op een betere toekomst voor ons allemaal samen oppakken! Niet eindeloos praten, maar gewoon doen!

Wij willen ruimte bieden aan ondernemers, zij moeten kunnen ondernemen. Boeren krijgen niet te maken met allerlei beperkingen als zij willen uitbreiden. Dus geen extra gemeentelijke regels boven landelijke regels voor natuur en milieu. Om monumentale boerderijen te behouden moeten andere functies voor deze markante gebouwen mogelijk zijn. Winkeliers moeten de ruimte krijgen om te ontwikkelen in de dorpen en steden.

Een efficiënte gemeente zorgt voor lagere belastingen en heffingen. U kunt zelf wel kiezen waar u uw geld aan uitgeeft. Als u meer wilt besteden aan sport of cultuur dan doet u dat. De gemeente hoeft dat niet voor u te bedenken.

Uitkeringen zijn er om een vangnet te bieden, want we laten niemand vallen. Maar een uitkering is geen gratis geld. Uitkeringsgerechtigden hebben de plicht om zo snel als mogelijk is weer op eigen benen te staan.

De zorg voor mensen is belangrijk. De VVD wil dat mensen die zorg nodig hebben ook hier zoveel mogelijk zelf hun keuzes in kunnen maken. De zorg moet efficiënt verleend worden. De VVD wil geen overbodige bureaucratie en onnodig papierwerk. Mantelzorg is van groot belang en mag van de VVD beter ondersteund worden.
Het kernenbeleid van de gemeente is succesvol en dat willen we zo houden en uitbreiden voor de 15 nieuwe dorpen van Littenseradiel die bij Súdwest-Fryslân komen. Voor grote, goed onderbouwde projecten waar veel draagvlak voor is, zoals dorpshuizen, betaalt de gemeente mee als het nodig is. De sluitende exploitatie van dorpshuizen en wijkgebouwen blijft de verantwoordelijkheid van de besturen hiervan.

Kortom de VVD wil aanpakken, samen met u aan de slag. De VVD wil dat u gewoon kan doen wat goed voor u en voor uw omgeving is.
VVD. Gewoon. Doen.

V.l.n.r.: Lianne Dijkstra, Simon de Witte, Debbie Douwes, Franke Doting, Mark de Man, Bert Hagting, Hielke Bandstra, Robin Osinga.

_BT Clear

Wat gebeurt er nadat u heeft gestemd?

Van stemmen tellen tot raadsleden installeren

U heeft het juiste rondje roodgekleurd, uw stembiljet in de stembus geduwd en de mensen van het stembureau gedag gezegd. Uw taak zit erop! Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk? Hieronder leest u een uitleg over de vier stappen na het stemmen.

_BT Clear

Stap 1

stemmen tellen!

In de loop van de verkiezingsdag loopt de spanning steeds verder op. Wat zal de uitslag zijn? Nu we de stemmen weer handmatig tellen, blijft het nog langer spannend. Na sluiting van de stembureaus begint het tellen. De medewerkers van het stembureau worden daarbij soms geholpen door tellers. Dat zijn geen mensen die spontaan binnenlopen. Ze moeten zich van tevoren aanmelden. Want we willen dat de telling zo zorgvuldig mogelijk verloopt. Eerst worden stapels gemaakt per partij. Aan de hand van die eerste telling volgt ’s avonds een tussentijdse verkiezingsuitslag. Die maakt de burgemeester bekend, als voorzitter van het hoofdstembureau. De ochtend daarna staat de voorlopige uitslag op www.sudwestfryslan.nl. Een dag later, op vrijdag 24 november om 10.00 uur, maakt de voorzitter van het hoofdstembureau de definitieve uitslag bekend. Daarin zijn ook alle voorkeurstemmen geteld. Het komt lokaal vrij vaak voor dat mensen met voorkeursstemmen in de raad worden gekozen ten koste van een hoger op de lijst geplaatst iemand. Kiezers kennen soms politici die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat verlaagt de drempel om een voorkeursstem uit te brengen.

Stap 2

informeren

Als de uitslag definitief is, kan de coalitievorming beginnen. Het verloop van dit proces is ontstaan uit gewoonte, maar is nergens vastgelegd. Dat geldt voor landelijke verkiezingen en ook voor gemeenteraadsverkiezingen. Zonder dat het in regels of wetten is bepaald, krijgt de grootste partij vaak de gelegenheid om een zogenoemde informateur aan te stellen. Die krijgt de opdracht om te onderzoeken welke coalitie er mogelijk is. Dus: welke partijen, die samen een meerderheid in de raad hebben, kunnen het beste met elkaar samenwerken. Hij of zij voert gesprekken met alle partijen. De vraag die de informateur stelt is: wat zouden zij, op basis van de verkiezingsuitslag, een goede coalitie vinden? Verschillende opties vallen af. Sommige coalities zijn te klein, of soms liggen de standpunten van partijen te ver uit elkaar.

Stap 3

formeren!

Als het erop lijkt dat een coalitie is gevormd, kan de formatie beginnen. In de landelijke politiek wordt daarvoor een nieuwe formateur aangesteld. Lokaal is de informateur meestal ook de formateur. De onderhandelaars moeten een inhoudelijk beleidsprogramma op papier zetten en het eens worden over wethouders kandidaten. Daarbij krijgen ze vaak ondersteuning van iemand uit de ambtelijke organisatie. Er wordt geprobeerd om de formatie in december rond te hebben. Maar het is vooraf niet te voorspellen of dat ook echt zo is.

Stap 4

installeren!

Half december vindt de laatste raadsvergadering van de oude gemeenteraad plaats. In deze vergadering wordt afscheid genomen van alle raadsleden. Op 2 januari 2018 is de eerste vergadering van de nieuwe raad. Aan het begin van de vergadering worden de nieuwe gemeenteraadsleden geïnstalleerd. Als de formatie al is afgerond en er wethouders kandidaten zijn, wordt in deze gemeenteraadsvergadering het nieuwe college gekozen en beëdigd.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear