Wat is de gemeenteraad?

Hoogste bestuursorgaan

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente Súdwest-Fryslân en vertegenwoordigt alle inwoners. De gemeenteraad vormt samen met de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders (b en w) het gemeentebestuur. De griffie ondersteunt de raad.

Fracties en raadsleden

De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân bestaat na de herindeling uit 37 raadsleden. Zij zijn verdeeld over verschillende fracties. Een fractie is een groep raadsleden van dezelfde politieke partij. Elke vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan kiest u een nieuwe gemeenteraad en bepaalt u wie u vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Door de gemeentelijke herindeling van de gemeente Littenseradiel op 1 januari 2018 vinden de verkiezingen al op 22 november 2017 plaats. De inwoners van de meeste andere gemeenten in ons land gaan in maart 2018 naar de stembus.

Taakverdeling

Het college van b en w bereidt de plannen en het beleid van de gemeente voor en voert deze uit. De gemeenteraad controleert het college en beslist of plannen doorgaan. Daarnaast voert het college zelfstandig wetten en regelingen van het Rijk uit.

De burgemeester

De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van b en w. Hij of zij vertegenwoordigt de gemeente naar buiten. De burgemeester is ook verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in de gemeente.

Wat doet de griffie?

De griffie ondersteunt en adviseert de gemeenteraad. Kort gezegd maakt de griffie het mogelijk dat de raad en ook raadscommissies kunnen vergaderen en besluiten kunnen nemen. De griffie verzamelt vergaderstukken en bereidt concept besluiten voor. Daarnaast biedt de griffie inhoudelijke ondersteuning aan raadsleden. Zo bereidt ze ook nieuwe raadsleden voor op hun taak. Door ze alle informatie te geven die ze nodig hebben en door bijvoorbeeld debattrainingen te organiseren. Eenmaal aan het werk, kunnen raadsleden ook rekenen op hulp van de griffie, zoals bij het opstellen van voorstellen, moties en amendementen. Hoofd van de griffie van de gemeente Súdwest-Fryslân is griffier Grietsje Stegenga. De griffier is secretaris en eerste adviseur van de gemeenteraad. Ook geeft de griffier leiding aan de griffie. Haar eerste plaatsvervanger is Scholte Hobma. U kunt bij de griffie terecht met al uw vragen over de gemeenteraad. Ook kunt u bij de griffie terecht als u wilt inspreken tijdens een vergadering of als u een bezoek wilt brengen aan de raad. Via [email protected] kunt u contact opnemen met de griffie van de gemeenten Súdwest-Fryslân.

_BT Clear

_BT Clear

Wat doet de gemeenteraad?

De gemeenteraad vertegenwoordigt alle inwoners van Súdwest-Fryslân, dus ook u. De raadsleden wegen de belangen van inwoners af bij het nemen van besluiten. De gemeenteraad beslist over allerlei onderwerpen die belangrijk voor u zijn. Denk aan openbare orde, veiligheid, sport, welzijn, cultuur, inrichting van de openbare ruimte, infrastructuur en natuurlijk over de financiën en belastingen van de gemeente. Als een meerderheid van de raad wil dat iets gebeurt, wordt het ook daadwerkelijk uitgevoerd. Ook controleert de gemeenteraad of het college van b en w het beleid goed uitvoert en haar bestuurstaken goed vervult.

Vergaderen

De gemeenteraad vergadert één keer per vijf weken op een donderdag om besluiten te nemen. Besluiten worden voorbereid door commissies van de raad. Belanghebbenden kunnen voorafgaand aan de commissies inspreken. De commissievergaderingen en raadsvergaderingen kunt u live volgen of terugkijken op www.sudwestfryslan.nl. U bent ook van harte welkom bij de vergadering van de commissies en de gemeenteraad. De raad vergadert dit jaar nog in het gemeentehuis in IJlst. Met ingang van volgend jaar vergadert de gemeenteraad in het nieuwe Bestjoershûs, het voormalige gemeentehuis van de gemeente Wymbritseradeel, aan de Marktstraat in Sneek.

Uw mening

De gemeenteraad wil graag dat u uw mening laat horen. Dat doet u allereerst door op 22 november uw stem uit te brengen. Als de raad is gekozen, kunt u nog steeds uw stem laten horen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een raadslid, een brief te schrijven of door in te spreken tijdens een commissievergadering. Ook kunt u een burgerinitiatief indienen . Zo kunt u een onderwerp op de vergaderagenda van de raad plaatsen. Naast deze officiële mogelijkheden kunt u tijdens ‘Polityk op ‘e Dyk’ in Sneek en Bolsward met raadsleden in gesprek gaan. Bovendien wordt in de dorpen met regelmaat ‘Praat met de raad’ georganiseerd. Ook dan heeft u volop de gelegenheid om met de leden van de gemeenteraad in gesprek te gaan.

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear