Lijst 6:
ChristenUnie SGP

 

Waar ChristenUnie SGP voor staat

Vanuit Christelijk oogpunt politiek bedrijven. Dat is omzien naar elkaar. Zorgen dat iedereen zich veilig en geborgen voelt, ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid, afkomst of beperking. Wij zullen altijd trachten het beste uit mensen te halen, wij zijn de verbindende factor. Verbindingen binnen de raad, maar ook regionaal of landelijk als de situatie daarom vraagt.

De ChristenUnie SGP is een zeer stabiele factor binnen de Albrandswaardse politiek. Waarbij er ruimte is voor nieuw talent, zonder afscheid te nemen van kostbare ervaring. Wij hebben beleidsstukken altijd getoetst op basis van de inhoud, dit los van rancune of vergeldingsdrang. Wij hebben nooit raadscollega’s uitgesloten en altijd gezocht naar gezamenlijke kansen. Wij hebben het vertrouwen gekregen door onszelf te blijven. Politiek gaat niet om wat wij vinden maar om wat het beste is voor Albrandswaard. Daar moet je inwoners bij durven te betrekken en dat is nou precies wat wij doen. Samen #Waardevol

Naam: Frans van Zaalen
Leeftijd: 36 jaar
Geboorteplaats: Arnhem
Woonplaats: Rhoon
Beroep: Expert Creditmanagement bij VGZ zorgverzekeraar
Gezinssamenstelling: getrouwd en drie jonge dochters

Welke dossiers die op dit moment spelen, zijn de allerbelangrijkste?

“Met stip op één staat het bestrijden van eenzaamheid. Niet alleen eenzaamheid bij ouderen, maar ook bij jongeren. Iedereen deelt tegenwoordig heel makkelijk zijn successen, maar tegenslagen horen ook bij het leven. Wij willen benadrukken dat iedereen waardevol is. We moeten meer bieden aan inwoners van de gemeente die het moeilijk hebben en zorgen dat deze mensen niet in een isolement raken.

Een ander punt is de vraag hoe we de jongeren in de gemeente kunnen voorzien van passend werk. Het is voor jonge mensen vaak heel moeilijk om aan de bak te komen en dat is niet bevorderlijk voor het welbevinden van deze jongeren. Wij willen er zijn voor deze groep en zeggen ‘je doet ertoe!’.

Ook trekken wij ons het leed van gebroken gezinnen erg aan. Vaak staan mensen er dan alleen voor en blijkt het moeilijk om in de nieuwe situatie weer volledig onderdeel te worden van de samenleving. Bijvoorbeeld het vinden van geschikte woonruimte kan heel lastig zijn. Daar ligt volgens ons een taak voor de gemeente.”

Kunt u drie zaken noemen waarop de inwoners van Albrandswaard trots mogen zijn?

“Natuurlijk het grote aantal vrijwilligersorganisaties. In de gemeente zijn zeer veel mensen betrokken bij clubs en verenigingen of bezig met liefdadigheid. Als voorbeelden noem ik de buurtpreventie die een toonbeeld is voor heel Nederland maar ook de buurtbus en de vrijwillige brandweer.

Ook de BAR-samenwerking (tussen de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk) is iets om trots op te zijn. Daar is iedereen zeer bij gebaat. In die samenwerking hebben we de lat heel hoog gelegd. Misschien zijn niet alle doelen gehaald, maar het gaat al met al heel goed. Het resultaat van de samenwerking is dat de kosten voor de inwoners van de deelnemende gemeenten omlaag gaan.

Iets nieuws is het werken met wijkteams zodat de gemeente dichter op de burgers werkt. Het zijn teams van specialisten die ingaan op specifieke problematiek bij inwoners. Verschillende overheidsinstanties werken dan niet langer langs elkaar heen. Zo worden mensen veel beter en sneller geholpen, bijvoorbeeld in het geval van schuldenproblematiek.”

Wat zijn dingen die beter moeten in de gemeente?

“Als eerste noem ik de samenwerking met inwoners. We moeten praten mét mensen in plaats van óver mensen. Dat betekent dat je zaken eerst bespreekt met de inwoners en pas daarna in de gemeenteraad.

Ten tweede moet onze lobby in de regio beter. In je eentje bereik je als Albrandswaard helemaal niets. We moeten veel meer gebruikmaken van samenwerking (zoals in de BAR) op het vlak van economie, mobiliteit en recreatie. De afgelopen tijd is er volgens ons teveel afgegeven op de regio. Het pakt voor ons niet goed uit als we ons blijven neerzetten als gemeente die zich afzet tegen de rest. Volgens ons gaan het lokale en het regio-belang juist hand in hand.

Als laatste moet de samenwerking in de raad beter. Besluiten zijn te vaak emotioneel geladen en te persoonlijk. Iedereen moet zich realiseren dat we het doen voor de inwoners van de gemeente. Niets meer en niets minder.”

Wat vormt het grootste onderscheid tussen ChristenUnie SGP en de andere acht partijen in Albrandswaard?

“Onze partij komt op voor christelijke principes maar we zijn er voor al onze inwoners. Noem het liberaal met een sociaal vangnet. We zijn een kleine partij en bij alles wat we doen denken we ‘wat betekent dit voor de man in de straat?’. Toch zijn we onderdeel van een landelijke organisatie en zodoende hebben we heel korte lijnen naar de BAR-gemeenten, de provincie en Tweede Kamer in Den Haag.”

Welke bijdrage kunt u als persoon leveren aan de gemeentepolitiek?

“Ik ben benaderbaar, kan goed luisteren en ik ben realistisch, eerlijk en oprecht. Ik zoek graag samen met anderen naar positieve oplossingen voor de gemeente Albrandswaard.”

 

_BT Clear