Lijst 2:
Echt voor Albrandswaard


Waar EVA voor staat

EVA staat voor samenwerken met burgers. Niet eens in de vier jaar, maar vier jaar lang. EVA benut de kennis en kunde van inwoners om plannen te verbeteren en gaat in op de ideeën en initiatieven van de mensen zelf. Dat gaat verder dan inspraak geven.

EVA staat voor goede zorg die voor iedereen anders kan zijn, maar die vooral passend moet zijn. Voor de laatste fase van het leven moet meer aandacht komen voor 24-uurs zorg thuis. De opbrengst van onze contacten met bewoners vertalen wij naar beleid of een praktische agenda. Ruimte zoeken voor gratis OV, het aanpakken van onveilige verkeerssituaties en het opzetten van een duurzaamheidsagenda met inwoners vormen de belangrijkste opbrengst van onze straatacties. Daarbij zijn wij ons altijd bewust van de financiële mogelijkheden en zijn wij niet bang om keuzes te maken.

EVA is een betrouwbare partij die nuchtere en eerlijke politiek voert, zonder spelletjes.

Naam: Maret Rombout
Leeftijd: 51 jaar
Geboorteplaats: Rotterdam
Woonplaats: Rhoon-Noord
Gezinssamenstelling: getrouwd, twee kinderen van 20 en 22

Welke dossiers die spelen in Albrandswaard hebben op dit moment prioriteit?

“Eigenlijk zijn dat voor mij twee ingewikkelde dossiers. De verhuizing van de sportverenigingen op de Omloop en de toekomst van verpleeghuis de Klepperwei. De verhuizing van de clubs op de Omloop is nodig om ruimte te kunnen maken voor de nodige woningbouw. Het eerste plan voor een nieuwe plek is onvoldoende gesteund door de bewoners en de politiek. Het is mijn plan om samen met de omwonenden en de vereniging tot een gedragen plan te komen.

In het geval van de Klepperwei is de gemeente niet aan zet, maar de Argoszorggroep. Inmiddels zijn hun plannen onvoldoende duidelijk. Voor onze gemeente is het zaak dat we een beter plan hebben voor 24-uurs zorg in de wijk. Het is mijn plan om dit voor elkaar te krijgen met de Argoszorggroep, maar wanneer dit onvoldoende lukt, wil ik een nieuwe zorgaanbieder vragen hier in te stappen. Uiteindelijk wil EVA steeds meer zorg bij mensen thuis brengen in plaats van wonen in een verpleeghuis.”

Wat zijn drie zaken waarop de gemeente trots mag zijn?

“Trots moeten we zijn op de grote betrokkenheid en vrijwillige inzet van inwoners. Van buurtbus of bibliotheek tot buurtpreventie of vereniging: vrijwilligers zijn onmisbaar.

We mogen ook met een trots gevoel terugkijken hoe we de basis op orde hebben gekregen in de sport. Alle buitensportaccommodaties zijn waar dat nodig was, voorzien van nieuwe velden, het zwembad is van de ondergang gered en bijna alle binnensportaccommodaties hebben nieuwe sportvloeren gekregen, zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Dat allemaal in twee jaar!

Als laatste zijn we echt heel trots op het gemeentelijk huishoudboekje. De financiën zijn op orde. Ondanks dat onze inkomsten ver achterblijven bij andere, iets grotere gemeenten, kunnen we samen met de inzet van onze inwoners en een beetje financiële steun van de gemeente toch een heel behoorlijk voorzieningenniveau overeind houden.”

Wat zijn dingen die in Albrandswaard voor verbetering in aanmerking komen?

“We moeten nog beter gebruik maken van de kennis en kunde van de inwoners. De gemeente heeft niet altijd het beste plan. Soms is minder gemeente en meer bewonersbemoeienis het best. EVA heeft ook een aantal verkeerssituaties op het oog waar inwoners vragen om een veiligere inrichting. Samen met hen willen we zien wat beter kan, ook als het geld kost. Tot slot moet er een duurzaamheidsagenda komen voor de gemeente. Een agenda die inzet op milieuvriendelijkere vormen van energieopwekking, maar ook op het delen van kennis en advies over wat dit voor de inwoners van Albrandswaard allemaal betekent.”

Wat vormt het grootste onderscheid tussen EVA en de andere acht partijen die deelnemen aan de naderende verkiezingen?

“Dat is vooral de wijze waarop we politiek bedrijven en de rol die de burger daarin bij ons heeft. EVA gaat meer uit van de initiatieven van mensen zelf en wil hierbij aansluiten. Wij zijn niet eens per vier jaar aanspreekbaar, maar vier jaar lang tijdens onze maandelijkse straatacties, politieke cafés of bij EVA Dichtbij. Wij zien de gemeente niet als het orgaan dat alles beter maakt. De gemeente heeft niet overal een antwoord op. Bewoners weten zelf het best waar zij mee geholpen zijn en welke bijdrage zij willen leveren aan hun buurt, wijk of dorp. Daar moet de gemeente geen hinderpaal in zijn, maar juist volgend.”

Welke bijdrage kunt u als persoon leveren aan de gemeentepolitiek?

“Ik denk dat een van mijn beste eigenschappen is dat ik een behoorlijk invoelend vermogen heb, enthousiast ben en graag een verbindende rol speel. Ik vind het prachtig om mensen of organisaties te betrekken en bij elkaar te brengen waar zij zelf nog aarzelen. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingen, wat zeker op het gebied van zorg en jeugdhulp veel gebracht heeft voor de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan huisartsen, wijkteams, schuldhulp & Werk en inkomen, onderwijs, etc.”

 

_BT Clear