HULP BIJ FINANCIËLE PROBLEMEN

Team schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Financiële problemen leiden vaak tot stress. Schuldeisers zullen van alles doen om hun geld te krijgen. U kunt veel druk en stress ervaren van alle aanmaningen, incassobureaus en deurwaarders. Dat kan betekenen dat u het ene gat gaat vullen met het andere om die lastige deurwaarder maar tevreden te stellen. Zo wordt het soms van kwaad tot erger en ziet u geen oplossing meer.

_BT Clear

Dan is het goed om te weten dat u terecht kunt bij de schuldhulpverleners van de gemeente Wijchen. Marga Awater, Margret Koper en Petra van Gils helpen inwoners die financiële problemen hebben. Evy van Hem men is actief op het gebied van vroegsignalering en preventie.

De landelijke campagne ‘Kom uit je schuld’ heeft als doel om het hebben van schulden uit de taboesfeer te halen en mensen te bewegen snel hulp te zoeken. Een prima initiatief, omdat door snel ingrijpen veel ellende kan worden voorkomen. Neem vooral contact op als u zich zorgen maakt over uw financiën. Bel (088) 432 70 00 of meldt u aan via www.wijchen.nl/schulden.

Er zijn veel misverstanden over schuldhulpverlening. Hieronder bespreken we er enkele.

1. “Als je in de schuldhulpverlening komt, dan moet je van €50 in de week leven”

Dat is niet waar. Voor sommige mensen is het heel fijn wanneer zij hun eigen geld een poosje niet meer hoeven te beheren. Dan kan een bewindvoerder het overnemen. Samen worden er afspraken gemaakt over hoe dat het beste werkt. Soms blijft er dan €50 per week over om boodschappen te doen. Soms ook meer. Dit hangt helemaal af van de situatie.
Maar de meeste mensen beheren zelf hun geld. Samen met de schuldhulpverlener wordt een overzicht gemaakt van inkomsten en uitgaven. Zo wordt duidelijk hoeveel geld er per week overblijft voor de boodschappen.

2. “Mijn schulden zijn veel te hoog voor de schuldhulp”

Dat is niet waar. Juist als u hoge schulden heeft, is het belangrijk om een afspraak te maken met een schuldhulpverlener. Door niets te doen, lopen de schulden alleen maar op. Maak dus snel een afspraak.

3. “Ik heb te weinig schulden, dus word ik vast niet geholpen”

Ook dit is niet waar. Fijn dat de schulden bij u niet heel erg zijn opgelopen. Maar het kan het nog steeds een hele opgave zijn om uit de schulden te komen. De schuldhulpverleners adviseren u hierbij graag.

4. “Om in aanmerking te komen voor schuldhulp moet je eerst allerlei formulieren invullen”

Niet waar. Dat hoeft bij ons niet. Voor het eerste gesprek hoeft u in principe niets mee te nemen, behalve uw identiteitsbewijs. Later moet u wel een formulier invullen. Heeft u hier moeite mee? Vertel het ons, dan helpen we u daar gewoon even bij.

5. “Ik kom niet aanmerking voor schuldhulp, want ik heb een koopwoning”

Niet waar. Ook wanneer u een koopwoning heeft, komt u in aanmerking voor schuldhulpverlening. Wel moeten we een aantal zaken weten over de woning, zoals:

  • wanneer is de woning aangekocht?
  • wat voor hypotheek (of hypotheken) is er afgesloten?
  • wat was het bedrag waarvoor de woning is aangekocht?

Het is verstandig om alle papieren die met de woning te maken hebben, alvast te verzamelen. Een schuldsanering is niet altijd mogelijk met een koopwoning. We kijken graag samen met u naar de mogelijkheden.

6. “Ik heb mijn post een tijd niet opengemaakt, dus gaan ze me vast niet helpen”

Niet waar. Wanneer mensen al langere tijd in de financiële problemen zitten, maken zij soms de post niet meer open. Wat heeft dat immers voor zin, als je toch al weet dat je de schuld niet kunt betalen? Wij begrijpen dat best. Wij kunnen vrijwilligers inschakelen die u gaan helpen met het openmaken en ordenen van de post.

7. “Schuldhulpverlening kost geld, dat kan ik niet betalen”

Niet waar. In Nederland moet elke gemeente gratis schuldhulpverlening bieden aan haar inwoners. Ook voor onze hulpverlening hoeft u dus niets te betalen.

_BT Clear

_BT Clear