Het begon met Coen…


Een jonge vader met een bloeiende carrière in het vooruitzicht. Hij wordt wakker op de intensive care. Hij is een paar uur eerder aangereden door een automobilist en met zijn hoofd op de stoeprand gevallen. Een periode van intensieve revalidatie breekt aan. Zijn vrouw is ineens fulltime mantelzorger, naast haar eigen werkkring en de zorg voor haar gezin. Heftig!

Coen van de Steeg, mede-oprichter en directeur WeHelpen

Hij komt via social media in contact met twee lotgenoten. Maaike, herstellend van borstkanker en op zoek naar een laagdrempelige manier om hulp te vragen in de buurt. En Arjan, die graag de lasten wil verlichten van zijn vader. Deze zorgt voor Arjan’s moeder, die MS heeft. Arjan heeft geen idee wat dit allemaal behelst, en waar hij wellicht dingen voor zijn rekening kan nemen. Samen zorgen en de druk verdelen.

Ooit was hulp vragen en hulp bieden iets vanzelfsprekends. Dat was je van huis uit gewend. Maar nu onze samenleving meer en meer geïndividualiseerd is, lijkt het vragen om en aanbieden van hulp lastig. Terwijl iedereen best iemand een keer wil helpen met iets wat ze goed kunnen, leuk vinden, graag doen. Je hoeft het maar te vragen. Coen, Maaike en Arjan zijn zeker niet de enigen die hierover nadenken.

… en het werd een coöperatie.

Tegelijkertijd buigen Achmea, CZ, PGGM, Menzis, Rabobank, BureauVijftig, The Caretakers en VitaValley zich over de grote maatschappelijke vraagstukken van de toekomst. De vraag naar mantelzorg en vrijwilligers zal verder toenemen en het belang om ze te ondersteunen wordt steeds groter. ‘Informele zorgvormen’ als mantelzorg, nabuurschap en vrijwilligerswerk zijn uitstekende oplossingen om een deel van de druk op ons zorgsysteem weg te nemen. Daarom zijn ze op zoek naar nieuwe manieren om het verborgen sociaal kapitaal te ontsluiten. En naar partijen die concreet invulling kunnen geven aan hun oplossingsrichting.

Ze komen in contact met Coen, Maaike en Arjan via de werkconferentie Nieuwe Oude Dag. En besluiten samen de coöperatie WeHelpen op te richten. Een samenwerking met vertakkingen in alle hoeken van het land, dwars door alle lagen van de bevolking. Elke organisatie die mee wil werken aan het verhogen van het aantal uren informele hulp, kan zich aansluiten.

De website wordt gelanceerd …

wehelpen.nl: een online platform voor buurtgenoten, patiënten, mantelzorgers en vrijwilligers en gericht op het vinden, verbinden en organiseren van hulp. Een website om elkaar gemakkelijker te kunnen helpen zonder financiële vergoeding, gevuld met gerichte informatie voor aanbieders en hulpvragers. Het werkt eenvoudig: nadat je een profiel hebt aangemaakt, kun je vermelden wat je voor een ander kunt doen. Of aangeven waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken. Je kunt er binnen een besloten groep een agenda bijhouden met activiteiten rondom een patiënt en een logboek bijhouden. Je breidt je netwerk uit en houdt de regie daarbij in eigen handen.

… en een beweging krijgt vorm.

Door gezamenlijk met de leden en hun achterban een nationale beweging op gang te zetten rondom informele zorg en burgerparticipatie krijgt wehelpen.nl steeds meer impact. Samen bouwen we aan een samenleving die gelooft dat helpen helpt en dat we er voor elkaar zijn. Ieder op zijn eigen manier, in zijn eigen tijd. Een sociale structuur waarbinnen mensen (langer) zelfstandig kunnen functioneren vanuit een florerend online platform. Een beweging met actieve helpers die er samen voor zorgen dat er steeds gemakkelijker hulp wordt gevraagd en geboden, zodat iedereen de mogelijkheid heeft zijn of haar steentje bij te dragen en wordt uitgedaagd deel te blijven nemen in de samenleving.

We Helpen, vanzelfsprekend!,

Een zieke moeder, een echtgenoot met kanker, een kind met spierziekte, een eenzame buur; het kan ons allemaal overkomen. WeHelpen wil helpen. We dromen van een wereld waar je zonder schroom, angst, verlegenheid jouw vraag om hulp kunt stellen. Van een plek om jouw talenten en kwaliteiten zichtbaar te maken en onbaatzuchtig aan te bieden aan een ander. Van een omgeving waar je in contact komt met mensen die bij je passen, die je vertrouwt en waarmee je zonder drempels goede buren kunt zijn. Ook al woon je niet naast elkaar. Gewoon, omdat elkaar helpen vanzelfsprekend is.

_BT Clear