Wachtlijst GGZ wordt verlicht door ‘Voorzorggroep

Al enige tijd draait in De Boschpoort in Winschoten een Voorzorggroep voor mensen die op de wachtlijst staan voor een specialistische behandeling. Deze wachttijd kan oplopen tot meer dan een jaar en om deze mensen niet tussen wal en schip te laten vallen, is deze groep opgezet. Ervaringsdeskundige van Lentis, Anique Praas, maatschappelijk werker Janneke Norden en ervaringsdeskundige Elke Hut zijn de mensen die deze groep leiden.

Anique: “Wij kunnen de mensen vast voorbereiden op de behandeling die ze later bij Lentis krijgen. Ze zullen ervaren dat ze later bij de specialist veel directer aan de slag gaan en niet eerst een voorbereidende fase moeten doorlopen. Verder zijn wij een luisterend oor voor zaken waar de deelnemers in deze wachtperiode tegenaan lopen, waardoor deze als minder heftig ervaren wordt.”

Rust

“De mensen die meedraaien in de groep zijn heel erg tevreden en ervaren het ook als helpend. De mensen die zich aanmelden bij de Voorzorggroep hebben nog geen intake gehad en weten eigenlijk niet wat de behandeling in zal gaan houden. De gesprekken in de groep brengen vaak al wat rust in het hoofd van de deelnemers. Ze weten immers al dat behandeling een kwestie is van de ‘lange adem’ en door de contacten met de begeleiders, maar ook ervaringen van andere deelnemers heeft men toch het gevoel dat aan de problematiek gewerkt wordt.”

Herkenbaarheid

Janneke: “Anique en Elke zijn allebei ervaringsdeskundigen en ik ben maatschappelijk werker en wat wij vooral doen is het aanhoren van de deelnemers. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk en mogen niet met anderen gedeeld worden. De gesprekken komen altijd heel snel op gang en dan speelt leeftijd ook geen rol. De leeftijden van de deelnemers variëren van begin 20 tot halverwege de 60 jaar. Het gaat vaak om problematiek zoals angst, depressie of PTSS (posttraumatische stressstoornis). Het gaat om de herkenbaarheid, het vertrouwen dat de deelnemers van de groep in elkaar hebben. En juist deze herkenbaarheid is zo belangrijk, dat je je anders voelt dan anderen, dat dingen niet lukken, omdat je de energie er niet voor hebt.”

Persoonlijk gesprek

Anique: “Iemand die compleet in de war is, past niet in deze groep, daarom is er van tevoren een persoonlijk gesprek. Het voordeel van dit gesprek is, dat je niet direct in de groep terecht komt. De drempel is toch redelijk hoog om je aan te melden en dan is een persoonlijk gesprek veel prettiger.

‘Ik ben niet de enige, waar niet alles soepel verloopt’. Dit is een gedachte die mensen ervaren bij deelname aan de groepsgesprekken, want bij de meeste voordeuren, daar lijkt het er achter allemaal zo mooi, allemaal rozengeur en maneschijn, maar in werkelijkheid is het toch anders. Het gaat om de gedachte dat iedereen weleens problemen heeft, maar hoe ga je er mee om.”

Janneke: “Wij kunnen ons dit realiseren, maar wanneer je in een depressie zit, ben je die realiteit kwijt. Met het zien in de groep en het luisteren naar elkaar krijgen de deelnemers toch het 'oh ja'-moment terug.”

Eenzaamheid

“Eenzaamheid komt ook altijd sterk naar voren. Iemand voelt zich gewoon anders. In deze Voorzorggroep komt dit ook vaak ter sprake en dan merkt men dat eenzaamheid bij iedereen voorkomt en krijgt men tips om dit te doorbreken. Erkenning en herkenning is een mooie rode draad waar iedereen wat aan heeft.”

Aanmelden

Voorzorggroep vindt wekelijks plaats op de donderdag van 16.30 tot 17.30 (met uitzondering van feestdagen). U bent welkom in De Boschpoort, het Boschplein 2 te Winschoten. Aanmelden wordt via Arts & Zorg en ook via de artsen Hommesplein gedaan, maar kan ook telefonisch via 0597-421833 of per mail naar [email protected].

Janneke Norden, Elke Hut en Anique Praas

_BT Clear

_BT Clear

STAP

Bij STAP Oldambt helpen wij u bij al uw geldzaken. Bijvoorbeeld wanneer er een belangrijke verandering in uw leven is geweest of wanneer u betalingsachterstanden heeft. Bij STAP Oldambt kijkt een vrijwilliger samen met u wat er nodig is om u verder te helpen.

Hoe kunt u ons bereiken?

  Elke dinsdagochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur en donderdagmiddag tussen 13.00 uur en 15.00 uur kunt u bij ons binnenlopen zonder afspraak. U kunt ons vinden in de Boschpoort (Boschplein 2, Winschoten).

  Elke werkdag zijn wij telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer van Sociaal werk Oldambt. U kunt ons bellen tussen 09.00 uur en 10.30 uur op telefoonnummer 0597-42 18 33.

  U kunt ons ook e-mailen met uw vraag via ons e-mailadres [email protected]. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!

STAP Oldambt is een initiatief van Leger des Heils, SchuldHulpMaatje, Humanitas en Azzur. STAP Oldambt wordt ondersteund door Sociaal Werk Oldambt, de gemeente en Volkredietbank Noord Oost Groningen.

Bekijk de website voor meer informatie: www.stapoldambt.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear