Pilot SoWiesO:
Van specialistische jeugdhulp naar algemene jeugdvoorziening van Sociaal Werk Oldambt

Een vernieuwde aanpak van hulp aan ouders en jeugdigen waar wij trots op zijn. Sinds begin 2021 is de pilot SoWiesO gestart. Na bijna een jaar aan het werk te zijn in gezinnen en met jeugdigen zijn er ongeveer 80 aanmeldingen van gezinnen en jeugdigen opgepakt binnen de pilot. Deze gezinnen zouden voorheen hulp krijgen vanuit de lichte jeugdhulp.

_BT Clear

Binnen de pilot wordt, waar nodig, soms langer hulp geboden. In elk gezin wordt gekeken wat er nodig is. Dit is wel anders dan de inzet voorheen; toen was het vooral kortdurend en lichte hulpverlening. Er komen veel verschillende hulpvragen binnen, zoals; hoe om te gaan met emoties, pesten, opvoedvragen, zorgen om ontwikkeling van jeugdigen, schooluitval, communicatie binnen het gezin.

Inzet SoWiesO

  • Er zijn drie soorten begeleiders die kunnen helpen in een gezin:
  • Een jeugdondersteuner, is er voornamelijk voor de jeugdige. Bijvoorbeeld kinderen die door een moeilijke tijd gaan door scheiding. De jeugdondersteuner kan de kinderen helpen om over de situatie te praten en ondersteunen zodat het beter gaat.
  • Een gezinsbegeleider is er voor het gezin en biedt vooral ook praktische ondersteuning zoals hulp bij overzicht in het huishouden, financiën, contact met organisaties en ook hulp bij lichte opvoedingsvragen.
  • Een gezinscoach, deze komt in beeld als het om complexere opvoedvragen gaat en ook als er meerdere hulpvragen zijn, zoals financiën en relaties. Vaak ook wanneer een gezin al langer moeite heeft met verschillende hulpvragen.

Liz Kloosterhuis is Inhoudelijk coördinator en jeugdondersteuner Pilot SoWiesO en vertelt graag meer over de pilot. “Alle begeleiders in het gezin kijken naar het gezin als geheel.

Wij richten ons op het versterken van gezinnen, hun eigen kracht vergroten. Dit zodat gezinnen zonder onze hulp weer verder kunnen. Een voorbeeld hiervan is een kind dat moeite heeft met sociale vaardigheden te helpen door binnen onze wijk mee te doen aan een activiteit bij ons jongerencentrum. Hiermee versterk je de vaardigheden en het netwerk van een gezin. Dit is juist erg belangrijk als een gezin zonder hulp verder gaat. Daarnaast kijken wij ook naar wat het gezin in de basis nodig heeft om daadwerkelijk aan de slag te gaan met opvoedvragen. Soms heb je veel zorgen op andere gebieden zoals schulden of huisvesting waardoor minder ruimte is om aan de slag te gaan met andere hulpvragen. Dan zorgen wij samen met het gezin dat er eerst meer rust komt. Natuurlijk werken wij samen met specialistische hulp waar nodig. Wij proberen dan het geleerde in de behandeling samen met het gezin toe te passen in hun thuissituatie.”

Groepsbegeleiding

Een ander aanbod binnen de pilot is groepsbegeleiding. De hulpvragen die binnen komen worden gebundeld en daar waar mogelijk een groepsaanbod van gemaakt. Veel ouders en jeugdigen kunnen baat hebben bij lotgenotencontact, wetende dat zij niet alleen zijn en hierin dus ook veel van en met elkaar kunnen leren. Een aantal groepen die nu draaien zijn: ’Ouder en kind weerbaarheid training’, ’Hero-training’ (sociale vaardigheidstraining voor jongeren) en de ’Jonge moeder groep’. Binnenkort is er ook een voorlichtingsbijeenkomst ‘Autisme voor ouders’.

Liz Kloosterhuis

_BT Clear

Zoekgids vrije toegankelijke jeugdhulp beschikbaar

Soms is het fijn als je even hulp kunt krijgen. Of vragen kunt stellen als je ergens mee zit. Hoe ga je om met een kind dat driftbuien heeft of niet luistert? Wat doe je als je kind spijbelt of ruzie maakt? En misschien is het fijn als iemand kan helpen bij plannen en organiseren. Of hulp kan bieden als er thuis vaak ruzie is of bij een scheiding.

Er zijn in de gemeente ervaringsdeskundigen en organisaties die kunnen helpen. Welke dat zijn en wat voor hulp zij bieden, is vanaf nu te vinden in een online zoekgids. De hulp in deze gids is vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat er geen toestemming nodig is van een arts, specialist of de gemeente om de hulp te gebruiken. Je kunt als inwoner zelf een afspraak maken. De zoekgids is te vinden op de website van de gemeente: www.gemeente-oldambt.nl/vrij-toegankelijke-jeugdhulp.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear