_BT Clear

Het persoonsgebonden budget

Het blijft mogelijk voor verschillende vormen van zorg en ondersteuning een persoons­gebonden budget (pgb) te krijgen. Er gelden wel strengere eisen. Komt u of uw kind in aanmerking voor begeleiding, dagbesteding of logeren? Dan kunt u kiezen voor een pgb. U moet daarvoor uitleggen waarom de zorg in natura niet geschikt is in uw situatie. 

Verder moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U moet het budget kunnen beheren (zelf zorg inkopen en zorgverleners aansturen). U mag ook iemand machtigen om dit voor u te doen. 
  • De zorg die u inkoopt, moet doeltreffend zijn (bijdragen aan uw zelfstandigheid), cliëntgericht en veilig. 

Soms is zelf ingekochte zorg duurder dan zorg in natura. De gemeente betaalt het bedrag dat zorg in natura zou kosten. De meerkosten betaalt
u dan zelf. 

Pgb voor huishoudelijke hulp

Het blijft mogelijk om huishoudelijke hulp in te kopen met een pgb. Dat kan als u huishoudelijke hulp krijgt als ‘maatwerkvoorziening’, zoals nu in Edam-Volendam.

Familieleden of mantelzorgers betalen met het pg

U kunt in principe de hulp van familieleden en mantelzorgers inkopen met uw pgb. Gemeenten kunnen hier wel voorwaarden aan stellen. Er geldt bijvoorbeeld een lager tarief als vergoeding dan voor ondersteuning door een beroepskracht. 

Betalingen via de Sociale verzekeringsbank

Het pgb wordt niet meer op uw eigen rekening gestort. De Sociale verzekeringsbank (SVB) krijgt het geld (na het indienen van een declaratie) en betaalt uw hulpverleners. U bepaalt wel zelf wie uw hulpverleners zijn en hoeveel uur hulp u bij wie inkoopt. Voor meer informatie over de werkwijze van de SVB kunt u terecht op www.svb.nl of bel 030 2649000.


Mantelzorg

Mantelzorgers blijven in onze gemeenten zorg en ondersteuning ontvangen. De gemeente heeft hier aandacht voor en blijft onderzoeken of de mantelzorgers de taken wel aan kunnen. En of de mantelzorger zelf hulp nodig heeft, bijvoorbeeld om overbelasting te voorkomen. Het is belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Wanneer overbelasting dreigt is vaak (tijdelijk) ondersteuning mogelijk. Wat kunt u doen? De gemeente kan u als mantelzorger ondersteunen.

Meer informatie

In Edam-Volendam neemt u contact op met het Servicepunt Mantelzorg via (0299) 323103, in Zeevang neemt u contact op met het Breed Loket Zeevang (0299) 409409.

ZorginBeeld - Frank Muller

Servicepunt vrijwilligerswerk

In beide gemeenten leveren tal van vrijwilligers een onmisbare bijdrage aan een sterke sociale infrastructuur. De gemeente beschouwt vrijwilligerswerk als een belangrijk middel voor betrokkenheid bij de samenleving van burgers en maatschappelijke groepen. Daarom ondersteunt en stimuleert de gemeente het vrijwilligerswerk. 

Vrijwilligersmakelaars

De makelaarsfunctie is bedoeld voor de ondersteuning van het vrijwilligerswerk en stages bij non-profit (vrijwilligers)organisaties. De makelaarsfunctie vormt een brug tussen organisaties, vrijwilligers en stagiaires, o.a. door middel van de digitale vacaturebank. Tevens zetten de vrijwilligersmakelaars zich in voor het opzetten van (vrijwilligers)projecten en het ondersteunen van burgerinitiatieven.

Vrijwilligerswerk

Het verrichten van vrijwilligerswerk brengt veel voordelen met zich mee. Zowel voor de vrijwilliger als voor de samenleving. Het is een plezierige vrijetijdsbesteding. Maar ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen, ervaring op te doen en om u zelf te ontwikkelen. 

Meer informatie

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk is gevestigd in het Wijksteunpunt Edam-Volendam. Daar worden vaak samen met andere organisaties diverse activiteiten georganiseerd. Welke organisaties dat zijn, leest u op de vorige pagina. U kunt het wijksteunpunt elke werkdag tussen 09.30 en 12.00 uur bereiken via (0299) 323101.

_BT Clear

_BT Clear