Handig om te weten

_BT Clear

Eén adviesraad voor het sociaal domein

Gevraagd en ongevraagd advies

De brede Adviesraad Sociaal Domein gaat gevraagd en ongevraagd advies geven over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en Participatiewet. De gemeente neemt hen hierin ruim van tevoren mee, zodat tijdig hun advies gevraagd kan worden op het gebied van zorg en ondersteuning in Boxtel. De adviesraad adviseert het college van burgemeester en wethouders over het Sociaal Domein. Zij adviseren geen cliënten, maar zij horen graag uw tips en tops.


Mantelzorg

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Behalve verzorging, kan mantelzorg ook hulp bij dagelijkse activiteiten zijn. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan. Gemeenten ondersteunen de (jonge) mantelzorgers van hun inwoners. Bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). Door mantelzorg kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Vanaf 2015 bestaat in Boxtel de klankbordgroep mantelzorg. De groep heeft input geleverd voor de Notitie Mantelzorg waarin het gemeentelijk beleid t.a.v. mantelzorg is verwoord. De mantelzorgers in de klankbordgroep leggen signalen neer. Zij geven aan waar mantelzorgers behoefte aan hebben.

In de notitie staan diverse onderwerpen genoemd waaraan de afgelopen periode uitvoering is gegeven. Zoals de mantelzorgwaardering en het samenspel tussen formele en informele zorg. Ook heeft de klankbordgroep in beeld gebracht welke respijtmogelijkheden er in Boxtel zijn en aangedrongen op een voorziening voor dagactiviteiten waar mantelzorgers ook welkom zijn. Mantelzorg overkomt je. Als een naaste chronisch ziek wordt, of gehandicapt dan neem je zorgtaken op je. Dat doe je vanzelf. Je zorgt toch immers voor elkaar! Door het mantelzorgen ontdek je soms van jezelf onvermoede kanten. Zonder problemen neem je taken van de ander over. Leer je nieuwe dingen. En mantelzorgen geeft ook veel voldoening.

Soms echter is mantelzorgen een hele klus. Bijvoorbeeld omdat je partner verandert, of omdat de situatie zo ingewikkeld is, dat extra hulp en ondersteuning nodig is. Die vind je meestal in je eigen omgeving, maar soms is dat niet voldoende. Het steunpunt (jonge) mantelzorger van ContourdeTwern kan dan dat belangrijke steuntje in de rug geven. Met praktische adviezen en met een luisterend oor. Soms ook met het overnemen van regeltaken. Een vrijwilliger kan ook zorg bieden. Maar er zijn natuurlijk verschillen. Een vrijwilliger is niet dagelijks betrokken. En… met een vrijwilliger moet het klikken. Een mantelzorger kan niet zeggen: nou stop ik met mantelzorgen. Een vrijwilliger heeft de vrijheid om zijn hulp af te breken.


Regionaal Team Leerplicht

Een van de taken van de gemeente is het uitvoeren van de leerplichtwet. De gemeente werkt daarvoor samen met omliggende gemeenten onder de naam Regionaal Team Leerplicht. Als een kind verzuimt van school komt de leerplichtambtenaar in actie. De leerplichtambtenaar voert gesprekken met het kind, de ouders en de school om te onderzoeken wat de reden is voor het verzuim, en probeert hiervoor een oplossing te vinden. Als terug naar school gaan geen mogelijkheid is, schakelen we hulpverlening in. Contact: [email protected] of
073 553 16 40.


Humanitas

Humanitas afdeling ’s-Hertogenbosch gaat de ondersteuning aan jongeren in 2017 en 2018 verder stimuleren. Onder het mom ‘Opgroeien, dat doe je samen!’ worden nieuwe initiatieven genomen en al bestaande activiteiten geïntensiveerd. Dit is gericht op het bereiken van meer deelnemers en meer vrijwilligers. Ga naar de site om te zien hoe een vrijwilliger van Humanitas een gezin met (jonge) kinderen of een jongere terzijde kan staan. Deelname is gratis. Kijk voor meer informatie op www.humanitas.nl/afdeling/s-hertogenbosch.

GGD Hart voor Brabant Jeugdgezondheidszorg

Informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van uw kind? Lees het in Groeigids www.groeigids.nl én op de site van GGD Hart voor Brabant www.ggdhvb.nl/jeugdgezondheidzorg.

Integrale Vroeghulp

Basisteam Jeugd en GGD werken ook samen met Integrale VroegHulp. U bent bezorgd over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind, maar u weet niet wie u daarbij kan helpen. Of is het minder duidelijk? Zegt uw gevoel dat er iets met uw kind aan de hand is, maar weet u niet precies wat? Wacht niet af en bespreek uw vragen en zorgen met de mensen van Integrale Vroeghulp. Juist als uw kind nog klein is, zijn zij er voor uw kind en voor u.
www.integralevroeghulp.nl.

Loket WegWijs

Bij loket WegWijs kunt u terecht voor al uw vragen op het gebied van zorg, werk en ondersteuning. Zónder verwijzing van uw huisarts.

WegWijs geeft informatie en advies, helpt zelf of wijst u de weg naar de juiste instantie. U vindt WegWijs in het Ursulagebouw (adres: St. Ursula 12 in Boxtel), tel. 0411 65 59 90 / [email protected] 
Iedere werkdag zijn er vrije inloop spreekuren van 9.00-12.30 uur. Een afspraak maken is niet nodig.


Handige websites

www.rijksoverheid.nl:
website van de rijksoverheid
www.degemeente.nl:
hier vindt u uitleg over wat gemeenten doen, hoe gemeenten werken en hoe we meer voor elkaar kunnen gaan betekenen.
www.regelhulp.nl:
wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft
www.uwv.nl
www.boxtel.nl/zorgenondersteuning:
alle actuele informatie over de ingezette veranderingen in de zorg en ondersteuning
www.jonginboxtel.nl:
website met informatie voor jongeren
www.meerkosten.nl:
informatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Bureau Sociaal Raadslieden
(0411) 65 58 99
www.vooreenveiligthuis.nl:
voor advies en hulp rond huiselijk geweld en kindermishandeling.
tel. 0800 2000 (gratis), Veilig Thuis is altijd bereikbaar (7 dagen per week, 24 uur per dag)
Landelijk informatiepunt langdurige zorg en jeugdhulp: tel. 0800 – 0126
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Stichting MEE: 073 640 17 00

Volg gemeente Boxtel via:

www.boxtel.nl
www.facebook.com/gemeenteboxtel
www.twitter.com/boxtel
www.instagram.com/boxtel


KBO voor collectieve belangenbehartiging

De Katholieke Bond van Ouderen afdeling Boxtel en de KSV KBO afdeling Liempde zijn er voor senioren vanaf 50 jaar. Zij bieden vele en gevarieerde ontspanningsmogelijkheden waar educatie, gezelligheid, sportiviteit en plezier een belangrijke plaats innemen. Individuele en collectieve belangbehartiging zijn belangrijke uitgangspunten.

KBO afdeling Boxtel

tel. 0411 67 62 19
e-mail: [email protected]

KBO afdeling Liempde

tel. 0411 63 21 27
e-mail: [email protected]

_BT Clear

_BT Clear