“Parijs is nog ver”
Spoorwegmuseum

Wie kent de gevleugelde uitspraak “Parijs is nog ver” van Tourwinnaar Joop Zoetemelk niet? Op 16 april opent het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’. Deze tentoonstelling over onze Nederlandse Tourhelden, waar gaat het museum dat tentoonstellen? In de treinen en goederenwagons natuurlijk!

Een rijdend circus

Evertjan de Rooij en Jos Zijlstra leggen uit: “Wij kunnen een groot deel van onze treinen wegrijden, maar natuurlijk niet allemaal. Onze treinen en goederenwagons vormen dan ook het decor voor deze bijzondere tentoonstelling. De Tour moet getoond worden zoals het is; een rijdend circus!” De tentoonstelling gaat in 8 etappes langs alle onderwerpen die de Tour de France en het wielrennen kenmerken. Wist je dat de eerste Nederlander al in 1936 meedeed aan de Tour de France?

"We moeten proberen de grote lijnen te vertellen en de saillante details te laten spreken"

En dan de truien; waarbij je natuurlijk die van de twee Nederlandse Tourwinnaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen kunt bewonderen. Natuurlijk is er ook plaats voor de rol die de pers speelt: immers iedere editie reizen er honderden journalisten mee die de prachtigste verhalen schrijven. In de andere etappes ontmoet je de ploegen en ploegleiders, zie je het drama en de heroïek dat vergroeit is met deze sport, krijg je een kijkje achter de schermen en ontmoet de supporters die jarenlang trouw langs het parcours staan.

Kijk op spoorwegmuseum.nl

Evertjan de Rooij is communicatieadviseur bij het Spoorwegmuseum en groot wielerfan. Samen met collega en wielerfanaat Jos Zijlstra, conservator, is hij verantwoordelijk voor de tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’. In samenwerking met Huis van de Wielersport en Beeld & Geluid zet het Spoorwegmuseum een interactieve tentoonstelling neer, waarbij je niet naar saaie vitrines kijkt, maar waar verhalen worden verteld aan de hand van tot de verbeelding sprekende objecten.
 

Chanson Départ
zondag 5 juli

Duizend kelen zingen de 198 renners toe als ze op zondag 5 juli Utrecht verlaten. Frederike Meijer en Kas van der Linden realiseren dit geweldige idee. La Chanson du Départ wordt een uniek stuk gezongen door maar liefst 1.000 Utrechtse koorleden. Alle koren uit Utrecht zijn opgeroepen om mee te werken aan dit bijzondere spektakel.

Een strijdlied voor het vertrekkende peloton

Koren en fietsen lijkt een bijzondere tandem, maar koren en Utrecht zijn dat zeker wel. Wist je dat Utrecht de hoogste koordichtheid van Nederland heeft? Dat alle koren in Utrecht samen zo’n 6.000 leden tellen? Het is dus niet zo vreemd dat Kas en Frederike dromen van het vertreklied dat uit duizend geoefende kelen klinkt. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar niets is minder waar.

Er zijn al honderden aanmeldingen. Het strijdlied, vanaf pontons in de Singel gezongen, wordt geschreven door Ruben van Gogh, een van de dichters uit het Utrechtse Dichtersgilde. Het lied is gecomponeerd door Bob Zimmerman en wordt gedirigeerd door Arjuna Soerjadi.

De teller tikt verder

De teller loopt langzaam maar zeker richting het magische getal: 1.000. Heeft jouw koor de ‘save the date’ gemist? Of zijn jullie nog niet inschreven? Wie weet is er nog plek! Stuur een mailtje: [email protected]

Ben je niet lid van een koor? Maar wil je wel meedoen? Meld je dan aan als gelegenheidslid van een koor, alleen voor Chanson Départ. Je bent van harte welkom.