140 jaar
fietscultuur
Utrechts archief

“Toen ik hoorde dat de Franse wielerronde in 2015 in Utrecht start, wist ik meteen: ik moet iets met de fiets doen! Niet met de racefiets, maar met de gewone fiets, wat de fiets betekent in het dagelijks leven van Utrechters en alle Nederlanders.” Erik Plomp vertelt met veel enthousiasme: “Waar in andere landen de fiets niet of nauwelijks gebruikt wordt of juist alleen om te sporten of recreëren, doen we in Nederland echt alles op en met de fiets. De fiets heeft een prominente rol in ons dagelijks leven. Toeristen en bezoekers blijven zich hierover verbazen.

Drie keer zoveel fietsen als inwoners

De Maliebaan in Utrecht is het oudste fietspad van Nederland, en misschien zelfs wel van de hele wereld! In veel steden als Amsterdam en Utrecht zijn er maar liefst drie keer zoveel fietsen als inwoners. Een stadfiets voor de boodschappen, een bakfiets om de kinderen naar school te brengen, een wielrenfiets om te koersen en een mountainbike om de bossen of duinen in te duiken tijdens het winterseizoen. Voor de Nederlander is dit niks bijzonders, maar dit is volstrekt uniek in de wereld.

Fietsen vroeger – fietsen nu

De tentoonstelling is vanaf 15 april te bewonderen in het Utrechts Archief. Aan de hand van verschillende tweewielers, verkeersborden en uiteraard bewegende beelden neemt het Utrechts Archief bezoekers mee in de wondere wereld van 140 jaar fietshistorie. Voor sommigen een feest der herkenning.

De jongere bezoekers zullen versteld staan en zich vooral afvragen: “Huh, was dat vroeger ook al zo?” De tentoonstelling is te bezichtigen tot 15 september.

Erik Plomp maakt al 25 jaar tentoonstellingen, voornamelijk in Utrecht. Eerder maakte hij tentoonstellingen voor het Universiteitsmuseum, het Spoorwegmuseum en museum Speelklok. Op dit moment werkt Erik voor het Utrechts Archief.

wethouder lot van Hooijdonk

“De Tour komt niet voor niets naar onze stad. Utrecht is het bruisende fietshart van Nederland. Alleen al overdag rijden er dagelijks meer dan 100.000 fietsers via de binnenstad van en naar werk, school en Utrecht CS. Mijn ambitie is om van Utrecht de beste fietsstad van de wereld te maken voor alle fietsers van 8 tot 80.”