Energie besparen

_BT Clear

Energie besparen voor huurders

Als u in een huurwoning woont, dan is uw verhuurder verantwoordelijk voor grote energiebesparende maatregelen, zoals de isolatie van het dak. Denkt u dat uw huurwoning energiezuiniger kan worden gemaakt? Neem dan allereerst contact op met uw verhuurder.

Zelf besparen
U kunt als huurder ook zelf energie besparen door verstandig om te gaan met energie. U kunt bijvoorbeeld de verwarming lager zetten of apparaten uitzetten als u ze niet gebruikt. Lees het artikel ‘Verwarmen zonder verspillen’ voor meer energiebesparende tips, of ga naar www.woonbond.nl/energie-besparen. Huurt u bij woningcorporatie Rhenam of Heuvelrug Wonen?

Zij werken met vrijwillige energiecoaches, die graag met u meedenken. Neem contact op met uw woningcorporatie voor het maken van een afspraak.

Er kan meer dan u denkt!
De energieprestatie van uw woning telt mee in de berekening van huurpunten. Hoe zuiniger de huurwoning, hoe meer huurpunten en hoe hoger de maximale huurprijs. Dit moet verhuurders stimuleren te investeren in energiebesparende maatregelen. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen heeft hier een speciaal project voor opgezet.
U leest er alles over op www.heuvelrugwonenduurzaam.nl

6 tips: Verwarmen zonder verspillen

Hoe verwarmt u uw huis zonder energie te verspillen en brengt u uw energiekosten omlaag?

  1. Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent. Hiermee bespaart u gemiddeld 240 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht.
  2. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden, daarmee bespaart u gemiddeld 100 euro per jaar. Hebt u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
  3. Zet uw thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Daarmee bespaart u 90 euro per jaar. Als u bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
  4. Zet de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Hiermee bespaart u gemiddeld 160 euro per jaar. Bij vloerverwarming is het advies 17 tot 18 graden.
  5. Verwarm uw slaapkamer niet. Daarmee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar.
  6. Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden zet, bespaart u gemiddeld nog eens 20 euro per jaar.

Heeft u meegerekend? Als u nog nergens op lette, bespaart u bijna 700 euro per jaar! Kijk voor meer tips op www.milieucentraal.nl, een initiatief van de Rijksoverheid.


Isoleren is altijd goed

Zuinige hr-ketels zijn nu nog de standaard, maar dat gaat snel veranderen: we gaan wonen zonder aardgas. Uw huis heeft straks een elektrische warmtepomp, radiatoren voor lage temperatuur of vloerverwarming, een slimme thermostaat en misschien een paar infraroodpanelen. Of misschien wordt uw woning aangesloten op een warmtenet.

Hoe u uw huis straks ook verwarmt: isoleren is altijd goed! Door uw huis beter te isoleren, woont u comfortabeler, zorgt u voor minder CO₂-uitstoot en daalt uw energierekening. De kosten zijn vaak lager dan u denkt: het isoleren van een vloer van een tussenwoning kost gemiddeld 1.400 euro. En dat levert u jaarlijks 290 euro op.

Dit kunt u nú doen

  • Bezoek één van de informatiemarkten ‘Samen duurzaam doen’ (zie pagina 5 voor de data).
  • Plan een gratis keukentafelgesprek met een energieambassadeur. Neem contact op met Charlotte Derksen via [email protected] of bel: (0343) 565 600.
  • Schrijf u vrijblijvend in voor gezamenlijke advies- en inkoopacties van Winst uit je woning en ontvang offertes op maat: www.winstuitjewoning.nl
  • Raadpleeg het gemeentelijke energieloket: www.jouwhuisslimmer.nl

Kortingsactie voor huiseigenaren

Bent u huiseigenaar? Dan kunt u dit jaar gebruik maken van 70 euro korting op energiebesparende maatregelen. U ontvangt hierover in de loop van het jaar een brief van de gemeente, met meer informatie over de omvang van de korting, de producten en diensten waarop de kortingsactie van toepassing is én hoe u de korting kunt innen. De korting is bijvoorbeeld geldig bij de aanschaf van radiatorfolie, tochtstrips of een thermostaatmengkraan. U kunt de tegemoetkoming ook gebruiken voor het nemen van grotere energiebesparende maatregelen, zoals het (laten) plaatsen van goed isolerend glas of vloerisolatie. De kortingsactie wordt uitgevoerd door het bedrijf Winst uit je woning, in opdracht van de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Begin dit jaar heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug ruim een half miljoen euro van de Rijksoverheid ontvangen, bedoeld om huiseigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. De gemeente heeft ervoor gekozen dit bedrag in te zetten voor deze kortingsactie. Door hiervan gebruik te maken, bespaart u niet alleen energie (en geld), maar draagt u ook bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2035 klimaatneutraal te zijn. En dat ondersteunen we graag, want deze doelstelling behalen we alleen als we het samen doen.

Verlaag de temperatuur van uw cv-ketel

Uw cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar uw verwarming toegaat met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels is de maximale temperatuur 80 graden Celsius, bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken gebruikt de ketel veel gas, en dat zorgt voor hoge energiekosten.

Vaak kan de temperatuur lager. Dat scheelt kosten en uitstoot van CO₂. Bij moderne ketels kunt u de temperatuur van het verwarmingswater vrij eenvoudig zelf instellen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 60 of 70 graden vaak ruim voldoende. En een huis met zeer goede isolatie kunt u zelfs met een temperatuur van 35 tot 55 graden warm krijgen. Check hierbij wel of uw radiatoren geschikt zijn voor lage-temperatuurverwarming.

Laat u het instellen van uw cv-installatie liever aan een professional over, neemt u dan contact op met uw eigen installateur.

_BT Clear

Samen Duurzaam Doen


Gemeente Utrechtse Heuvelrug
_BT Clear