Huis & Tuin

Ineke Vrij uit Leersum vangt regenwater op voor haar planten, schapen én kippen.

Tegels uit de tuin: groen erin!

Betegelde tuinen zijn tegenwoordig erg populair. Het ziet er strak uit en lijkt lekker makkelijk in het onderhoud. Maar betegeling heeft een aantal negatieve effecten. Nu het klimaat verandert, regent het steeds harder en langer. In een betegelde tuin kan het regenwater niet weg en dat kan overlast veroorzaken in uw kelder, huis en tuin.

_BT Clear

Klimaatverandering leidt ook steeds vaker tot extreme hitte in de zomer. Een betegelde tuin houdt de hitte vast en zorgt voor nog hogere temperaturen. Vooral kinderen en oudere mensen kunnen hier behoorlijk last van hebben. Dat de betegeling van tuinen ook slecht is voor de biodiversiteit m ag duidelijk zijn.

Een groene tuin lost veel op. Als u tegels verwijdert en gras of beplanting aanbrengt, kan het regenwater eenvoudig de bodem in zakken. Planten en bomen houden uw tuin op hete dagen koel en aangenaam. En tenslotte krijgt u meer vogels, vlinders en bijen in uw tuin.

Zo maakt u uw tuin klimaatbestendig

  • Tegels eruit, planten erin! Kies voor vaste (inheemse) planten die bij uw tuin passen. Houd hierbij rekening met licht, schaduw, grondsoort, droge en natte plaatsen. Staan de juiste planten op de juiste plek, dan vraagt uw tuin heel weinig onderhoud. Op de website www.huisjeboompjebeter.nl vindt u handige tips voor de tuin die bij u past. Met eenvoudige maatregelen maakt u uw tuin ook nog eens aantrekkelijker voor vogels, egels, vlinders of bijen.
  • Kies voor een groene erfafscheiding in plaats van een schutting of muur. Groene afscheidingen, zoals hagen of struiken, bieden een schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten.

  • Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld voor uw terras, tuinpad of oprit. Denk dan aan waterdoorlatende tegels, creëer afstand tussen de tegels of kies voor grind.

  • Infiltreer het regenwater van uw dak of schuurtje in de bodem. De Utrechtse Heuvelrug biedt hier met haar zandgronden en lage grondwaterstanden uitstekende mogelijkheden voor. Zaag uw regenpijp simpelweg een stukje af en leidt het regenwater met een gootje uw tuin in. Heeft u weinig ruimte in uw tuin? Onderzoek of een ondergrondse infiltratievoorziening een optie is.

  • Maak bij de inrichting van uw tuin gebruik van hoogteverschillen. Laat regenwater zo mogelijk van uw woning en terras afstromen naar lager gelegen plaatsen in de tuin.
  • U kunt regenwater eenvoudig hergebruiken. Het is zacht en relatief schoon. Door het op te vangen in een tank kunt u het daarna goed en eenvoudig gebruiken voor de toiletspoeling, de was of voor het sproeien van de tuin. Daarmee bespaart u bovendien schoon leidingwater.

  • Breng een groen dak of een groene gevel aan. Het groen draagt bij aan de isolatie van uw woning én beschermt de woning tegen extreme temperaturen. Een groen dak gaat bijvoorbeeld twee keer langer mee dan een bitumen dak. Daarnaast creëert u extra leefruimte voor vogels, bijen en vlinders.

Wilt u meer weten over klimaatbestendige tuinen? Kijk dan op www.klimaatklaar.nl.

_BT Clear

Samen Duurzaam Doen


Gemeente Utrechtse Heuvelrug
_BT Clear