Stichting Duurzaam Holten:

Al 8 jaar actief!

De stichting is in 2011 opgericht door een aantal inwoners van Holten met als doel concrete initiatieven te ontwikkelen om de inwoners van Holten meer bewust te maken van het belang van duurzame oplossingen voor energie, wonen, vervoer en natuur. Sinds 2018 organiseren we elk jaar een evenement tijdens de nationale dag van de Duurzaamheid op 10 oktober; Vorig jaar was Jan Terlouw te gast; kijk op onze website voor het verslag ervan en het programma van 2019. Verschillende andere initiatieven werden gestart zoals het maandelijkse repaircafé; het heidebeheer op de Holterberg en nog vele andere. Zie hieronder voor meer info en bezoek onze website www.duurzaamholten.nl

Wie heeft er eigenlijk geen kapotte stofzuiger of bot tuingereedschap?

Met het Repair Café willen we wijzen op de mogelijkheid van repareren. Zonodig worden bezoekers doorverwezen naar professionele reparateurs. De Holtense vrijwilligers staan klaar op de eerste vrijdagmiddag van de maand. Het Repair Café is gevestigd in het Kulturhus (gebouw de Boschkamp, Tuinstraat 2).

Kleine stukjes woestijn of ecologisch (gevarieerd) groen?

Het klimaat is aan ’t veranderen. Door deze ontwikkelingen moeten we op korte termijn rekening houden met grote veranderingen in de natuur. Volgens Duurzaam Holten betekent dat we niet alleen dat we onze natuurgebieden goed in de gaten moeten houden, maar ook het openbaar groen in de gemeente en al onze tuinen. We hebben echt alles nodig om het water vast te houden en zo veel

mogelijk dieren een kans te geven om te overleven. Daarom heeft Duurzaam Holten bij de Gemeente op aan gedrongen om het beheer van het Openbaar Groen op een ecologische manier te doen. We zijn blij dat de gemeente daarmee vorig jaar mee is begonnen. Dat betekent: minder vaak maaien. Zo ontstaat er op den duur een meer natuurlijke begroeiing op die veldjes en bermen, die meer water vast houdt. Bovendien wordt bevorderd dat insecten, kikkers en vleermuizen en daarmee ook vogels meer voeding kunnen vinden. Op die manier hebben zij meer kans om voort te bestaan.

Maar ook als inwoner kunnen we veel doen. We zullen moeten wennen aan minder glad geschoren bermen. En dus niet zelf nog even de berm gaan maaien! Bovendien kunnen we in onze tuinen en tuintjes minder verharding toepassen en geen chemische insectenverdelgers gebruiken. De vogels zullen in grotere getale in uw tuin komen!

Heidebeheer is duurzaam maken van natuurgebieden

Al meer dan 15 jaar zijn vrijwilligers van Duurzaam Holten werkzaam op de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. Op een aantal zaterdagochtenden in de periode van oktober tot half maart verwijderen zij met zagen, kniptangen en schoppen opgroeiende bomen, boompjes en struiken van de heide.

Daarnaast doen groepen leerlingen van alle basisscholen in Holten en Dijkerhoek op schooldagen ook regelmatig heidewerk Ook zij verwijderen bomen en struiken en genieten daar met volle teugen van. Zij krijgen daarbij uitleg en werkinstructie van speciale jeugdvrijwilligers van Duurzaam Holten. En een deskundige rondleider vertelt hen over de planten en dieren op de Holterberg en wat je moet doen om dat moois allemaal in stand te houden

Als de bomen en struiken niet verwijderd zouden worden, zouden die heidevelden binnen zeven jaar dichtbegroeide bossen zijn. Door de verwijdering wordt - in overleg met Staatsbosbeheer - een aantal heidevelden in stand gehouden en blijft de prachtige afwisseling tussen heide en bos op de Holterberg bestaan. Daarmee wordt tevens de leefruimte van verschillende diersoorten in stand gehouden, zoals bijvoorbeeld de tapuit, de nachtzwaluw en de zandhagedissen. Zo worden die prachtige natuurgebieden in onze gemeente verduurzaamd en kunnen onze kinderen en kleinkinderen daarvan ook nog genieten.

Als je mee wil doen: kijk dan op www.duurzaamholten.nl onder ‘Heidebeheer’


_BT Clear

Waterstofbatterij voor energieopslag

Stel dat je groene energie uit zonnepanelen lokaal kunt opslaan als waterstof, om die op een beter gelegen moment te gebruiken om weer elektrische energie te genereren voor lokaal gebruik. De waterstofbatterij is in ontwikkeling.

Misschien weet je het nog van de middelbare school: waterstof kun je in een vrij eenvoudige proefopstelling maken, door met elektrische energie, water te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit proces om waterstof te produceren heet elektrolyse. En het kan als proefje op school, maar het kan ook op grote schaal. Dat laatste gebeurt echter nog nauwelijks. De reden is dat er tot nu toe geen reden voor was. We hadden immers volop aardgas uit Groningen.

Gasketels op waterstof

Maar nu we van het gas af willen gaan er stemmen op om groene waterstof in te zetten als potentiële (deel)oplossing

om onze huizen te verwarmen. Om die reden zijn er al wat pilotprojecten gestart – en staan in de planning.

Een waterstofbatterij

Maar er zijn meer toepassingen voor waterstof dan er een cv-ketel op te laten branden. Zo kan een brandstofcel uit waterstof elektrische energie maken. Het omgekeerde proces dus van elektrolyse, waarbij je uit elektrische energie waterstof maakt. Wat zou het mooi zijn om die twee technieken te combineren. Dan kun je uit duurzaam opgewekte energie – van bijvoorbeeld zonnepanelen – waterstof maken. En tegen de tijd dat er weer behoefte is aan elektrische energie, kan de

brandstofcel die uit de voorraad waterstof maken. Zie hier: waterstof als energieopslag; noem het een waterstofbatterij.

Genereert warmte

Het technische doel was de bouw van een proof-of-concept van een reversibele brandstofcel (RBC) met waterstofopslag. Dat is gelukt, zo schrijven de onderzoekers. “De RBC kenmerkt zich door een langdurige opslag met hoge energiedichtheid”. Bovendien zou de regelsnelheid tussen de afname en productie van elektriciteit hoog zijn, wat gunstig is voor het 

opvangen van pieken en dalen op de energiemarkt. Wel constateren de onderzoekers dat een RBC nog een aanzienlijke hoeveelheid warmte genereert, dat als ‘verlies’ te beschouwen is. Door deze warmte juist slim te benutten kan een hoge systeemefficiëntie worden bereikt.

Momenteel wordt de opstelling verder getest op technische- en marktaspecten. Het eindrapport ‘Onderzoek naar mogelijke toepassingen voor een decentrale reversibele brandstofcel’ is openbaar.

_BT Clear