Ziet u door de bomen het bos ook niet meer?!

Een wooncoach helpt u graag Gratis, onafhankelijk en zonder verdere verplichtingen.

Wist u dat u via De Woonweter en Duurzaam Thuis Twente in uw gemeente gratis energieadvies aan huis kunt krijgen? De wooncoach komt bij u langs, bespreekt uw woonwensen en verzamelt gegevens over uw woning en energieverbruik. Op basis daarvan krijgt u een basisadvies over het verduurzamen van uw woning en waar u energie kunt besparen.

Neem dus gerust contact op met De Woonweter Rijssen-Holten of Duurzaam Thuis Twente voor een gratis en deskundig energieadvies aan huis! Ook voor al uw andere vragen over het energiezuinig- of levensloopbestendig maken van uw woning kunt u bij de wooncoach terecht.

Van het gas af?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat we in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Maar de overgang naar gasloos wonen is niet zo makkelijk. Denk maar aan de aanschaf en het gebruik van een ander verwarmingssysteem en een alternatieve manier om water te verwarmen.

Warmtescan

Ook dit jaar kunt u een warmtescan van uw woning laten uitvoeren door De Woonweter Rijssen-Holten. De kosten voor de warmtescan bedragen € 85,00 incl. btw. De kosten van de warmtescan worden verrekend indien de maatregelen worden uitgevoerd door ondernemers die verbonden zijn aan De Woonweter Rijssen-Holten.

De warmtescan geeft u inzicht in de mate waarin uw woning en waar uw woning warmte lekt, zodat u daardoor gericht isolatiemaatregelen kunt treffen. De warmtescan kan worden uitgevoerd zodra de weersomstandigheden daarvoor geschikt

zijn, dat betekend dat de buiten temperatuur ca. 5 graden onder nul moet zijn en de temperatuur in de woning ca. 20 graden boven nul.

Inschrijving is mogelijk door uw naam, adres en contactgegevens te mailen aan [email protected] of bellen naar 06-50614603.

Wilt u meer weten over het concept van De Woonweter Rijssen-Holten stuur dan een email naar [email protected] of bel de wooncoach 06-50614603. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van de inloopspreekuren. Op dinsdagmorgen van 09:00 tot 11:00 uur en donderdagavond van 18:00 tot 20:00 uur in het Gemeentehuis Rijssen-Holten. En op vrijdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur in het Kulturhus Holten.

_BT Clear

Energieneutrale woning

Een fijn huis dat geen of zeer lage energiekosten heeft. Dat krijg je met een energieneutrale woning. In deze milieuvriendelijke en comfortabele woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht.

Nul op de meter Stroomversnelling

Zo’n 15% van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal. Er zijn al tientallen energieneutrale woningen in Nederland. Honderden staan op de planning om gebouwd te worden. Je kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het verbouwen van een bestaand huis. Ook voor huurders komen er energieneutrale woningen.

Kenmerken van een energieneutrale woning

Kenmerk van een energieneutraal huis is dat de energie die u gebruikt in balans is met de energie die u zelf opwekt. Die balans bereikt u zo:

 U houdt uw energiegebruik zo laag mogelijk, en
 U wekt de energie die je nodig hebt zelf duurzaam op.

Energie opwekken kunt u zelf doen (bijvoorbeeld met zonnepanelen), maar het kan ook op lokaal- of wijkniveau, of samen met de buren. En het kan op verschillende manieren: met zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas.Waarschijnlijk heeft u nog wel stroom nodig van uw energiebedrijf (vooral in de winter), maar u levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten heeft u dus ‘nul op de meter’ staan.

Onderdelen energieneutraal huis

In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

 Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer
 HR++ glas of triple glas
 Geen of nauwelijks kieren
 Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
 Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler

 Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten
 Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.

Isoleren en besparen

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kunt u doen om de isolatie van uw huis te verbeteren?

Hoeveel jij in jouw huis kunt besparen hangt sterk af van hoe goed jouw woning nu geïsoleerd is en hoe zuinig je je huis verwarmt. Bekijk de indicaties van hoeveel je kunt besparen per woningtype in de carrousel hieronder of in groot formaat: tussenwoning, hoek/twee-onder-één kap woning en vrijstaande woning. Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 3300 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar

goed geïsoleerd huis heeft maar 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat scheelt ca.1600 euro per jaar! Woningisolatie is een van de grootste klappers om je milieubelasting te verminderen.

Nul op de meter...

Isoleren verbetert het comfort van je woning. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn: minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten.

... en beter voor het klimaat

Doordat je huis de warmte beter vasthoudt, hoef je minder te stoken en gebruik je dus minder gas. Dat scheelt uitstoot van CO2, wat goed is voor het klimaat.

Isoleren verbetert het comfort van je woning: minder condens op de ramen, warmere voeten en minder geluidsoverlast van buiten.
_BT Clear