Pionier Cees Besseling

“De warmtepomp heb ik met subsidie gekocht”

_BT Clear

Op Cees Besseling is het predicaat ‘voorloper’ meer dan terecht van toepassing. In 2001 ontwierp en ontwikkelde hij voor zijn bedrijf Besseling Installatie wat jarenlang gold als ‘het meest duurzame bedrijfspand van Nederland’. Recent heeft de gepensio- neerde ondernemer zijn nieuwe woning compleet verduurzaamd.

Toen Cees Besseling het huis naast hem in Nibbixwoud kon kopen, zag hij zijn kans schoon. Hier kon hij al zijn duurzame ideeën in kwijt (en hij had geen reistijd!). Een drastische verbouwing volgde, maar het resultaat is er ook naar. Cees: “Over het hele jaar gezien betaal ik geen cent aan stroom.”

Luidruchtig

Cees Besseling heeft zijn huis sterk geïsoleerd, inclusief akoestische demping bij de tussenmuur naar de buren. Daardoor kan hij de muziek thuis wat luider zetten (‘ik word een beetje doof’). Onder de vloer ligt 30 centimeter aan isolerend EPS (piepschuim) en het dak van de aanbouw is 20 centimeter dik.

“Begin met zonnepanelen op het dak. Die technologie is al zo doorontwikkeld dat je er direct veel plezier van hebt”

Op het schuine dak aan de voorkant zijn 24 zonnepanelen gemonteerd. Zij voeden onder meer de lucht warmtepomp die op het platte dak van de slaapkamer is geplaatst.

“Deze warmtepomp kon ik met subsidie kopen. Minder fijn is dat hij aan de luidruchtige kant is. Dat heb ik opgelost met een eenvoudige schakelaar. ’s Nachts zet ik de installatie uit.”

Vernuftig is ook het ventilatiesysteem, waarbij via een WTW (warmteterugwinning) schone buitenlucht wordt aangezogen die in de winter onder de vloerverwarming doorloopt en op behaaglijke temperatuur de woning in wordt geleid. In de zomer gebeurt door de vloerkoeling het omgekeerde. Het voorkomt grote temperatuurschommelingen in huis, en daarmee ook energieverslindende correcties. Cees Besseling en zijn zoon Hayo hebben inmiddels een adviesbureau in het begeleiden en uitvoeren van duurzame energieoplossingen.

Dubbel of driedubbel glas

“Ik snap dat de meeste mensen niet zoveel kennis en kunde hebben als wij om hun woning te verduurzamen. Maar je hoeft het ook niet zo rigoureus aan te pakken. Begin met zonnepanelen op het dak. Die technologie is al zo doorontwikkeld dat je er direct veel plezier van hebt. Daarnaast adviseer ik altijd dubbel glas (HR++). Driedubbel glas heeft als nadeel dat er in voorjaar en herfst condens aan de buitenzijde zit en je dan niet naar buiten kan kijken vanwege de goede isolatie.”

_BT Clear

Goed gedrag belonen

Een duurzamere wereld begint bij jezelf. Mensen moeten de wil en motivatie hebben om bij te dragen aan een beter milieu en klimaat. Gelukkig zijn er allerlei subsidieregelingen die je daarbij een zetje in de rug geven.

Pionierssubsidie

Er zijn mensen die al ver zijn in het verduurzamen van hun woning. Zij hebben voor een goede isolatie gezorgd, maar komen net wat budget tekort om de laatste stap te zetten naar een aardgasvrije woning. Hiervoor heeft de gemeente Medemblik de pionierssubsidie in het leven geroepen.

Een eigenaar van een bestaande woning kan maximaal 5.000 euro ontvangen, te besteden aan de technische infrastructuur van een gasloze woning. De subsidiepot is voor dit jaar leeg. Volgend jaar komt deze opnieuw beschikbaar. De uitvoering van de regeling is in handen van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland. Voor vragen kun je contact opnemen met de subsidietelefoon, tel. (088) 102 13 98 (op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur).

Nog meer subsidies

Maar er zijn nog meer subsidiemogelijkheden. Een warmtepomp aanleggen? Hier springt het Rijk bijvoorbeeld bij (kijk op www.rvo.nl). Het Duurzaam Bouwloket biedt op haar website (www.duurzaambouwloket.nl) de Energie Subsidie Check aan. Vul je postcode en huisnummer in en meteen wordt duidelijk welk ‘subsidiepakket’ geldt bij jou in de buurt.

Op de website van Duurzaam Medemblik (www.medemblik.nl/over-medemblik) zijn de subsidies en financieringsmogelijkheden compleet en overzichtelijk samengebracht voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties op provinciaal, nationaal en internationaal niveau. Wie weet hoeveel voordeel het kan bieden!

_BT Clear
_BT Clear