Pionier Theo van Lieshout

Voordragen uit eigen werk

_BT Clear

Theo van Lieshout is als projectleider wetenschappelijke instrumentatie bij de Universiteit van Amsterdam gewend om uiterst zorgvuldig te werken. Bij het verduurzamen van zijn woning heeft hij zijn bevindingen minutieus vastgelegd in een boek. “Misschien dat het anderen weer inspireert”, aldus Van Lieshout.

In feite was de serre de aanleiding. Die lekte, liet ongedierte binnen en was dringend toe aan vernieuwing. Als milieufreak wilde Theo dat perse duurzaam aanpakken. Temeer omdat hij na zijn pensionering een plantenkas in zijn tuin wilde beginnen. Hoe mooi zou het zijn om beide ruimtes te laten verwarmen door de natuur met behulp van een warmtepomp? En waarom zou hij dat dan niet meteen doortrekken naar zijn hele huis? Door die aaneenschakeling van denkstappen werd een ambitieus project geboren: een ruim veertig jaar oude woning met moderne, slimme technieken energieneutraal, CO2-neutraal en van het gas los te maken.

Lessen

In zijn boek laat Theo van Lieshout zien hoe analytisch hij te werk is gegaan. Ten eerste mat hij over een langere tijd het verbruik van gas en stroom in huize Van Lieshout. Dat was bepalend voor de energiecapaciteit die hij nodig zou hebben. Vervolgens onderbouwt hij pagina na pagina zijn keuzes voor een bodem warmtepomp (meer rendement, betrouwbaarder en een langere levensduur dan een lucht warmtepomp) met ingebouwde boiler. Dit in combinatie met laagtemperatuur radiatoren en zonnepanelen op het dak van de serre. “We pompen de aardwarmte op uit de voortuin.”

“We pompen de aardwarmte op uit de voortuin”

Natuurlijk zijn er de lessen. Theo merkte dat isolatie nog belangrijker is dan hij dacht. Het kost relatief weinig, levert veel comfort op en maakt het mogelijk een warmtepomp met minder vermogen te installeren (en dus ook minder energiepanelen om het stroomverbruik te compenseren).

Hightech plantenkas

Het boek is nog niet af. Op het moment van schrijven heeft Theo van Lieshout de warmtepomp alleen nog gebruikt voor koeling en ventilatie. Als de kou verwarming echt nodig gaat maken, dan verwerkt hij die meetresultaten er ook in. Daarnaast zal er in de nabije toekomst waarschijnlijk een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd worden.

Hij bereidt zich nu voor op de gedroomde plantenkas. Die moet niet alleen energieneutraal worden, maar ook een omgeving zijn waarin planten, algen en kruiden worden opgekweekt met behulp van ultramoderne belichtingsystemen. “Sinds een jaar of vijf ben ik daar professioneel mee bezig. Uiteindelijk moet er aan alle kanten een hightech kas komen te staan.”

Theo van Lieshout wil graag zijn kennis en ervaringen delen met anderen. Via zijn website www.beam-up.nl is zijn boekwerk vrij te downloaden en te raadplegen. Hij heeft er voor het gemak ook een beknopte versie van gemaakt.

_BT Clear

_BT Clear

Zeven Medemblikse sportclubs zijn in een competitie verwikkeld die vooral buiten het veld wordt uitgevochten. Zij proberen elkaar af te troeven op het gebied van energiebesparing. De Energy Battle is ontbrand.

Wat houdt de Energy Battle in?

Sportverenigingen zijn grote energieverbruikers. Met de Energy Battle Medemblik, een initiatief van de gemeente, worden zij vriendschappelijk uitgedaagd om energiezuiniger te worden. Er wordt een nulmeting uitgevoerd, tips & trucs uitgewisseld en secuur gemonitord wie qua verduurzaming het beste presteert.

Wie hebben de uitdaging opgepakt?

Sporting Andijk, TV Wognum, Medemblikker Tennis Club, VV Opperdoes, Tennisvereniging Atlas, VV Strandvogels en FC Medemblik. Begin maart klonk het startschot voor de Energy Battle.

Wat is de tussenstand?

De clubs realiseren gemiddeld een energiebesparing tussen de vijf en 55 procent. Eén vereniging ligt duidelijk aan kop met een besparing van 123 procent dankzij recent geïnstalleerde zonnepanelen. De gezamenlijke besparing op gas en elektra bedraagt inmiddels ruim 33.000 kWh.

De Energy Battle

Een sportief gevecht om een lagere energierekening

Dit staat gelijk aan het totale jaarlijkse stroomgebruik van acht huishoudens! De penningmeesters wrijven zich in de handen. Zij zien de energiekosten dalen met circa 6.000 euro.

Welke besparingsmaatregelen worden doorgevoerd?

Dat is divers. Van het plaatsen van beweegsensoren in de kleedkamers (om alleen te verlichten bij fysieke aanwezigheid) tot het vervangen van oude keukenapparatuur en het actief tegengaan van sluimerverbruik door elektrische apparatuur vaker uit te schakelen.

In mei 2019 wordt de eindstand bekendgemaakt. Waarschijnlijk met alleen maar lachende gezichten. Door de energierekening flink te verlagen, is elke deelnemer winnaar bij de Energy Battle.

_BT Clear
_BT Clear