Ondernemen


_BT Clear

7 lekkere tips

’In 2025 is Leiden de duurzaamste uitgaansstad van Nederland.’ Dat is de ambitie van Carien Overdijk.

Samen met Govert-Jan de Vrieze heeft zij de Stichting Duurzame Horeca Leiden en Omstreken opgericht. Met een team van inmiddels tien vrijwilligers werken ze aan een duurzame uitgaanssector in de Leidse regio. Voor de opstartfase heeft Overdijk, freelance journalist, een sabbatical van een jaar genomen; zij is onder meer gespecialiseerd in bouw en architectuur. Overdijk: “In de bouwsector is duurzaamheid allang hot. Daar zie je veel innovatie. In de horeca loopt het nog niet zo’n vaart. Wij helpen horeca-ondernemers die omslag te maken.”

Op verzoek van deze krant schreef Carien 7 tips voor restauranthouders en koks:

  1. Maak je terrasverwarming sensorgestuurd, zodat die niet onnodig brandt. Of nog beter: bied een alternatief! Dekentjes verwarmen je gasten zonder het klimaat te belasten.
  2. Kies producten van dichtbij en uit het seizoen, om voedselkilometers en broeikasgassen te verminderen.
  3. Stop met de plofkip! Zelfs supermarkten deden dat al.
  4. Verminder je runderproducten (vlees, zuivel): de rundveehouderij veroorzaakt extra veel klimaatschade door de hoge uitstoot van het broeikasgas methaan.
  5. Volg de Viswijzer, zodat het leven in de oceanen zich kan herstellen.
  6. Serveer kraanwater. Het geeft 300% minder CO₂-uitstoot dan flesjeswater en is gezonder. Reken gerust twee euro voor een stijlvolle karaf met een citroentje of wat munt.
  7. Kies voor bio: gezonder voor je gasten, voor de dieren en voor het milieu.

Dit najaar organiseert Duurzaam-uiteten.nl onder meer een project voor afvalscheiding in de horeca en een biologische lunch voor honderd koks en horeca-ondernemers in Corpus. Eerdere acties, zoals voor subsidie op duurzaam gevangen vis en de Leidse energiescan voor de horeca, lopen door.

Meer weten?
Duurzame Leidse uitgaansadressen en tips voor stappers en smullers staan op Duurzaamuiteten.nl.
Zie ook: Facebook.com/duurzaamuiteten

Carien Overdijk en Govert-Jan de Vrieze van Stichting Duurzame Horeca: “Wij helpen horeca-ondernemers de omslag naar duurzaamheid te maken.”

_BT Clear

_BT Clear

Bedrijventerrein Meerburg/Roomburg loopt voorop

Leiden telt een tiental bedrijventerreinen. Ook hier ligt een ‘schone taak’: de omslag maken naar duurzame energie, afval hergebruiken in plaats van weggooien, aanpassingen in verband met klimaatverandering.

In de Agenda Duurzaamheid 2016-2020 van de gemeente Leiden staat een duidelijke ambitie: koplopers ondersteunen die ‘lichtend voorbeeld’ kunnen zijn voor alle bedrijventerreinen in Leiden. Eén van de voorhoedespelers is de Ondernemersvereniging Meerburg/Roomburg (honderd leden). Doelstelling: zelf energie opwekken.

Marnix Zwart werkt als parkmanager voor de ondernemers. Sinds ruim een jaar broedt hij op een masterplan voor Meerburg/Roomburg.

Hij zegt: “Het liefst willen we aan het stroomnet kunnen leveren als de zon fel schijnt. Maar voor grootverbruikers is dat fiscaal ongunstig: dan betaal je een hoop belasting, waardoor je je investering amper terugverdient. Met slimme techniek hopen we dat op te lossen. Zo valt er een hoop uitzoek- en rekenwerk te doen.”

Dit najaar kan de uitvoering bij de eerste bedrijven beginnen. Wanneer het hele park ‘duurzaam’ is? Marnix Zwart: “We zijn nog wel even bezig. We kijken ook naar aansluiting op de Warmterotonde uit Rotterdam. Die pijplijn moet er over enkele jaren liggen.”

Meer weten?
Zie Meerburgroomburg.nl/


Eco-glas is Goed

Ze zijn in opmars bij evenementen: harde plastic bekers, weer in te leveren bij de bar in ruil voor statiegeld. Aangemoedigd door enkele organisatoren van evenementen is besloten dat vanaf voorjaar 2017 bij festivals eco-glazen worden gebruikt (behalve bij ‘stadsbrede’ evenementen, zoals Koningsdag en Leidens Ontzet). Dit levert na afloop niet alleen een schoner evenemententerrein op, het verkleint ook de afvalberg. En sluit daarmee aan op de duurzame ambities van de stad. Per eco-glas scheelt dit namelijk tussen de veertig en tachtig plastic bekers die je anders zou weggooien.

Heineken in Zoeterwoude heeft onlangs vier windmolens geplaatst om het energiegebruik van het bedrijf te verduurzamen.

Wind mee voor bierbrouwerij

Heineken in Zoeterwoude, een van de grootste bedrijven in de Leidse regio, loopt voorop als een vernieuwend bedrijf dat investeert in duurzaamheid. Sinds juni leveren vier splinternieuwe windmolens energie aan de bierbrouwerij. In 2020 zal Heineken een ‘klimaatneutraal’ bedrijf zijn, dat over de hele wereld bier exporteert zónder CO₂-uitstoot.

Energiescans: meten is weten

Net als in woonhuizen wordt bij bedrijven in Leiden veel energie verbruikt. Voor verlichting en verwarming, voor apparaten en machines. Sinds vorig jaar hebben honderd Leidse horecabedrijven een Energiescan gekregen van de gemeente. Deze werpt nu z’n vruchten af.

Bij een Energiescan wordt gekeken welke apparaten veel energie gebruiken, waar energie ‘weg lekt’ en waar besparingskansen liggen. Hierdoor weten ondernemers precies waar ze energie en – niet onbelangrijk! – geld kunnen besparen.

Bijna de helft van de ondernemers heeft intussen maatregelen doorgevoerd. Het aanbrengen van LED-verlichting behoort tot de populairste verbeteringen. Ook isolatie van panden en aanpassing van de regeltechniek van apparaten zijn veelvuldig toegepast. Bij verschillende bedrijven bleek het zelfs veel gunstiger apparatuur, zoals koelkasten en cv-ketels, geheel te vervangen. Ook sensorkranen, die veel water besparen, zijn aangebracht. Alleen al met deze maatregelen wordt jaarlijks meer dan 50 ton CO₂ minder in Leiden uitgestoten.

Ook omdat de scans het milieubewustzijn van ondernemers en hun klanten versterken, wil de gemeente de Energiescans uitbreiden naar de winkelsector. En: zijn er andere ondernemers die interesse hebben in een gratis Energiescan?

Meer weten?
Stuur een e-mail naar Caroline Gerritsma van de gemeente Leiden ([email protected])

_BT Clear