Schoon rijden, flink fietsen


_BT Clear

Flink Fietsen gééft energie

‘Flink Fietsen.’ Overal in Leiden duikt deze slogan op. Fietsen is Goed – voor fietsers zelf en voor de stad.

Leiden investeert de komende jaren fors in betere verkeersroutes:

  • Er komt een ‘Leidse Ring’, die doorgaand verkeer in het noorden en oosten om de kernen van Leiden en Leiderdorp leidt.
  • Door herinrichting van de ‘centrumroute’ (tussen de stations Lammenschans en Centraal, o.a. via Lammenschansweg, Hooigracht en Langegracht) ontstaat meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer.
  • Door nieuwe parkeergarages op de Lammermarkt en Garenmarkt zullen minder auto’s op straat geparkeerd staan.
  • Tegenover Leiden CS komt een nieuwe fietsenstalling, met 4.800 plaatsen.

Ruim baan voor de fiets – kortom. Fietsen, een actieve bezigheid, is gezonder dan zitten in een auto. Fietsen produceren geen uitlaatgassen en veroorzaken geen files. Gestalde fietsen (o.a. gratis bij het station en onder de voormalige V&D!) nemen veel minder ruimte in dan geparkeerde auto’s. Maar het allerbelangrijkste is: flink fietsen geeft je een fijn gevoel!

Snelfietsroutes
Een auto in Nederland rijdt gemiddeld 19 kilometer per dag en staat 23 uur per etmaal stil. De ‘verkeersdruk’ in de stad neemt flink af als we, vooral voor de kortere afstanden, vaker de fiets nemen.

De campagne ‘Flink Fietsen’ wil dit stimuleren. Daarom komen er ook steeds meer snelfietsroutes: veilige routes, met brede en rechte paden, met zo min mogelijk bochten of plekken die oponthoud geven, en met duidelijke bewegwijzering.

Er zijn al twee snelfietsroutes richting Den Haag, langs het spoor en langs de A44/ Rijksstraatweg. Nieuwe snelfietsroutes worden de komende jaren aangelegd richting Katwijk, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer. Daarna volgen ‘fietssnelwegen’ richting Oegstgeest, Noordwijk, Teylingen en Leiderdorp/Kaag en Braassem.

Meer weten?
Leiden.nl/fietsen
Volg flinkfietsen ook op Facebook.

Kim Corbet, kinder- en jeugddiëtist in het LUMC, fietst tussen Wassenaar en Leiden: “Elke fietstocht maakt me blij. Op de fiets beweeg ik, en mijn lichaam maakt, dankzij zonlicht, vitamine D aan. Er is een verband tussen vitamine D en ‘gelukshormonen’. Bewegen stimuleert het vrijmaken van dit stofje nog ’ns extra. Ik ben blij met de FlinkFietsen-campagne in Leiden. Iedereen heeft toch recht op dit geluksgevoel?!” (Foto Buro JP)

_BT Clear

_BT Clear

Een oplaadpaal is nooit ver weg

Elektrische auto en oplaadpaal - ze vormen een onafscheidelijk duo.

Op dit moment staan er circa tachtig oplaadpalen in Leiden, met dubbel zoveel oplaadpunten. Bart Groen van de gemeente Leiden coördineert het plaatsen van de palen. En dat gaat ‘heel eenvoudig’, zegt hij: “Inwoners die geen eigen parkeerplek hebben om hun elektrische auto met eigen stroom op te laden, kunnen een laadpaal aanvragen. Is er binnen een straal van 200 à 350 meter geen oplaadpunt aanwezig, dan laat de gemeente die gratis plaatsen, door een erkend bedrijf.”

Meer weten?
Overzicht van oplaadplekken en aanvragen van een oplaadpaal: Openbaarladen.nl/Leiden

 

Probeer ’ns een elektrische deelauto

Rijden in een elektrische auto – hoe anders is dat dan in een benzineauto? “Ervaar het in de praktijk door ’ns een elektrische deelauto te huren”, zegt Martijn Hanekroot, algemeen directeur van Europcar.

Van de gemeente Leiden kreeg Europcar (voorheen Multirent) het verzoek elektrische deelauto’s in de stad te plaatsen. Op vier locaties staan inmiddels e-cars, waarvan iedereen gebruik kan maken. Wel eerst even aanmelden op MyWheels.nl. “Via MyWheels kun je kennis maken met elektrisch rijden en het is ook nog eens voordelig”, zegt Hanekroot.

Schoner, stiller, sneller
Hij vervolgt: “Elektrisch rijden is veel schoner en stiller. Nu er 150.000 laadpalen in Nederland staan, hoef je je geen zorgen meer te maken over je actieradius.

Hier staan e-cars

Een keer proberen? Maak gebruik van een elektrische deelauto in de buurt. Hier zijn ze te vinden:

  • Kaasmarkt
  • Lammenschans 2
  • Vondellaan 80
  • P.J. Blokstraat

Bij snellaadstations langs de snelweg ben je binnen een kwartiertje weer opgeladen. Elektrisch rijden is comfortabel en ontspannend. Je hoort alleen de wind. En de banden die over het asfalt zoeven.”

Meer weten?
MyWheels.nl

Goed op (de) weg

Leidse bedrijven kunnen ‘maatwerkscans’ laten uitvoeren voor duurzame mobiliteit: in hoeverre valt het wagenpark van een bedrijf te ‘verduurzamen’ met bijvoorbeeld elektrische auto’s?

Meer weten?
Sustainmobility.nl

_BT Clear