_BT Clear

Steeds meer groen

Wonen in de gemeente Druten is wonen in een groene, waterrijke omgeving. Vanuit elk dorp loop je zo de natuur in. We komen struinend langs de Waal tot rust en genieten als onze (klein)kinderen spelen in het gras. Natuur is goed voor onze gezondheid. Aan ons de taak om goed voor de natuur te zorgen.

Groen in de openbare ruimte

De gemeente Druten doet dat door bij het onderhoud van de openbare ruimte rekening te houden met insecten, vlinders en bijen. We maaien niet overal even vaak, zaaien wilde bloemen als het kan en zorgen goed voor de planten en bomen. Planten en bomen zijn niet alleen goed voor insecten. Ze zorgen ook voor verkoeling als het warm is. Stenen houden warmte vast terwijl groen zorgt voor schaduw.

Groen in de tuin of op het balkon

Fietsend door de gemeente geniet ik van de groene voortuinen met planten, bloemen en bomen. Ik snap tegelijkertijd ook dat niet iedereen groene vingers heeft of tijd om van de tuin een kunstwerk te maken. Er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden. Ik daag je uit om eens na te denken over wat jij in jouw tuin of balkon kunt doen. Begin bijvoorbeeld met een paar potten met bloemen. Of haal een paar tegels uit de tuin en poot een paar mooie struiken. Alle beetjes helpen en hoe leuk is het om zittend in de tuin of op balkon te genieten van de vlinders, bijen of vogels die voorbij komen.

Willy Brink
wethouder openbare ruimte


Goed zorgen voor
bijen en insecten

Bijen en insecten hebben het al lange tijd moeilijk in Nederland. Daarom zijn we in 2016 gestart met ecologisch beheer. Dat betekent dat wij gazons in de openbare ruimte ‘bij- vriendelijk’ onderhouden. Ook andere insecten profiteren daarvan. Meer insecten betekent automatisch ook meer vogels, want vogels eten insecten. Zo zie je dat alles met elkaar te maken heeft. We zijn inmiddels een aantal jaren verder en zien dat deze manier van onderhoud werkt!

Positieve effecten

Op plekken die we ‘bij-vriendelijk’ onderhouden zie je elk jaar de bloemen vanzelf terugkomen. Daar zorgen de vogels en insecten voor. Daarnaast zie je op deze plekken ook meer insecten dan op een strak gemaaid gazon. Een mooi voorbeeld zijn de wildbloemenvakken in de Wilhelminastraat in Druten.

Niet maaien in de herfst

Plekken die we ecologisch onderhouden maaien we alleen in het vroege voorjaar. Maaien doen we niet in de herfst. Om te overleven hebben insecten naast stuifmeel ook een leefplek nodig. Een leefplek om te slapen, schuilen, paren én te overwinteren. Overwinteren als ei, pop, larve of volwassen insect gebeurt bijvoorbeeld in de holle stengels van de kruiden. Heel belangrijk dus om het leefklimaat niet al in de herfst af te maaien, maar pas in het voorjaar.

Eetbaar groen in de buurt

Wist je dat op verschillende plekken in de gemeente eetbaar groen staat? Bijvoorbeeld fruitbomen of notenbomen? Deze bomen passen goed in het landschap van het Land van Maas en Waal. Als het fruit rijp is of de noten van de bomen vallen, mag iedereen dat oprapen om van te genieten. Wacht niet te lang, want ook vogels zijn dol op fruit en noten!

Kaart met locaties

Benieuwd of er ook eetbaar groen in jouw buurt staat? Op www.druten.nl vind je een kaartje met de locaties. Weet jij een plek met eetbaar groen die nog niet op de kaart staat? Dan kun je dat aan ons doorgeven. Op de website lees je hoe je dat doet.


3 tuintips voor het najaar

1. Poot alvast bloembollen.

Het najaar is het perfecte moment voor het poten van bloembollen. Dan geniet je in het voorjaar samen met de bijen van mooie bloemen in de tuin.

2. Laat blad in de tuin liggen.

Insecten en ook egels zoeken in de winter beschutting tussen de bladeren. En bladeren veranderen door de insecten in compost. Goedkopere bemesting bestaat niet.

3. Vogelhuisje schoonmaken en ophangen.

Heb je een vogelhuisje in de tuin? Maak hem leeg en schoon met warm water. Hang dan het huisje weer buiten. Vogels die in de winter beschutting zoeken in een vogelhuisje komen in het voorjaar vaak weer terug om te broeden.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear