_BT Clear

‘s Heeren-Loo voor
een beter klimaat

’s Heeren-Loo is de grootste organisatie voor gehandicaptenzorg. In 2018 ondertekende zij de ‘Green deal 2.0’. Europese afspraken waarmee ze laten zien dat ze zich inzetten voor een beter klimaat. Marco van der Pas, projectmanager Vastgoed, vertelt.

Verduurzamen

Marco: “Verduuzamen doen we door te kijken naar het elektriciteitsverbruik ​en de opwek ervan voor het verwarmen en koelen van onze 1000 gebouwen. Daarnaast ​verminderen we ons medisch afval en ​kijken we naar onnodige voedselverspilling.” Ook koopt ’s Heeren-Loo al 80% van de elektriciteit in bij duurzame energieproducenten.

Zonnepanelen

“We gaan voor elke cliënt één zonnepaneel plaatsen. Dat gaat in totaal om 14.000 stuks”, zegt Marco. “Bij nieuwbouw leggen we geen gasleiding meer aan. En bij renovatie proberen we op een andere manier te verwarmen of koelen. We gebruiken nu bijvoorbeeld vaker lucht-water warmtepompen, bodemwarmte of een warmtenet. Het is duidelijk, ’s Heeren-Loo is heel ambitieus. Voor de toekomst is het doel 100% schone energie. Marco: “Dat kunnen we niet alleen. Daarom werken we graag samen met anderen, zoals de gemeente Druten. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of we energie kunnen opwekken uit de Waal of uit een rioolzuiveringsinstallatie. Of door samen te investeren in een zonnepark.”

Samen op zoek naar duurzame warmte

De overstromingen in Limburg deze zomer laten zien dat ons klimaat verandert. Dat komt doordat er steeds meer broeikasgassen in de lucht komen. CO2 is zo’n gas. Die gassen veroorzaken wij zelf. Door autorijden en vliegen, maar ook door het verwarmen van onze huizen en gebouwen. We maken dan gebruik van ‘fossiele brandstoffen’, zoals aardolie en aardgas. Deze brandstoffen veroorzaken het ‘broeikaseffect’, waardoor de aarde opwarmt. Dat wil de gemeente samen met inwoners veranderen. Door bijvoorbeeld huizen anders te verwarmen.

Nieuwe manieren

Nu gebruiken we aardgas, maar het kan ook anders. Zoals met een warmtepomp, groen gas of een warmtenet. Niet ieder huis is hiervoor geschikt. Met een elektrische warmtepomp verwarm je je huis op een lage temperatuur. Maar je hebt een goed geïsoleerd huis nodig. Warmtenetten maken gebruik van restwarmte van een fabriek in de buurt of warmte uit vuilverbranding. Een goed geïsoleerd huis is dan niet echt nodig. Ook kan het bestaande gasnet gebruikt worden voor groen gas of waterstof. Welke manier van verwarmen geschikt is, zoekt de gemeente uit met onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV.

Onderzoek

Het belangrijkste is dat warmte voor iedereen betaalbaar blijft. Vóór 2030 wil de gemeente weten wat kan. In Deest onderzoeken we dit nu al.

Wat voor huizen staan daar? Wat zijn de wensen van bewoners? Wat kunnen bewoners zelf doen om hun huis energiezuiniger te maken? Ron Josten, adviseur bij de gemeente Druten: “Samen met inwoners kijken we wat de beste oplossing is om huizen te verwarmen. We staan samen voor een grote uitdaging.”

Heb je op dit moment een vraag over jouw woning en wat je kunt doen?

Ga dan naar: www.duurzaamwonenplus.nl/druten Loket Duurzaam Wonen Plus is elke maandagmorgen van 9.00 tot 12.30 uur open in het gemeentehuis in Druten. Via telefoonnummer 088 432 7000 kun je een afspraak maken om langs te komen. Of stel je vraag via [email protected]. Op www.duurzaamwonenplus.nl/druten lees je ook meer informatie.


Duurzame verwarming Deest

In het najaar 2020 startte het project Duurzame Warmte Deest. Het Crowdheating Platform is gelanceerd en inwoners van Deest konden een vragenlijst invullen. Ook is het Transitieteam opgericht. In het Transitieteam zitten inwoners van Deest en de experts van Energie Samen, Nevision en de gemeente Druten. Samen met het Transitieteam is gesproken over kansrijke aardgasvrije opties voor Deest. In de coronatijd was dit niet makkelijk. Maar toch is veel informatie verzameld en een beter beeld ontstaan van wat inwoners van Deest belangrijk vinden.

Hoe verder?

We gaan een aantal opties voor aardgasvrij technisch en financieel verder berekenen. Zo kunnen we de opties goed met elkaar vergelijken. En kunnen we meer zeggen over de haalbaarheid.

Aanvragen subsidies

We gaan ook verder met de aanvraag van subsidies. De subsidies gaan helpen om plannen te maken en inwoners daarbij te betrekken. Stap voor stap komen we zo samen, dichterbij een aardgasvrij Deest

 

Meer informatie

Kijk op www.druten.nl/warmtedeest voor meer informatie over het project.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear