Rotterdam

Samen een boekje lezen

Goed voor de ontwikkeling en band met je kind

Regelmatig een boekje voorlezen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling. Ook is het vaak een rustig moment voor jullie samen en het versterkt de band tussen jou en je kind. Moeders, vaders, oma’s en verzorgers; iedereen heeft een belangrijke rol in de opvoeding. In dit artikel willen we de rol van vaders benadrukken en daarom vroegen wij drie vaders of zij voorlezen aan hun kind(eren).

“Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen”, zegt jeugdverpleegkundige Esther van ’t Hoff. “In Rotterdam kunnen alle baby’s gratis lid worden van de bibliotheek en daarbij ontvang je direct het BoekStart koffertje. Aan baby’s vanaf 12 weken kun je bijvoorbeeld iedere avond voor het slapen gaan een boekje voorlezen met duidelijke plaatjes. Voor kinderen is het goed om regelmatig hetzelfde boekje voor te lezen. Dit geeft ze vertrouwen en herkenbaarheid. Met voorlezen heb je even een moment samen en aandacht voor elkaar. Het versterkt de band tussen ouder en kind. En kinderen die als baby zijn voorgelezen blijken later beter in taal.” Lees meer over voorlezen op www.cjgrotterdam.nl/voorlezen.

_BT Clear

Avondritueel

Rogier (39) vader van Roan (2): “Iedere avond voor het slapengaan doet mijn vrouw het avondritueel met ons zoontje; pyjama aan, tandenpoetsen, knuffel mee naar bed en dan een boekje lezen. Natuurlijk lees ik ook wel eens een prentenboek voor. Ik weet dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van een kind en vind het ook belangrijk. En in plaats van iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen, fantaseer ik er op los. Zo krijgt hij steeds een iets ander verhaal bij de plaatjes. Dat vind ik veel leuker dan iedere keer hetzelfde riedeltje.”

Tien verhalen

André (26) vader van Daan (4): “Pluk van de Petteflat, Verhalen van de boze heks, alle boekjes van Borre; als Daan de kans krijgt, wil hij minstens tien verhalen voor het slapengaan. Ik hou het bij twee. Ook als hij ‘Toe nou papa, nog ééntje!’ uitprobeert en allemaal kusjes en knuffels in de strijd gooit. Met stoeien en vertellen over de dag erbij duurt het lang genoeg voor het licht uitgaat. Hij krijgt mijn vrouw soms zo gek wél tien verhalen voor te lezen. Eerlijk gezegd zie ik wel dat het effect heeft: ik verbaas me geregeld over zijn fantasie, de woorden die hij zegt en de letters die hij herkent.”

_BT Clear

Levendige fantasie

Jerrel (51) vader van Serena (17), Oliver (2), en Miles (1): “Het eerste dat Oliver doet als er iemand op visite komt is een boek pakken en vragen of er voorgelezen kan worden. Hij kan er helemaal in opgaan. Ik merk dat hij op een leeftijd is met een levendige fantasie. Sommige boeken of kinderfilms zijn nu ineens eng. We letten dus goed op welke boeken in de kast staan. In het weekend lees ik vaak voor. Of ’s ochtends vroeg als we om vijf uur al wakker worden gemaakt door de jongens en nog even samen in bed blijven liggen.”

_BT Clear