Het IJsselcollege helpt leerlingen goed leren

Onderwijs is belangrijk én leuk. Wie wil er geen nieuwe dingen leren? Op het IJsselcollege is de ervaring dat leerlingen nieuwsgierig zijn, uitgedaagd willen worden en graag goede cijfers halen. Soms is daarbij extra ondersteuning nodig, door meer aandacht van de vakdocent of mentor, of door overleg met ouders. Soms is andere deskundigheid nodig.

IJsselcollege werkt samen met ouders en CJG

Jongeren in de puberleeftijd hebben ruimte nodig om te groeien. Op school heeft dat vanzelfsprekend de aandacht. Leerlingen krijgen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun eigen leren en voor de keuzes die ze maken. Ouders merken ook dat hun kind verandert; thuis levert dat nogal eens botsingen op. Om jongeren de juiste steun te bieden, is samenwerking en overleg tussen ouders en school van belang.

Een goede fysieke en psychische gezondheid helpt bij het leren. Bewegen, goed eten, niet roken, geen alcohol drinken, vrienden kunnen maken en het thuis goed hebben ondersteunen een goede hersenontwikkeling. Heeft een leerling problemen op een van deze terreinen, dan is de schoolverpleegkundige van het CJG op het IJsselcollege bereikbaar.

Het CJG heeft samen met de ouderraad een bijzonder ouderavond georganiseerd tijdens de week van de opvoeding. Ouders gingen met deskundigen en met elkaar in gesprek over omgaan met geld, alcoholgebruik en het hebben van een puber in huis. De lezing Puberbrein was zelfs steeds meer dan volgeboekt. Marianne Roest, directeur van de locatie Alkenlaan is zeer te spreken over de kwaliteit van de workshops: “Op deze avonden hebben we gemerkt hoeveel deskundigheid het CJG in huis heeft. Het helpt ouders en docenten in het begrijpen en begeleiden van onze jongeren.”

Seksuele opvoeding en Capelse jongeren

“Voor de meeste jongeren is uit de kast komen een heel spannend moment. Ze zijn onzeker over zichzelf en hun omgeving. Daarom hebben we een film gemaakt over de coming out van allerlei jongeren. Inspirerende en ontroerende verhalen. De film is voor Capelse jongeren, maar ook zeker voor hun ouders.” Aan het woord is de achttienjarige Quirine Lengkeek, die samen met Klaas Feijnenbuik de film maakte in het kader van de Week van de Opvoeding.

Uit de kast

Quirine werkt onder andere bij het Capelse radioprogramma Uit de Kast. Via via ontstaat het idee om een film te maken voor de Week van de Opvoeding. “Op 9 oktober is deze voor het eerst vertoond en ik was erg blij met de reacties. In de film vertellen jongeren over hun coming out-ervaring. Hopelijk wordt de film in de toekomst gebruikt op Capelse scholen om te laten zien hoe het is om uit de kast te komen. Soms gaat het niet direct goed, maar vaak is er kans op verbetering.” Quirine hoopt ouders aan het denken te zetten. “Maak je kind duidelijk dat zijn seksuele voorkeur niet uitmaakt. Geef aan dat hij of zij altijd bij je terecht kan om te praten.” Ook voor het CJG heeft Quirine een boodschap: “Gebruik je maatschappelijke functie; beperk je in workshops niet alleen tot heteroseksualiteit.”

Meer weten, mail naar [email protected]