Huisarts Van der Flier over het CJG en de nieuwe Jeugdwet:

“Samenwerken en preventief problemen aanpakken”

De nieuwe Jeugdwet legt meer verantwoordelijkheid bij gemeenten en vraagt een andere werkwijze van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en zorgverleners. Huisarts Van der Flier verwacht dat de wijzigingen voordelen met zich meebrengen. “De gemeente en het CJG zijn zeer serieus met de nieuwe Jeugdwet bezig. De wet streeft naar een betere samenwerking op het gebied van jeugdzorg en naar het preventief aanpakken van problemen.”

Sinds 2007 heeft Van der Flier haar praktijk in Capelle aan den IJssel. Een leuke omgeving om haar beroep uit te oefenen, vindt ze. “Capelle heeft een stadskarakter met dorpse trekken. Mensen kennen elkaar en helpen elkaar waar mogelijk. De populatie is verder heel divers.”

Doorverwijzen naar CJG

De lijnen tussen de huisarts en het CJG zijn kort. “Het CJG zit een etage hoger dan mijn praktijk, dus als mensen bij mij komen met problemen waarbij het CJG kan helpen, verwijs ik ze door naar boven. Dat kan om van alles gaan. Vragen over opvoeden en opgroeien, peuters die niet willen eten, luisteren of slapen, maar ook over tieners met verkeerde vrienden. Als ouders zich zorgen maken over een drinkende of drugs gebruikende puber, weet het CJG raad. Het CJG kan advies geven, maar heeft bijvoorbeeld ook folders en biedt cursussen en bijeenkomsten aan.”

Eén gezin, één plan

Hoewel de transitie in de jeugdzorg ingewikkeld is, biedt het ook mogelijkheden, vindt Van der Flier. “Het is een enorme klus voor de gemeente om alle veranderingen in goede banen te leiden. Er komt meer op iedereen af. Op de gemeente, maar ook op ons en de Capellenaren. Het vraagt om een andere werkwijze. Het doel is veel meer samenwerken: vanuit één gezin, één plan. Dat voorkomt dat instanties langs elkaar heen werken. We zijn beter op de hoogte van de situatie van een persoon of gezin en stemmen goed af wie wat doet. Zo voorkomen we dubbel werk en verwarring. Bovendien komt de problematiek binnen een gezin eerder aan het licht, waardoor we met laagdrempelige hulp in een vroeg stadium erger kunnen voorkomen. Waardevolle voordelen dus.”

Verwijzing GGZ

Soms speelt bij een kind meer specialistische problematiek, bijvoorbeeld ADHD of autisme. Hiervoor is onderzoek en behandeling door de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nodig. “De indicatie voor verwijzen naar de GGZ gaat met de nieuwe Jeugdwet via het CJG lopen. Voor huisartsen is het erg belangrijk dat wij kunnen blijven verwijzen naar zorginstellingen en zorgverleners waar wij nu ook goed mee samenwerken, zodat professionele, op het kind toegespitste zorg mogelijk blijft.”

Wil jij meepraten over het CJG?

Meld je aan voor de cliëntenraad en praat mee!

Wat doet de cliëntenraad?

Leden van de cliëntenraad denken en praten mee over de gang van zaken binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Capelle aan den IJssel. De cliëntenraad vertegenwoordigt de belangen van alle (oud)cliënten van het CJG.

Wat doet de cliëntenraad?

De cliëntenraad komt af en toe bij elkaar en geeft advies over beleidszaken en andere onderwerpen die zij erg belangrijk vindt.

Leden van de cliëntenraad

In de raad zitten zowel jongeren als ouders die cliënt zijn (geweest) bij het CJG in Capelle aan den IJssel. Ook andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als zij bij het CJG betrokken zijn.

Aanmelden

Wil je meepraten over de gang van zaken in het CJG en cliënten vertegenwoordigen? Meld je dan aan! Dat kan via [email protected], onder vermelding van naam, postadres, mailadres, telefoonnummer en de reden dat je je aanmeldt.