Boven van links naar rechts: Inés den Ouden (4), Gijs Rooijakkers (10), Arjen van Drunen (2) en Joris Hoogbergen (9). Onder van links naar rechts: Younes Nahnahi (7), Rob Sips (3), Leila do Rosario Costa (8), Suzan Cornelissen (6), Miriam Haagh (1) en Erwin Hoek (5).

PvdA Breda: Het gaat om jou!

_BT Clear

Meedoen zonder drempels

De PvdA wil een Breda waar iedereen mee kan doen. Een Breda waarin we elkaar steunen en waar de kans om je talent te ontwikkelen niet afhangt van de plek waar je wieg stond. Een Breda zonder discriminatie dus. Zonder armoede, met fatsoenlijk werk en een eerlijk loon voor alle inwoners. Mee kunnen doen aan cultuur en sport. Meedoen, ook als je in een rolstoel zit of als je de weg door de regels niet alleen kan vinden. Meedoen zonder drempels, daar staan we voor.

Een bruisend en duurzaam Breda

De PvdA is trots op Breda. Door het eigen karakter van haar dorpen en wijken, door de bijzondere historische gebouwen en door de nabijgelegen bossen. Dat maakt Breda een prachtige plek om te wonen, te werken, te leren en te genieten. De PvdA zet in op bouwen van woningen en op toegankelijke en betaalbare zorg. Investeren in woningen en investeren in mensen, zo bouwen we aan een duurzame toekomst!

Geef jongeren de toekomst

Kinderen en jongeren moet je kansen geven. De jeugd moet veilig en gezond kunnen opgroeien. De PvdA zet in op onderwijs dat aansluit bij de kwaliteiten en het niveau van leerlingen en onderwijs waarbij geen ruimte is voor hokjesdenken. Dit doen we door in samenwerking met de Bredase bedrijven deelcertificaten uit te reiken aan jongeren die een bepaalde taak met succes hebben afgerond. Zodoende gaan we uit van wat mensen wel kunnen en niet wat mensen niet kunnen.

Samen doen, samen delen

De PvdA wil dit samen met jou doen! Laten we met elkaar de schouders eronder zetten. De PvdA wil een stadsbestuur dat in de gaten heeft dat mensen vooruit willen, maar ook ziet dat er zorgen en problemen zijn. De PvdA wil dat oud en jong, Bredanaars van geboorte en nieuwkomers, hoger en lager opgeleiden, er staan voor elkaar. Met een sociaal Breda, kom je verder!

Het team van de PvdA

De PvdA heeft een kleurrijk, krachtig en enthousiast team. Het team wordt aangevoerd door lijsttrekker Miriam Haagh. Samen met jou willen we Bavel, Breda, Effen, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout mooier maken.

_BT Clear

Wat doet de gemeente?

Voor veel mensen is het soms niet duidelijk wat een gemeente nou eigenlijk doet. Wat zijn de taken van de gemeente? Wat doen de burgemeester, de wethouders, de ambtenaren, de gemeenteraad en de griffie? En wie heeft het nu eigenlijk voor het zeggen in Breda? Het zijn vragen waar u misschien niet iedere dag bij stilstaat, maar waarvan het toch handig is om de antwoorden te weten. In de praktijk van alledag heeft iedereen namelijk wel eens met de gemeente te maken.

_BT Clear

De gemeenteraad

De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente. In Breda telt de raad 39 leden die elke vier jaar – nu dus op 21 maart – opnieuw worden gekozen. De gemeenteraad heeft drie hoofdtaken: kaderstellen (besluiten wat erin de stad moet gebeuren), controleren (nagaan of het gebeurt), vertegenwoordigen (kijken of dit overeenstemt met wat er in de stad leeft). De gemeenteraad wordt ondersteund door de raadsgriffie.

Het college

Het college, bestaande uit burgemeester en wethouders, voert de besluiten van de raad uit. De wethouders worden niet gekozen – ze worden door de gemeenteraad benoemd. Het college wordt ondersteund door de ambtenaren. Veel mensen denken dat de burgemeester de baas is van de gemeente, maar dat is niet het geval. Hij wordt op voordracht van de gemeenteraad door de koning benoemd voor een periode van zes jaar, waarna herbenoeming mogelijk is. De burgemeester heeft verschillende petten op en dat is niet altijd even gemakkelijk. Zo is hij voorzitter van de gemeenteraad en voorzitter van het college en heeft hij nog een aantal wettelijke taken. De belangrijkste daarvan is de zorg voor de openbare orde en veiligheid.

Waarover gaat de gemeente?

Het is goed om te weten dat de gemeenteraad en het college ook te maken hebben met de rijksoverheid die aan de gemeenten bij wet allerlei taken en verplichtingen oplegt. In de afgelopen jaren heeft het rijk steeds meer zaken bij de gemeente gelegd waardoor de eigen verantwoordelijkheid is toegenomen.

Bij de huidige taken van de gemeente moet u denken aan sociale zaken, werkgelegenheid, volksgezondheid, welzijn, maatschappelijk werk, onderwijs, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, volkshuisvesting, cultuur, sport en recreatie, milieu, economische zaken, afvalinzameling en het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dit alles kost natuurlijk het nodige geld. Het is de gemeenteraad die daarin de keuzes maakt bij het vaststellen van de jaarlijkse begroting. Hoewel het grootste deel van de begroting al vastligt door bestaande verplichtingen uit bestaand beleid (denk bijvoorbeeld aan het onderwijs), is er elk jaar wel enige ruimte voor nieuw beleid.

_BT Clear
_BT Clear