In de gemeente Stadskanaal

_BT Clear

Dagopvang voor mensen met dementie en parkinson

In de gemeente Stadskanaal zorgen we voor mensen die thuis wonen en dementie of parkinson hebben. Ze kunnen terecht bij dagopvang Waterkring.

“Onze cliënten mogen in een gezellige en ontspannen sfeer tot rust komen”, begint zorgkundige Alja Supèr. “Bij een eerste kennismaking zien we soms dat mensen met dementie of parkinson passief zijn. Ze zijn hun dagritme kwijt. Bij Waterkring mogen ze dat opnieuw gaan vinden. We koken en eten samen, drinken koffie, lezen de krant, wandelen, doen spelletjes en hebben gezamenlijke uitstapjes.”

Dagritme

Mevrouw A. bezoekt sinds kort Waterkring. “De thuiszorg bracht haar situatie bij ons onder de aandacht. Ze heeft dementie en is eenzaam. Mevrouw was vergeetachtig en at niet goed. Je ziet wel vaker dat het eetpatroon van mensen met dementie verandert. Hier eten we elke dag gezamenlijk. Uiteindelijk knapte mevrouw op. Het dagritme doet haar goed. Ze voelt zich sterker en durft zichzelf steeds meer te laten zien.”

Activiteiten

De zorgkundigen vinden het belangrijk om aan te sluiten bij de leefwereld van de cliënt. “Meneer B. is vroeger schipper geweest.

Hij wilde graag nog een keer een rondvaart maken. We vroegen of de andere cliënten dit ook wilden. Een paar weken later maakten we een rondvaart over het Zuidlaardermeer. Meneer genoot enorm en heeft zelf ook nog even mogen varen.”

De naasten

Voor de naasten van mensen met dementie kan het fijn zijn om weer even wat tijd voor zichzelf te hebben. “Waterkring is er ook voor de familie van onze cliënten. De dagopvang is een goede oplossing wanneer de zorg te veel wordt. Het is erg belangrijk dat je een paar uur kunt rusten of dat je met een gerust hart even weg kunt. Cliënten kunnen meerdere dagdelen per week bij de groep aansluiten.”

Korte lijntjes

Waterkring is heel flexibel naar nieuwe cliënten. “Die mogen langskomen wanneer zij eraan toe zijn. Familie en partners zijn daarbij welkom. Een nieuwe cliënt kan op ieder gewenst moment deelnemen aan een proefdag. De telefoontjes voor nieuwe cliënten komen binnen bij de zorgkundigen van onze dagopvang. Zo houden we de lijntjes kort en kunnen we snel schakelen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dagopvang Waterkring:
06 - 83 63 39 95 of kijk op
zgmeander.nl/dagopvang.


_BT Clear

Kinderen en scheiden, hoe werkt dat?

Tot 1 januari 1998 leidde een echtscheiding er automatisch toe dat het gezamenlijk gezag van ouders werd beëindigd en het ouderlijk gezag bij een van beide ouders kwam te liggen (het voogdij). Sindsdien is het uitgangspunt dat het gezamenlijk gezag na een echtscheiding (ontbinding geregistreerd partnerschap) ongewijzigd blijft. Beide ouders houden het gezag over hun kinderen na scheiding.

Achter die wijziging lag een duidelijke gedachte. Ouders blijven gezamenlijk ouders, ook nadat zij niet langer onder één dak wonen. Voor kinderen is het ontzettend belangrijk te weten en te voelen dat zij hun gezamenlijke ouders niet kwijtraken na een scheiding.
Kinderen zijn flexibel en kunnen best met een scheiding dealen zo lang zij maar weten, voelen en horen dat hun ouders respectvol met elkaar blijven omgaan en zij op hun beide ouders kunnen blijven vertrouwen.

Daarvoor is het belangrijk dat ouders hun relatie als ex-partners los kunnen zien van hun relatie als ouders zijnde die oortduurt tot de dood hun scheidt.

Een scheiding is niet alleen ingrijpend voor kleine kinderen die volledig afhankelijk zijn van hun ouders, maar zeker ook voor tieners die in een kwetsbare fase van hun leven zitten. Zij zijn lichamelijk en geestelijk nog niet volgroeid en dan valt ook nog eens hun veilige thuishaven weg. Maar ook in het geval van volwassen kinderen kan een echtscheiding ernstige gevolgen hebben. Zij zijn niet meer afhankelijk van hun ouders en zijn eerder geneigd partij te kiezen met het gevolg dat hele families uit elkaar vallen.

Dit alles maakt dat in iedere echtscheiding de rol van de ouders veel aandacht verdient. Ook al zijn niet alle geschillen/irritaties tussen ouders op te lossen dan dienen zij, althans dienen zij te proberen om als ouders respectvol met elkaar te blijven omgaan, zodat hun kinderen, en of ze nu klein, tiener of volwassen zijn, onbelast met beide ouders kunnen blijven omgaan.

Meer informatie?

Website: https://familierechtnoord.nl
Email: [email protected]
Telefoon: 0599 – 782 440

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

  •  
_BT Clear