Opvoeden en opgroeien:
“Wij zijn er voor ouders en kinderen”

Het is heel normaal om vragen over opvoeden en opgroeien te hebben en hier bijvoorbeeld met vrienden of familie over te praten. Soms is een gesprek met iemand van ‘buiten’ of wat hulp ook fijn. Hiervoor bent u welkom bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD, ook wel bekend als het consultatiebureau, en bij Lariks.

_BT Clear

links: Johanneke Holl (GGD), rechts Lianne Straakenbroek (Lariks)

Wat doet de Jeugdgezondheidszorg?

Johanneke Holl (verpleegkundige GGD): “Vanaf de geboorte volgen we de ontwikkeling van elk kind. De eerste vier jaar zien we kinderen vaak en regelmatig. Er wordt veel bijgehouden: het gewicht, de lengte, motoriek, spraak- en taalontwikkeling enzovoort. Ook is er tijdens die bezoekjes aan ons volop ruimte om vragen te stellen over het opgroeien en opvoeden.

Als kinderen op de basisschool zitten, blijven we de ontwikkeling volgen, maar dan gaat het onderzoek via school. Wat ouders vaak niet weten is dat we tot het 18e jaar de plek blijven waar u welkom bent voor informatie en advies over opvoeden en opgroeien.”

Met welke vragen naar de Jeugdgezondheidszorg?

Johanneke: “Ouders en opvoeders kunnen met alle opgroei- en opvoedvragen bij ons terecht. Denk aan vragen over zindelijk worden, over voeding, over wel of niet kruipen, maar ook vragen over driftbuien, pesten, zakgeld, gamen. Bovendien zijn we er ook voor ouders. Bijvoorbeeld als u twijfelt of u het wel goed doet, of merkt dat het opvoeden van een kind niet alleen maar leuk is.”

Wanneer naar Lariks?

Lianne Straakenbroek (consulent bij Lariks): “Als u zich zorgen maakt. Bijvoorbeeld omdat u vermoedt dat er meer aan de hand is. Dat kan zijn als u merkt dat het gedrag of de ontwikkeling van het kind anders is dan wat u hoort en ziet bij vrienden, familie of klasgenootjes. Of als uw kind zelf aangeeft langere tijd niet lekker in zijn/haar vel te zitten of zich zorgen maakt. Mocht in het eerste gesprek toch blijken dat uw vraag beter bij de GGD of de huisarts past, dan zullen wij dat aangeven. We werken nauw samen voor de kinderen en jeugd van Leusden.”

Wat kunt u verwachten van Lariks?

Lianne: “Past de vraag bij ons, dan kijken we samen naar een oplossing. We kijken daarbij breder dan het kind en begeleiden zo nodig het gezin of leggen bijvoorbeeld contact met school. We proberen altijd passende hulp te bieden. Vaak is voor kinderen een groep fijn. Ze ontmoeten er kinderen of jongeren die in een herkenbare situatie zitten en leren van, en met elkaar.

De groepen worden begeleid door ervaren trainers/hulpverleners. Deelname is gratis of de kosten zijn beperkt en er is geen indicatie of beschikking voor nodig. In sommige gevallen is individuele begeleiding meer passend. Dan kan een integratieve kindtherapie een oplossing zijn, dit wordt vaak (gedeeltelijk) vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Of misschien is individuele begeleiding via een Jeugdwet beschikking nodig.”

Loopt het in uw gezin niet lekker? Is het u even te veel?

Ook enthousiaste vrijwilligers kunnen helpen. Bijvoorbeeld door uw kind een middag op te vangen in hun gezin, u thuis te helpen bij de opvoeding of door uw kind voor te lezen en zo te helpen bij het (beter) leren van de Nederlandse taal. De vrijwilligersorganisaties werken samen onder de naam VOOM. Lees op www.lariks-leusden.nl/voom wat zij voor u kunnen betekenen.

Echtscheiding: aandacht voor de kind(eren)

In een KIES groep leren kinderen om te gaan met de gevoelens en veranderingen die samen gaan met een scheiding. Ze leren begrijpen dat het niet hun schuld is en het contact met de ouders verbetert. Ouders krijgen handvatten om het kind te begeleiden.

Behoefte aan meer zelfvertrouwen? Of moeite met sociale contacten?

Dan is Hier ben ik! een leuke en effectieve training voor kinderen die naar de basisschool gaan. Voor jongeren is er de training/groep Get Stronger.

Is er thuis stress? Bijvoorbeeld door ziekte, geldzorgen, ruzies?

In de groep Bij de Kameleon Thuis leren kinderen dat ze niet de enige zijn waarbij er thuis iets is. Ze leren spelenderwijs omgaan met emoties, delen ervaringen en krijgen een steuntje in de rug.

Op www.lariks-leusden.nl leest u meer over het aanbod en over de startdata van de diverse trainingen en groepen.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear