Zelf aan de slag!
Hulp van de energiecoach

Voor de gemeente Montferland zijn Wilfried Linssen en Alfred Zweden actief als energiecoach. Zij kunnen u helpen om inzicht in uw energieverbruik te krijgen en hebben handige tips om hierop te besparen.

_BT Clear

Wilfried Linssen, ’s-Heerenberg

Als energiecoach vind ik het fijn om mensen zover te krijgen dat ze nadenken over hun energieverbruik en misschien ook wel tot actie overgaan. Dat is niet altijd gemakkelijk. Als coach kom ik er achter dat veel mensen bewuster worden, maar niet altijd de mogelijkheid hebben om het verbruik in hun (huur)woning te verlagen. Toch moeten we blijven streven naar minder verbruik en alternatieve energiebronnen. Zelf zeg ik altijd: “De zon schijnt voor 1 persoon, maar ook voor miljoenen mensen. Maak er dus gebruik van!”

Alfred Zweden, Didam

Als energiecoach is het mijn doel om mensen bewust te maken van het energieverbruik voor zowel gas als elektra, maar ook van het effect van goede woningisolatie. We moeten tenslotte zuinig zijn met onze energie. Het is zo vanzelfsprekend dat er water uit de kraan stroomt, zodra we de waterkraan open draaien, dat het licht brandt als de schakelaar wordt omgezet en dat het warmer wordt als we de thermostaat hoger zetten. Maar hebben we wel door dat dit allemaal veel energie kost en wat voor gevolgen het heeft voor het milieu? Kan het allemaal niet iets minder? Ik kijk graag samen met u hoe u energie en geld kunt besparen.

_BT Clear

Woningverbeterplan: verhaal uit de praktijk

_BT Clear

In 2011 betrokken Ed en Irma Verweij met hun drie kinderen in Zeddam een mooie, vrijstaande woning uit 1958. Bij de verbouwing die volgde, werd gelijk rekening gehouden met mogelijkheden voor energiebesparing, bijvoorbeeld door de spouwmuur van de woning na te isoleren. In 2016 zijn 16 zonnepanelen geplaatst om de woning verder te verduurzamen, waardoor de energierekening daalde van 280 euro naar 170 euro per maand. Via een bericht van de gemeente Montferland kwamen ze in contact met het verduurSaam energieloket en besloten ze gebruik te maken van het Woningverbeterplan.

Een adviseur heeft de woning bezocht en adviseerde een verdere verduurzaming met behulp van een hybride warmtepomp en aanvullende zonnepanelen. De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en geeft deze op maximaal 55 graden af aan het cv-systeem. De warmtepomp is afgelopen zomer geplaatst en werkt samen met de bestaande HR-ketel, wat een aardgasbesparing van circa 50% oplevert. Bij hele koude winterdagen springt de HR-ketel bij om het huis behaaglijk warm te houden. Door het plaatsen van 8 extra zonnepanelen wordt de elektriciteit die de warmtepomp nodig heeft duurzaam opgewekt. Hierdoor zakt de energierekening verder: naar verwachting naar 100 euro per maand. Ed Verweij: “Helemaal van het aardgas af lukt nog niet, maar met het uitvoeren van het Woningverbeterplan zijn we al een heel eind gekomen met energiebesparing. We wachten de ontwikkelingen af, mogelijk kunnen we in de toekomst helemaal van het gas af.

De hele investering hebben wij in circa 7 jaar terugverdiend en dat is acceptabel voor een woning van deze leeftijd. We kregen begeleiding bij het kiezen van de installateur en zijn erg tevreden over het resultaat. We kunnen het woningbezitters zeker aanraden”. Als laatste tip geeft Ed mee dat het belangrijk is om je te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is op gebied van duurzame energie: “Laat je goed adviseren, want een woning verduurzamen is gewoon maatwerk’’.

_BT Clear

Duurzaamheidskrant 2018 gemeente Montferland

_BT Clear
_BT Clear