Begin niet morgen

maar vandaag!

Interview met Marten Muller van Groentje

_BT Clear

Al sinds zijn jeugd is Marten Muller uit Wezep bezig met het milieu en met duurzaam leven. Als enthousiast bestuurslid van Milieu- en natuurvereniging Groentje, zet hij zich in zijn vrije tijd in voor een mooie omgeving en een beter milieu.

De aarde is niet oneindig verbruikbaar. Dat werd al lang geleden duidelijk. De effecten zijn de laatste jaren wel steeds meer te merken. Ik wil graag zo gezond mogelijk en zonder verspilling leven. Het moet niet persé sober, maar je hebt niet veel luxe nodig om te kunnen genieten vind ik.”

Nooit vol

Zelf heeft hij al tien jaar lang zonnepanelen op zijn dak. “Verder hebben we thuis de gewone dingen gedaan: isolatie, dubbel glas en spaarlampen. We zorgen bij de aanschaf van nieuwe apparaten altijd dat we de energiezuinigste versie kopen. In de tuin hebben we een regenton en een compostton. We hebben een behoorlijke tuin en dus veel snoeiafval. Dat levert een mooie kringloop op in onze eigen tuin. Ik vind het zonde om dat groen te laten afvoeren terwijl ik er zelf mooie compost aan overhoud. Mensen denken dat het veel werk is, maar je hebt er weinig omkijken naar. En het mooie is: hoeveel je er ook in gooit: hij is nooit vol!”

Gratis energie

“Bij duurzaamheid denkt men vaak eerst aan het inzetten van andere energiebronnen, maar kijk ook eens naar je energieverbruik. Zet die verwarming eens lager en trek gewoon een trui aan! Verder raakt stoken met pellets in. Dat is wel gasloos, maar ook dat is een grondstof die je verbrandt. En die pellets moeten vervoerd worden.

Wat dat betreft vind ik zonne- en windenergie ideaal: dat is volop voorhanden en ‘kost niets’. Ik ben nu aan het bekijken of we een zonneboiler kunnen nemen en triple glas in de ramen. Ook koken we nu nog op gas, maar dat willen we gaan ombouwen naar elektrisch of inductie, zodat dat op zonne-energie kan.”

Groentje

Met Groentje houdt Marten zich naast zijn werk bezig om het landschap in de gemeente mooi te houden en om mensen te laten zien hoe mooi de natuur in de gemeente is. “Met een groep van vijftien mensen doen we aan landschapsonderhoud. Zo gaan we ieder jaar op de Wezepse heide aan de slag op de Natuurwerkdag; dat is straks op 4 november weer. Maar we helpen ook particulieren met het onderhoud van hun hoogstamfruitbomen. Dat is erg leuk, want zo kom je nog eens ergens! We helpen vooral met snoeien, maar we stimuleren ook nieuwe aanplant van fruitbomen. Mensen vragen vaak vooraf wat dat dan kost. Ze vinden het heel bijzonder dat we voor een kop koffie met wat lekkers dat werk komen doen.”

Veel activiteiten

“We organiseren ook wandelingen met onze IVN gids. Verder organiseert Groentje avonden over duurzame onderwerpen.

Zo hebben we net een cursus biologisch tuinieren gehad en een paar jaren geleden een druk bezochte avond over het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Daarmee liepen we voor op de hausse aan zonnepanelen van de laatste tijd.” “Wat ik ook altijd erg bijzonder vind, is onze jaarlijkse opschoondag samen met het Agnietencollege. We gaan dan met zo’n honderd leerlingen op stap om de omgeving van zwerfvuil te ontdoen. Dat verloopt altijd goed!”

Duurzaam is nodig

“We moeten niet gaan zitten wachten tot de overheden maatregelen nemen We moeten ons ook zelf inzetten voor een beter milieu. Je moet het met zijn allen doen. En het kan heel simpel zijn: Gebruik spaarlampen of LED lampen; laat apparaten niet standby staan. Of pak wat vaker de fiets.” Wilt u meer weten over de activiteiten van Groentje? Kijk dan eens op www.groentje-wezep.nl.

_BT Clear
Waarom zou je duurzaam consumeren?

In een duurzame wereld moeten mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. In een niet-duurzame situatie wordt roofbouw gepleegd op de aarde. Mensen putten de natuurlijke rijkdommen sneller uit dan ze zich kunnen herstellen. Natuurlijk willen we dat ook onze kinderen en kleinkinderen nog goed en gezond kunnen leven.

Met duurzamer leven voorkom je verschillende bedreigingen van de aarde:

  • klimaatverandering als gevolg van uitstoot van broeikasgassen
  • verspilling en uitputting van grondstoffen en zoet water
  • afval en schadelijke stoffen die in het milieu belanden
  • overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen
  • luchtvervuiling
  • verdroging en verzuring van de bodem

Dit klinkt allemaal heel zwaar en serieus. Maar duurzaam leven levert meer op dan het voorkomen van problemen. Door energie te besparen bent u enorm duurzaam bezig in en om huis. Een mooie bijkomstigheid is dat u hierdoor ook bespaart op de maandelijkse kosten! Denk aan vloerisolatie waarmee de warmte langer in de woning blijft en de cv-ketel dus minder hard hoeft te werken om de temperatuur op peil te houden. Of isoleer uw spouwmuur als uw woning tussen 1930 en 1980 is gebouwd. Door de spouwmuren te isoleren verlies je minder warmte in huis waardoor je de warmte dus binnenhoudt en energie bespaart. Hierdoor hou je grip op de energie, grip op je energierekening én ben je duurzaam bezig!

_BT Clear
 
 
_BT Clear