Samen kinderen de lol in het lezen bijbrengen!

De bibliotheek helpt jou en je kind op weg

_BT Clear

De meeste mensen weten dat je bij de bibliotheek boeken kunt lenen en lezen. Wat veel mensen niet weten is dat je er voor nog veel meer zaken terecht kan. En dat het zelfs voor de allerkleinsten onder ons een prima plek is om aan je ontwikkeling te werken.

De Bibliotheek Schiedam is ervan overtuigd dat een talige thuisomgeving en betrokken ouders een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het welbevinden van hun kinderen. En wie goed in zijn vel zit, zal goede resultaten halen. Daarom kiest de bibliotheek bewust voor een complete Gezinsaanpak als het gaat om taal en digitale vaardigheden. De Bibliotheek Schiedam stimuleert zo kinderen en hun ouders om op een plezierige manier met lezen en taal bezig te zijn.

Boekstartcoach

Dat begint al bij pasgeboren baby’s. Bij de Bi­­bliotheek Schiedam kun je met de Boekstartkoffer met je pasgeboren baby aan de slag gaan met taal. Tips en knisperboekjes helpen je de eerste stappen met taal samen met je baby te zetten.

Vanaf het najaar van 2022 zijn er tijdens de spreekuren van het CJG Boekstartcoaches aanwezig, die ouders kunnen ondersteunen bij vragen over lezen en mediaopvoeding. De Boekstartcoach van de bibliotheek geeft persoonlijk advies en tips die ouders thuis kunnen gebruiken of verwijst hen naar instanties, die de ouders kunnen bijstaan bij een specifieke vraag.

Voorlezen

Gaat je peuter of kleuter naar de kinderopvang, dan komen de kinderen ook daar weer het programma Boekstart in de Kinderopvang tegen. De pedagogisch medewerkers zijn hiervoor getraind en bieden speciale boekjes en thema’s. Vaak gaan de kinderen op bezoek in de ‘grote’ bibliotheek, waar ze dan lekker worden voorgelezen.

Zodra de kinderen in Schiedam naar de basisschool gaan, kunnen ze in de Bibliotheek op School terecht. Onderwijsspecialisten van de bibliotheek helpen niet alleen de kinderen, maar ook de onderwijzers bij taal en lezen.

Hebben ze lol in het lezen, dan vergroten kinderen snel hun woordenschat. En hoe meer woorden en context een kind tot haar/zijn beschikking heeft, hoe makkelijker het is om nieuwe dingen te leren.

Abonnement tot 18 jaar is GRATIS!

Gaat je kind dan eindelijk naar het middelbaar onderwijs, dan wordt de bibliotheek vaak als bron voor uiteenlopende informatie gebruikt. En er moet uiteraard worden gelezen voor de lijst…. Maar ook de studieplekken, gratis WiFi en printmogelijkheden zijn in trek bij de tieners.

Voor kinderen tot 18 jaar is een abonnement voor de bibliotheek helemaal GRATIS; wist je dat?! En voor ouders is er ook genoeg te doen in de bibliotheek! Denk maar eens aan cursussen, werkplekken, lezingen, workshops en tentoonstellingen. Kortom: lees, leer, ontmoet en ontdek bij de bibliotheek bij jou in de buurt. Bekijk de website www.debibliotheekschiedam.nl voor locaties en openingstijden. Bellen kan ook: 010 - 714 63 00.

_BT Clear

_BT Clear