Jeugd moet op Nissewaard kunnen bouwen

_BT Clear

De meeste jeugdigen in Nissewaard groeien veilig en gezond op en kunnen hun talenten ontwikkelen. Het college van b&w van Nissewaard wil dat ieder kind en iedere jongere naar school gaat, werkt of een andere zinvolle dagbesteding heeft. In Nissewaard kan dat voor alle jeugdigen, want zij moeten op Nissewaard kunnen bouwen.

Ontwikkeling

U staat er als ouder niet alleen voor met uw vragen over de ontwikkeling van uw kind. U kunt voor informatie en advies bijvoorbeeld terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Nissewaard (CJG), maar bij ook de praktijkondersteuner jeugd in de huisartsenpraktijk. Ook dichtbij huis, op school, is er ondersteuning in de vorm van schoolmaatschappelijk werk.

Jongerenparticipatie

Kinderen mogen weliswaar niet stemmen, maar ook zij wonen in Nissewaard. Hun betrokkenheid is het college veel waard. Daarom kijkt het naar manieren om hen te betrekken bij vraagstukken in Nissewaard. Dat is een investering in de maatschappelijke betrokkenheid van de toekomstige inwoners. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de kindergemeenteraad en het jongerenpanel. Zij weten immers als geen ander welke behoeften er onder jongeren leven. Daarnaast biedt de gemeente hen, met ondersteuning van combinatiefunctionarissen of jongerenwerkers, ook de kans, zelf activiteiten te organiseren die aansluiten op hun behoeften.

Preventie

Het college blijft inzetten op preventie, maatwerk en samenwerking met partners. Het wil belemmeringen in opvoeden en opgroeien wegnemen, kansen bieden aan jeugdigen om zichzelf te ontwikkelen tot actieve volwassen die op eigen kracht meedoen in de maatschappij. Het college wil hen een omgeving bieden die voorkomt dat er problemen ontstaan.

Daartoe wil het college ondersteuning dichtbij huis zo inrichten, dat de vraag naar specialistische hulp kleiner wordt. Denk hierbij aan het netwerk van professionals zoals JOZ (Jongeren Op Zuid), YOUZ en Halt die gezamenlijk projecten aanbieden die de jeugdigen in Nissewaard ondersteunen. Zo wil het college de vraag onder de jeugd om ondersteuning en zorg normaliseren en binnen de mogelijkheden de beschikbare zorg beter verdelen.

Eigen mogelijkheden

Uitgangspunt blijft, dat eigen mogelijkheden van jongeren, ouders en hun sociale netwerk, zoals school en de (sport)vereniging benut worden. Zij moeten de regie houden over hun leven en uiteindelijk op eigen benen kunnen staan. Waar nodig kunnen ze samen met professionele hulpverlening zoeken naar laagdrempelige oplossingen voor hun vraag om ondersteuning. En die wil het college dichter bij het kind te organiseren, bijv. in de wijk of buurt, op school of bij de (sport)vereniging.

Hulp van buitenaf

Iedere ouder wil zijn kind opvoeden tot een zelfstandige volwassenen. Soms is daar hulp van buitenaf voor nodig. Het college wil daar ouders graag bij helpen. Investeren in ouderschap en opvoeden resulteert in een gezonde, veerkrachtige generatie en voorkomt problemen en uiteindelijk duurdere zorg. Daarnaast wil het college onderzoeken hoe we ouders ook een steuntje in de rug kunnen geven, bijvoorbeeld met laagdrempelige bijeenkomsten voor (aankomende) ouders om inzicht te geven in vragen die andere ouders ook hebben. Zo leren ouders van andere ouders.

Jeugdhulp

De uitvoering van jeugdhulp is lastig, omdat de financiën van de rijksoverheid ontoereikend zijn en de jeugdzorg onbetaalbaar dreigt te worden. Belangrijkste doel van het college blijft echter, dat kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen in hun eigen omgeving. Een steuntje in de rug is dan een belangrijke voorwaarde om ieder kind een kans te geven op een goede toekomst. Want ook de jeugdigen moeten kunnen bouwen op Nissewaard.

_BT Clear

Vragen en informatie

Voor vragen en meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de gemeente Nissewaard (tel. 14 0181), op de website (www.nissewaard.nl -> Zorg en Welzijn -> Jeugdhulp) of stuur een mail naar [email protected].

_BT Clear