Alblasserdam, een dijk van een dorp

_BT Clear

Een dijk van een dorp, niet alleen een kreet uit het verleden, maar ook nog voor nu.

De ChristenUnie wil een dorp zijn waar het fijn is om te wonen, te leven, te shoppen en te recreëren. Een dorp voor iedereen, dat goed bereikbaar is. Daarom moet de A15 snel verbreed worden en moeten we op zoek naar een derde ontsluiting, ook als dat offers vraagt. Op verkeerde keuzes moet je kunnen terugkomen, zoals het verkeer dat van en naar Oud-Alblas rijdt. Reeds in het vorige verkiezingsprogramma hebben wij ingezet op aansluiting van de 4e poot van de Wensveenrotonde, voor de afhandeling van het verkeer naar Oud-Alblas en sportpark. Laten we dit alsnog doen.

We vinden het mooi dat er nieuwe huizen bij worden gebouwd in Alblasserdam, zodat er doorstroming kan ontstaan en wij en onze kinderen een mooie plek hebben om te wonen.

Hierin moet natuurlijk wel een goede balans zijn tussen bebouwing en natuur. Wij vinden een goede verkeersafhandeling bij het ontstaan van nieuwe wijken vanzelfsprekend, inclusief goede fietspaden. Wij willen meer gaan fietsen graag stimuleren, zowel voor een gezonde levensstijl, als voor het milieu. Nieuwe huizen moeten energieneutraal gebouwd worden. Deze nieuwe manier van bouwen levert ook weer nieuwe werkgelegenheid op, wat de Alblasserdamse gemeenschap en ondernemers weer ten goede kan komen. Ook bestaande huizen moeten zoveel mogelijk energie besparend worden. Dit energieneutraal bouwen sluit helemaal aan bij de in de Drechtsteden aangenomen energiestrategie “Energieneutraal in 2050”.

Het scheiden van afval is een goede zaak, maar er moet niet afgerekend worden per kilo. Dit werkt illegale lozing in de hand. De ChristenUnie wil goed gedrag juist belonen.

De ChristenUnie wil de luchtkwaliteit in onze gemeente verbeteren en wil daarom meer elektrische auto’s en oplaadpunten; de gemeente kan daar een voorbeeldfunctie in geven.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, is een bekend spreekwoord. We moeten daarom investeren in onze jeugd. Veel opleidingen sluiten niet goed aan bij de praktijk van het arbeidsproces. Dit moet echt verbeteren. Er moeten meer stageplaatsen beschikbaar zijn. de gemeente zou in haar aanbesteding aan plaatselijke aannemers de eis kunnen stellen dat stageplekken beschikbaar worden gesteld.

Alblasserdam moet een centrum krijgen waar het fijn is om boodschappen te doen of gewoon te ontspannen. Het aanbod van winkels moet daarom divers zijn en leegstand moet worden tegengegaan. Parkeren moet gratis blijven, dit komt de middenstand zeker ten goede.

Buiten een centraal gesitueerd winkelcentrum moeten er op diverse plaatsen winkels blijven voor ouderen of anderen die slecht ter been zijn. De ChristenUnie vindt dit een zorgpunt, zeker nu Dirk van der Broek straks niet meer vlakbij de Alblashof zit. We hopen dat er alsnog een buurtsuper zal komen.

Armoedebestrijding:

Ook in Nederland is er sprake van armoede; dat geldt helaas ook voor Alblasserdam. Huishoudens – met en zonder kinderen – lijden hieronder. Armoede leidt vaak tot sociale problemen, slechtere schoolprestaties en veel stress. Ook is er vaak een samenloop en samenhang tussen armoede en (problematische) schulden.

Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen willen we - naast de bestaande mogelijkheden - inzetten op vroegsignalering en preventie. Wij staan voor een brede samenwerking tussen de gemeente, maatschappelijk organisaties, kerken en andere vrijwilligersorganisaties. We willen door een gezamenlijke aanpak drempels slechten en vroegtijdig helpen. Juist dan kan veel leed worden verholpen en voorkomen!

Jeugdzorg:

Sinds 2015 is de jeugdzorg ondergebracht bij de gemeenten. De inzet is preventie om problemen vroegtijdig aan te pakken zodat kinderen eerder worden ondersteund en geholpen. De ChristenUnie wil extra investeren in pleeggezinnen, gezinshuizen en steungezinnen om het aantal uithuisplaatsingen en opvang in instellingen terug te dringen en zwaardere hulpverleningstrajecten te voorkomen.

De ChristenUnie wil continuïteit van zorg en ondersteuning als jongeren in de jeugdzorg 18 jaar worden, zodat ze niet in een gat vallen.

Mantelzorg:

Dagbesteding en respijtzorg (vervangende zorg) zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Daarom zet de ChristenUnie in op respijtzorg, waardering van de mantelzorger en het proactief benaderen van mensen die mantelzorger zijn geworden.

De ChristenUnie heeft 2 raadsleden, namelijk Teus Stam en Peter Sterrenburg. Zij worden ondersteund door 3 burgerraadsleden: Pieta Verhaar, Ronald Los en Jako Sterrenburg. Verder is Bart-Jan Poirot lid van de steunfractie.

Op de foto de nummers 1 t/m 5 van de kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2018 voor het meetstation van de luchtkwaliteit.
Van links naar rechts: Maarten Molendijk (5), Jako Sterrenburg (3), Teus Stam (1), Peter Sterrenburg (2) en vooraan Bart Jan Poirot (4).

_BT Clear

Verkiezingkrant Alblasserdam 2018

_BT Clear
_BT Clear