Deze pagina is een bijdrage van bedrijven uit Wageningen e.o.

Een eigen plek

Het Odensehuis Gelderse Vallei e.o. is een ontmoetings- en informatiecentrum voor iedereen die met dementie te maken heeft. Voor mensen met beginnende dementie, en ook voor de partner, mantelzorger of buren. “Ook de mensen u it de buurt zijn van harte welkom”, vult Louisa Bosker, algemeen coördinator en mede oprichter van het Odensehuis aan. “Het centrum voorziet in de behoefte aan ontmoeting, informatie, activiteiten en ondersteuning.”

_BT Clear

In 2012 is het Odensehuis opgezet door enkele inwoners van Wageningen. “Wij begonnen in 2013 met één vrijwilliger, één deelnemer en één activiteit. Het aantal deelnemers groeide snel en maakte duidelijk dat mensen met dementie en hun naasten een grote behoefte hebben aan een eigen plek naast hun vertrouwde woonomgeving.” De Odensehuizen werken allen vanuit dezelfde gedachte: niet de ziekte of de beperking, maar de mens staat er centraal.

Impact

“Als mensen te maken krijgen met dementie heeft dit een grote impact op het alledaagse leven. Dit geldt zowel voor de persoon met dementie zelf, als voor de partners, kinderen, vrienden en overige naasten. Meestal gaan die veranderingen geleidelijk. Er is nog veel wél mogelijk en dan is het fijn om mensen in dezelfde situatie te ontmoeten en actief te blijven. Dat kan in het Odensehuis”, aldus Louisa. “Je kunt er met vragen terecht en je onzekerheden delen. Het is een plek waar je kunt zijn wie je bent.”

“We hebben een buurt wandelgroep, bezoeken musea of gaan naar de bioscoop. Er wordt Tai Chi gegeven, muziek gemaakt, gekookt en samen gegeten.” Ook worden er activiteiten met en voor de mantelzorgers georganiseerd. “Zo gaan we een paar keer per jaar met een aantal deelnemers uit logeren, om de mantelzorger te ontlasten”, legt Louisa uit.

Iets van het leven maken

Naast de activiteiten in het Odensehuis is de organisatie ook actief buiten het Odensehuis. Louisa: “Wij zijn onderdeel van het samenwerkingsverband WELSAAM en zijn bijvoorbeeld actief in het project Wageningen dementievriendelijk. We zetten ons in om de zorg en ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten te verbeteren.” De deur bij het Odensehuis staat altijd open, voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld ook voor eenzame ouderen.

Louisa besluit: “Waar het er hier om draait is dat we samen iets van het leven willen maken. Nogmaals: er is nog zoveel dat wél kan. En als we daarbij in oplossingen denken in plaats van in problemen, dan komen we al een heel eind.”

_BT Clear

Nieuwbouw vordert gestaag…

De realisatie van de nieuwbouw van Oranje Nassau’s Oord, begint steeds meer vorm te krijgen. De eerste steen is in het voorjaar gelegd, voor de zomer werd het hoogste punt bereikt en inmiddels is gestart met de afwer king en inrichting van de gebouwen.

_BT Clear

Kleinschalig wonen in de natuur

De nieuwbouw bestaat uit een halve cirkel (Booggebouw) die verbonden is met het monumentale verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, van Zinzia. Dit gebouw heeft twee verdiepingen met uitzicht op natuurgebied Renkums Beekdal en één verdieping kijkt uit op de boskant.

Daarnaast wordt nog een kleiner cirkelvormig gebouw ontworpen met drie verdiepingen, dat geheel losstaat van de andere gebouwen. Ook hier hebben veel appartementen uitzicht op de prachtige natuur rond het Landgoed.

Kleinschalig wonen

Er worden 126 appartementen gebouwd, waarbij de bewoners ervaren, dat ze in een huis wonen en onderdeel zijn van de dagelijkse routine in hun huis. Er komen veertien woongroepen met maximaal negen bewoners. Ieder met zijn of haar eigen badkamer. Het is een ‘veilige’ omgeving met een juiste dosis prikkels. Alle privékamers hebben een directe verbinding naar buiten. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke ruimte waar men ook de andere bewoners kan ontmoeten. Het gebouw biedt volop ruimte aan mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers om een bijdrage te leveren aan dat wat er toe doet voor de bewoners. De nieuwbouw maakt het kleinschalig wonen en werken met ingang van 2020 echt mogelijk.

Eén keer verhuizen

Tijdens de nieuwbouw kunnen de bewoners gewoon in hun huidige woning blijven wonen. Ze hoeven dus maar één keer te verhuizen en dat is belangrijk voor deze kwetsbare doelgroep. Vanuit het gebouw waar ze nu wonen heef t men een prachtig uitzicht over de nieuwbouw en mensen nemen dan ook regelmatig een kijkje en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Oplevering

Eind 2019 vindt de oplevering van de nieuwbouw plaats. Na de schoonmaak en de inrichting, kunnen de bewoners begin 2020 verhuizen naar hun nieuwe appartementen die volledig voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd. Op 29 november van 14.00 tot 20.00 uur organiseren we een Wintermarkt. We hopen dat de nieuwbouw dan zover klaar is dat we bezoekers kunnen rondleiden.

_BT Clear

Spelenderwijs leren

Kinderopvang Wageningen telt twaalf locaties verspreid over heel Wageningen. Van kinderdagverblijf tot buitenschoolse opvang: voor ieder kind van rond de acht weken tot aan de middelbare school is een plekje. Margreet van Beek is pedagogisch coach bij de organisatie en vertelt: “Wij zorgen er met 170 betrokken medewerkers voor dat zo’n 1200 kinderen een fijne en veilige speel- en ontwikkelplek hebben.”

Eén van de soorten opvang is de Spelenderwijs opvang, voor peuters van twee tot vier jaar. Sinds 2010 zijn de ‘ouderwetse’ peuterspeelzaal en de kinderopvang in Wageningen geharmoniseerd, en heten nu dus ‘Spelenderwijs groepen’. Margreet: “Met deze vorm van opvang combineren wij de kracht van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk.”

Kansrijk ontwikkelen

Soms krijgen kinderen tussen de twee en vier jaar een zogeheten ‘VVE-verwijzing’ bij het consultatiebureau. Dat houdt in dat een kind wat extra ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld op het gebied van taalontwikkeling of in de sociaal-emotionele ontwikkeling. “Het is een verwijzing die staat voor ‘Voor- en Vroegschoolse Educatie’.”

Margreet legt uit dat dit als doel heeft kinderen de gelegenheid te geven zich kansrijk te ontwikkelen, zodat zij daarna een goede start op de basisschool kunnen maken. De pedagoge vertelt dat ze er bewust voor hebben gekozen kinderen met deze verwijzing samen te voegen met de reguliere groep. “De kinderen kunnen op die manier ontzettend veel van elkaar leren.”

Sinds 2018 kunnen kinderen met een VVE-verwijzing daarom niet alleen op de Spelenderwijsgroepen, maar op alle peutergroepen in Wageningen terecht.
Bij Kinderopvang Wageningen wordt gewerkt met de VVE-methode ‘Startblokken’. Bij deze methode wordt veel aandacht besteed aan het spelend leren. Margreet: “Iedere groep heeft bijvoorbeeld een huishoek, waarin kinderen de wereld van de volwassenen kunnen naspelen.

Wanneer je de juiste materialen hebt en de kinderen in dit spel begeleidt, kunnen ze veel leren zonder dat het een ‘lesje’ wordt. De pedagogisch medewerkers krijgen hiervoor speciale trainingen.”

Samenwerking

Margreet vertelt dat ze een prettige samenwerking hebben met de gemeente Wageningen en andere partners. Samen met twee VVE-coördinatoren werken de kinderopvangorganisaties aan een goede uitvoering van VVE. “Zo is er regelmatig overleg met de gemeente, de VVE-coördinatoren, de andere kinderopvangorganisaties, het consultatiebureau en de bibliotheek. Dat is in Wageningen ontzettend fijn geregeld”.

_BT Clear