Beste inwoners van Vlieland

De samenleving verandert. Hoe we met elkaar omgaan, wat we van elkaar vragen en wat we van de overheid kunnen verwachten.

Veranderingen

Naast de veranderingen in de samenleving gaat er ook voor onze gemeente veel veranderen. De gemeente Vlieland krijgt nieuwe taken en bevoegdheden. De overheid verschuift een aantal verantwoordelijkheden van centraal (het Rijk) naar decentraal (de gemeenten). Daarom worden de veranderingen decentralisaties genoemd. Niet te verwarren met het 3-Dimensionale-printer-project op Vlieland!

Dichter bij de inwoners

De gedachte achter deze verschuiving van verantwoordelijkheden is dat wij als gemeente dichter bij de inwoners staan en de taken tegen lagere kosten kunnen uitvoeren. Wij hebben meer zicht op wat er bij onze inwoners leeft en kunnen daarom beter passende ondersteuning bieden wanneer dat nodig is. Wij weten zelf ook beter dan de rijksoverheid welke hulp en ondersteuning er op het eiland en op het vasteland nog meer aanwezig is.

Bezuinigen door verbinden

Het gaat om verschuiving van taken op het gebied van jeugdhulp, werk & inkomen en zorg & welzijn. Doordat we als gemeente meer taken en bevoegdheden krijgen, kunnen we beter verbindingen leggen tussen de drie gebieden en zo ook waar mogelijk op kosten besparen. Dat moet ook. Want om de kosten van de zorg en sociale zekerheid in Nederland betaalbaar te houden, moeten we met elkaar kijken waar we de kosten kunnen beperken. De drie decentralisaties gaan daarom gepaard met een bezuinigingsopdracht.

Elkaar snel en gemakkelijk vinden

Natuurlijk blijven we u als gemeente ook vanaf 2015 goede zorg en ondersteuning bieden. Omdat we elkaar in onze kleine gemeente goed kennen, weten we elkaar snel en gemakkelijk te vinden. En dat is waar het om gaat!

In deze krant leest u meer over de veranderingen, en hoe wij u vanaf 2015 hulp blijven bieden.

Wethouder Henk Visser,
wethouder sociaal domein

Er vinden per 1 januari 2015 veranderingen plaats op het gebied van de (jeugd)zorg, werken en welzijn. De gemeente krijgt er taken bij van de Rijksoverheid en gaat deze vanaf volgend jaar zelf uitvoeren.

Eigen kracht, samen aanpakken!
Wellicht maakt u zich zorgen over deze veranderingen. ‘Krijg is straks nog wel de zorg en de hulp die ik nodig heb? Wat gaat er veranderen in mijn situatie? Tot wie moet ik me richten met mijn hulpvraag?’ Wie het op eigen kracht of hulp van de omgeving niet redt, krijgt ondersteuning op maat. Het Vlielands Kwartier is er dan voor u en zoekt samen met u naar een gepaste oplossing! Oftewel: Eigen kracht, samen aanpakken!

Vlielands Kwartier
Op Vlieland kunt u met al uw vragen terecht bij het Vlielands Kwartier. Het Vlielands Kwartier werkt met u samen om op iedere vraag een passende oplossing te bedenken. Hierbij willen wij de kwaliteit blijven leveren aan alles Vlielanders die dat nodig hebben.

In deze krant ontvangt u informatie over deze nieuwe ontwikkelingen en de manier waarop wij deze veranderingen op Vlieland oppakken.

Annemarie Kort,
Vlielands Kwartier

Colofon

Uitgave van:
Gemeente Franekeradeel
I: www.vlieland.nl
T: 0562-452700

Verzorgd door:
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00

Tekst- en beeldredactie:
Gemeente Vlieland

Concept en vormgeving:
ETT Media en Skitter

December 2014

Deze krant is tot stand gekomen in samenwerking met zeven gemeenten en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De samenwerkende gemeenten zijn Franekeradeel, Harlingen, Menameradiel, het Bildt, Leeuwarderadeel, Vlieland en Terschelling.

Deze krant geeft u algemene informatie over veranderingen op het gebied van zorg, jeugd en werk. Wij hebben hier veel aandacht aan besteed. Toch kan deze krant onbedoeld onjuistheden bevatten. Of is ze te algemeen. Controleer daarom wat voor uw persoonlijke situatie geldt bij het gebiedsteam van uw gemeente. Of bij uw hulp- of zorgaanbieder.

Meer informatie over de veranderingen in de zorg:
www.vlieland.nl
www.hoeverandertmijnzorg.nl
www.dezorgverandertmee.nl
www.sozawe-nw-fryslan.nl

Vragen? Bel het Vlielands Kwartier: 0562-452747