Gebiedsteam Franekeradeel: Onderaan van links naar rechts: Lena Bootsma, Audrey van Merode, José Ligthart, Albert Tilma, Annelies Hofma en Jimmy Amir Tweede rij in het midden van links naar rechts: Marije van der Molen, Ivy Nettekoven, Corien van Stam, Bert Bloemsma, Thea Zwart, Janke Wiersma Bovenaan van links naar rechts: Tineke Boersma, Francoise de Haan-Lyon, Sjoukje Terpstra, Remco Kuiper en Pytsje Zoodsma. Op de foto ontbreken Babs van Hijum, Marianne Burgers en Marjolein Voos.

Tegearre dwaan! U gaat met gebiedsteam Franekeradeel aan de slag

Ieder mens wil graag zijn leven zelfstandig inrichten en leiden. Gelukkig lukt dit ook ongeveer 80% van de inwoners van Franekeradeel. Soms komt er dan toch een vraag die u niet zelf kunt oplossen. In Friesland is het dan meestal al goed gebruik de familie of buren te vragen te helpen. Bij sommige vragen op het gebied van zorg, welzijn, opvoeden, werk/inkomen lukt dat niet, en wilt u met een professional overleggen welke stappen u (eventueel met uw gezin) het beste kunt zetten.

Voor deze vragen kunt u contact opnemen met het gebiedsteam Franekeradeel via 0517 380357. U kunt dan uw hulpvraag aangeven. U krijgt direct een reactie c.q. antwoord als dat mogelijk is, en anders zal de medewerker een afspraak met u maken, voor een gesprek bij u thuis of op kantoor.

Over het gebiedsteam

Het gebiedsteam Franekeradeel is samengesteld uit professionals uit verschillende organisaties, zoals de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Fryslân, MEE Friesland, Welzijn Centraal, Bureau Jeugdzorg Friesland, De Skûle en de Jeugdgezondheidszorg. Wij werken samen om snel tot een oplossing te komen voor uw vraag.

De winst voor u als burger is dat de medewerkers van het gebiedsteam uw vragen integraal kunnen oppakken, samen met u als regievoerder. Voor u betekent dat minder loketten, minder bureaucratie. U hoeft uw verhaal minder vaak opnieuw te vertellen. De medewerkers hebben een brede kennis en zijn goed bekend met de lokale mogelijkheden omdat ze in uw woonomgeving werken. Verder streven we, waar dat nodig is, naar één centrale contactpersoon per huishouden.

“Gezamenlijk zoeken we met u naar een oplossing”

U kunt bij ons terecht met vragen over opvoeding, werken, inkomen, financiën, veiligheid, relaties, gezondheid, opgroeien en onderwijs. Ook kunt u bij het gebiedsteam terecht als u vrijwilliger wilt zijn of als u een idee heeft om iets te organiseren in de wijk of het dorp dat de samenleving kan helpen.

Heeft u een vraag, dan kunt u contact opnemen met het gebiedsteam. Een medewerker gaat vervolgens met u in gesprek om de vraag helder te krijgen. Daarna wordt gezamenlijk naar een oplossing gezocht. Hierbij wordt ook gekeken welke mogelijkheden u zelf heeft of uw omgeving. Als het nodig is wordt ook gekeken naar hulp vanuit het gebiedsteam en eventueel de mogelijkheid van gespecialiseerde hulp van bijvoorbeeld een zorgaanbieder.

Voorbeeld van huidige zorg en hoe dat in 2015 integraal opgepakt wordt

Mevrouw de Vries ging voorheen naar het CIZ, het WMO-loket en naar de bijzondere bijstand voor haar vragen. Nu kan ze terecht bij één toegang: het gebiedsteam. Thuis, aan de keukentafel, kan mevrouw de Vries goed haar vraag bespreken. Ook de inzet van haar kinderen wordt besproken. Er is een plan gemaakt, waarbij de professionele zorg goed aansluit bij de zorg uit mevrouw de Vries haar eigen netwerk.

Hulp uit het netwerk, lukt dat wel?

Soms denkt iemand die hulp nodig heeft, dat zijn familie niet wil helpen omdat zij het vast te druk hebben. Vaak blijkt dat de familie wel hun steentje bij willen dragen.
Ik denk hierbij aan het verhaal van een alleenstaande man Klaas, die door allerlei redenen in de problemen was geraakt. Hij was ontslagen en kwam het huis niet meer uit. Klaas was erg eenzaam en het huis en de tuin leken inmiddels op een jungle. Klaas durfde geen hulp te vragen, ook uit schaamte.
Via de huisarts kwam Klaas terecht bij het gebiedsteam. Nadat de familie en een aantal dorpsgenoten waren benaderd, was het huis binnen twee weken opgeruimd en stond de tuinploeg al klaar voor het vervolg. Er kwam ook een plan waarbij Klaas steeds iemand van de buren kon inschakelen als hij merkte dat het weer moeilijk was om het zelf te doen. Ook de buurman hield een oogje in het zeil, zo hadden ze het afgesproken.
Klaas was enorm opgelucht, hij merkte dat mensen uit zijn omgeving toch om hem gaven en hij ging ook iets teruggeven. Hij was namelijk handig met de computer en hielp de buurtgenoten daarbij. Hij voelde zich daardoor ook minder eenzaam. De medewerker van het gebiedsteam hoefde al snel geen contactpersoon meer te zijn. Uiteindelijk winst voor iedereen!

“Klaas was enorm opgelucht en ging zelf iets teruggeven aan zijn omgeving”

Bezuinigingen

U denkt misschien: dit voorbeeld klinkt positief, en de bezuinigingen dan? De decentralisaties vanuit de Rijksoverheid naar de gemeente gaan inderdaad gepaard met bezuinigingen. Het is de opgave met minder middelen, meer te doen. Het gaat om vernieuwen en bezuinigen tegelijk.

De Gemeente Franekeradeel bepaalt de kaders en het beleid dat uitgevoerd wordt door het gebiedsteam. Dit zou er toe kunnen leiden dat bepaalde zorg, die eerder wel werd toegewezen (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp), nu niet toegewezen wordt.

“Het is de opgave met minder middelen, meer te doen”

Overgangsrecht

U ontvangt nu zorg en wilt graag weten wat de decentralisatie voor u betekent? Het is vooral van belang dat iedereen die nu zorg ontvangt vanuit de huidige WMO, de huidige AWBZ of de huidige Jeugdwet, zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt over zijn/haar situatie. De gesprekken hierover zijn al in gang en zullen naar verwachting tot eind 2015 doorlopen, zodat alle inwoners van Franekeradeel die nu deze zorg ontvangen weten waar zij aan toe zijn. De cliënten met een huidig indicatiebesluit vallen onder het Overgangsrecht. Dit betekent dat u recht houdt op de zorg die u heeft tot het einde van uw huidige indicatiebesluit. Voor de afloopdatum van uw indicatiebesluit zal er een gesprek plaatsvinden met een medewerker van het gebiedsteam en u. U krijgt dan duidelijkheid over het vervolg. U wordt uitgenodigd voor deze gesprekken door het gebiedsteam. U kunt zelf ook contact opnemen met het gebiedsteam via 0517 380357. Bijvoorbeeld als uw indicatiebesluit bijna afloopt en u nog niet uitgenodigd bent voor een gesprek.