Veranderingen op het gebied van (jeugd-)zorg, werk en inkomen.

_BT Clear

Nieuwe procedure bijstandsuitkering

Eigen verantwoordelijkheid en focus op het vinden van een baan

Doesburg heeft een nieuwe werkwijze voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. Daar hoort bij dat mensen zelf aan zet zijn om actie te ondernemen op het krijgen van een (nieuwe) baan en het aanvragen van een bijstandsuitkering.

Meer eigen initiatief bij aanvraag

De aanvrager moet meer initiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen om zelf zijn bijstandsuitkering te regelen. Dat gaat in drie stappen:
1. Een aanvraag voor een bijstandsuitkering gaat voortaan via www.werk.nl.
2. Er volgen daarna twee verplichte voorlichtingsbijeenkomsten. Over het (zo snel mogelijk) weer werk vinden en over de rechten en plichten die men heeft.

3. Ten slotte volgt een gesprek met een consulent ‘werk en inkomen’ over het vinden van werk en de aanvraag van de bijstandsuitkering.

Vinden van een baan voorop

Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die (tijdelijk) niet op een andere manier in hun inkomen kunnen voorzien. Het aanvragen van een bijstandsuitkering is ook een vraag om te helpen bij het vinden van een baan. De begeleiding tijdens de bijstandsperiode wordt daarom intensief ingezet op het vinden van een baan of op het voorbereiden op werk. Bijvoorbeeld door het volgen van sollicitatiebijeenkomsten, werkervaringsplaatsen en/of deelname aan werkleerprojecten.


Maatschappelijke bijdrage
Iets terugdoen voor een uitkering

Uit isolement en in beweging

Vanaf 1 december geldt in Doesburg in bepaalde gevallen en voorwaarden de verplichting om iets terug te doen voor de maatschappij als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, de zogenoemde tegenprestatie.

Eigen ontwikkeling voorop

Inwoners die het tijdelijk niet redden kunnen een beroep doen op een sociaal vangnet, zoals een bijstandsuitkering. Voor mensen zonder traject naar werk is het de bedoeling dat ze iets terug doen voor hun uitkering en tegelijkertijd aan hun eigen ontwikkeling werken. Ze komen uit hun isolement en in beweging. Op deze wijze breidt men het (sociale) netwerk uit, worden (nieuwe) vaardigheden aangeleerd en zodoende het gevoel van eigenwaarde vergroot. Natuurlijk staan de eigen ideeën, wensen en mogelijkheden van iemand voorop. Deze maatschappelijke bijdrage is altijd tijdelijk en levert geen verdringing van betaald werk op.

Meer informatie

Heeft u vragen hierover? Neemt u dan contact op met de consulenten ‘werk en inkomen’. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur,
(0313) 48 13 13.

Laag inkomen en veel zorgkosten?

Voor u is er een collectieve zorgverzekering met veel extra’s

Gebruikt u veel medicijnen? Of moet u geregeld behandelingen ondergaan? Bijvoorbeeld omdat u een chronische ziekte of handicap hebt? Hebt u bovendien een laag inkomen? Dan kunt u een zorgverzekering afsluiten die veel van uw kosten vergoedt. De gemeente betaalt mee aan deze verzekering. U sluit de collectieve verzekering af bij Menzis.

De voordelen:

  • U kunt kiezen uit verschillende pakketten, waar een aanvullende zorgverzekering en een aanvullende tandverzekering bij horen;
  • U krijgt een korting op de premie;
  • De gemeente betaalt een deel van de premie voor u;
  • Menzis accepteert u altijd als klant, ook bij een mindere gezondheid;
  • De meest uitgebreide verzekering biedt nog meer vergoedingen voor mensen met hoge zorgkosten.

De keuze is aan u

U bepaalt zelf welke zorgverzekeraar en zorgverzekering het beste bij u passen. Tot en met 31 januari 2016 kunt u een nieuwe zorgverzekering afsluiten bij Menzis. Wanneer u geïnteresseerd bent en wilt weten of u in aanmerking komt voor de collectieve zorgverzekering, surf dan naar de website www.gezondverzekerd.nl. U kunt zich hier ook aanmelden.

Heeft u hulp nodig bij het overstappen?

Bel dan de Menzis OverstapCoach:
088 - 222 40 80 (lokaal tarief). De OverstapCoach vraagt altijd naar de gemeente. Zo weten zij precies welke afspreken van toepassing zijn.Daarna gaat de rest vanzelf.
Uw huidige verzekering wordt opgezegd en u bent per 1 januari 2016 verzekerd.

_BT Clear