Historisch IJsselstein

IJsselstein heeft een roemrucht verleden. De historische binnenstad van IJsselstein dateert van het begin 14e eeuw. Alles ligt op loopafstand van elkaar: de monumenten, de kerken, het museum, de molen. Wandelend ontdekt u de vele historische schatten van IJsselstein. Net als ieder jaar zijn de belangrijkste monumenten vrij en gratis toegankelijk voor het publiek op Open Monumentendag.

Praalgraven Oude St. Nicolaaskerk
©Martijn Kleimeer

Kerken kijken

In de imposante St. Nicolaasbasiliek zijn elke zaterdagmiddag (t/m 12 september) speciale rondleidingen en vindt u het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren die door de eeuwen heen voorwerp is van verering en devotie. De Oude St. Nicolaaskerk met beroemde Pasqualini toren is het oudste gebouw in renaissansestijl in Nederland. Deze unieke toren is alleen op Open Monumentendag te bezichtigen. De kerk opent elke zaterdagmiddag (t/m 26 september) haar deuren. Ook in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel, zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg en het 23 stemmen tellend Van Vulpen-orgel. Op 5 en 12 september vinden speciale zomerorgelconcerten plaats.

Uitzicht vanaf De Windotter
©Martijn Kleimeer

De Windotter

De stenen stellingkorenmolen ‘De Windotter’ is het oudste en meest ambachtelijke bedrijf van IJsselstein en behoort tot één van de grootste van Nederland. De molen is sinds de restauratie van 1986/1987 volledig in bedrijf en open voor bezoek op dinsdag t/m zaterdag. In de stadsmuur is een bijzonder koepelwoninkje te zien, de theekoepel, waar bezoekers (op afspraak) kunnen genieten van koffie/thee, ontbijt, high tea of lunch. Achter de molen bevindt zich de molenwinkel met een groot assortiment ambachtelijke producten.

Museum IJsselstein

Museum IJsselstein (MIJ) is gevestigd in een voormalig schoolgebouw aan de Walkade met stijlkenmerken van de ‘Amsterdamse School’. De vaste expositie ‘3000 jaar wonen nabij de Hollandse IJssel’ leert de bezoekers over het ontstaan van de stad en het vroegere leven in IJssel-stein. Daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen waar de nadruk ligt op hedendaagse kunst en cultuur. T/m 27 september 2015 is de tentoonstelling ‘Uit liefde voor hout van MIJ’ te bewonderen. Van IJsselsteinse meubelindustrie tot Gerrit Rietveld en herman de vries.

Kasteeltoren

De toren is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Het kasteel werd vooral bekend door het boek ‘Fulco de Minstreel’ van C. Joh. Kievit. In de toren zijn de linksdraaiende gemetselde wenteltrap, fraaie gewelven en voormalige Secretarie van de Rost (met daarin de oude gevangenis) te bezichtigen. T/m 27 september 2015 is de Kasteeltoren met indrukwekkende installaties één van de satellietlocaties voor de tentoonstelling ‘Uit liefde voor hout van MIJ’.

Rondje IJsselstein

Historische wandelroutes langs deze en andere monumenten en beelden zijn verkrijgbaar bij Uit in IJsselstein. Wilt u meer horen over de historie en geheimen van Baroniestad IJsselstein maak dan eens een stadswandeling onder leiding van een gids.

Informatie en reserveringen:

Uit in IJsselstein/Tourist Info
Overtoom 7
3401 BK IJsselstein
030 688 72 73
uitinijsselstein.nl

Nazomerfestivals

KLEURRIJK Uit in Wijk

KLEURRIJK Uit in Wijk

5 september, Wijk bij Duurstede

Feestelijke opening van het Culturele Seizoen! Uitmarkt met buitenpodia. De hele binnenstad van Wijk bij Duurstede wordt omgetoverd in een spetterend festival: met de hele dag swingende muzikale acts, een informatiemarkt, een multiculturele markt, heerlijke hapjes en drankjes en bovenal veel gezelligheid belooft ook deze editie weer een groot succes te worden! KLEURRIJK Uit in Wijk is een samenwerking van het festival Kleurrijk Wijk, Wijk bij Duurzaam Nu & Later en de Uitmarkt. De organisatie ligt in handen van het Calypso Theater. KLEURRIJK Uit in Wijk is een multicultureel spektakel voor jong en oud in de binnenstad van Wijk bij Duurstede. Met veel muziek en dans, een internationale markt, een WereldKinderPlein, informatiestands van ondernemingen, winkels, verenigingen en sportclubs is er voor iedereen genoeg te doen!


Poppentheaterfestival

5 & 6 september, Amersfoort

Poppen in het park

Poppen in het Park is een poppentheaterfestival voor kinderen van twee tot tien jaar, hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en andere belangstellenden. Het vindt plaats op de prachtige locatie Park Randenbroek. Na het succes van de afgelopen jaren zal het ook deze keer een feestelijk gebeuren worden voor jong en oud. Het programma is terug te vinden op de website. Hier zijn ook al kaartjes in de voorverkoop verkrijgbaar. Het festivalterrein is vrij toegankelijk, voorstellingen kosten € 3,00 voor kinderen en € 4,00 voor volwassenen. De voorstellingen worden gespeeld in grote tenten en in het theater van poppentheater Toermalijn, dus ook met minder goed weer zit iedereen droog. poppeninhetpark.nl


Drakenbootfestival

Drakenbootfestival Leidsche Rijn

6 september, Haarrijnse plas Leidsche Rijn

Vol overgave organiseert Rotary Fletiomare voor de 7de keer op rij het Drakenbootfestival Leidsche Rijn. Het festival verbindt en wordt gekenmerkt door een keur van teams uit het bedrijfsleven, verenigingen en vriendenclubs uit de regio Utrecht. Deze teams gaan de strijd aan op het water van de Haarrijnsplas. Aangevoerd door luid tromgeroffel en aanmoedigingen van het publiek vanaf de oevers, peddelen de teams zich naar de finish. Het raceparcours is overzichtelijk kort, de beproeving van anderhalve minuut per race zwaar en lang genoeg om de competitie volop te beleven, kansen op winst te krijgen en weer kwijt te raken… Spektakel, water, boten met mensen in vrolijke kleuren, teamspirit, competitie, buitenlucht, foodtrucks, straattheater en muziek: de elementen die het Drakenbootfestival zo aantrekkelijk maken voor deelnemers én toeschouwers. drakenbootfestival.nl/leidsche-rijn

_BT Clear