Ontdek wereldse verhalen

Geïnteresseerd in cultuur en geschiedenis? Niet? Wedden van wel. De spannende en indrukwekkende verhalen liggen hier namelijk letterlijk voor het oprapen. Duik de Drentse geschiedenis in en ontdek ze allemaal.

_BT Clear

Maatschappij van Weldadigheid

Er is een kans dat jij één van de nakomelingen bent van de ‘paupers’ die hier in de 19e eeuw in een kolonie hebben gewoond. De koloniedorpen zijn in 1818 door de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Het grootste gedeelte van de koloniën ligt in Drenthe; in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Maar er waren ook koloniën in Friesland, Overijssel, en België.

‘Koloniën van Weldadigheid’: klinkt goed toch? Zeker; en de intentie was ook goed. Generaal Johannes van den Bosch wilde graag iets doen aan de enorme armoede in Nederland. Zijn oplossing: het oprichten van landbouwkoloniën. In… je snapt hem al: Drenthe. De paupers (arme mensen) konden zich vrijwillig aanmelden voor een verhuizing naar de koloniën. Ze kregen een eigen woning, een stukje grond, scholing en zorg. In ruil daarvoor moesten ze het land bewerken. Een hard bestaan.

In totaal zijn er zeven koloniën opgericht. Vier daarvan voor de armen die vrijwillig verhuisden. Later nog drie voor bedelaars en landlopers; gedwongen. De dwangkoloniën waren grote en dichtbevolkte gestichten, waar dag en nacht bewaking was. Veenhuizen was één van deze dwangkoloniën.

Tegenwoordig zijn er naar schatting ongeveer één miljoen nakomelingen van de ‘paupers’.

Het kan zomaar zijn dat jouw voorouders hier ook hebben gewoond. Kijk of jouw roots ook in Drenthe liggen op drenthe.nl/pauper.

Maar liefst 100.000 ‘paupers’, bedelaars en landlopers zijn in de Koloniën van Weldadigheid geplaatst. Ze hebben 80 km2 woeste grond omgezet in kaarsrechte lanen met keurige gebouwen. Dit zie je nog steeds!

Tip!

In 2018 bestaat de Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar. Er vinden verschillende activiteiten plaats rondom dit thema zoals theaterspektakel De Welstaat, kunstmanifestatie Into Nature en de Foodzoekersdagen. Kijk voor meer informatie op drenthe.nl/cultuur.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Toch best confronterend; Westerbork. Je voelt het pas als je er zelf loopt. In Kamp Westerbork zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 joden gedeporteerd. De herinneringen aan de slachtoffers worden levend gehouden in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Buiten zie je er barakken staan. De woning van de kampcommandant, twee historische wagons en het Nationaal Monument Westerbork: de restanten van de oude spoorlijn met omgebogen rails. Uit een gerestaureerde wagon hoor je elke dag alle namen van de slachtoffers.

Binnen in het museum lees, zie en hoor je verhalen over het leven van de slachtoffers en de weinige overlevenden. Filmbeelden, tekeningen van kinderen, een briefje met afscheidsgroet dat uit de trein is gegooid… Je krijgt er kippenvel van.

_BT Clear

_BT Clear