Seizoen 2015

Recreatiekrant

Welkom in De Langstraat

Heusden - Waalwijk - Dongen

In Waalwijk (Sprang-Capelle) ligt een stuk rails ter herinnering aan de Langstraatspoorlijn, in de volksmond ook wel de Halve Zolenlijn genoemd. Hier reed vroeger de goederentrein die leer en schoenonderdelen vervoerde van en naar De Langstraat. Tegenwoordig is het Halvezolenpad een populaire fiets- en wandelroute. Op de foto van links naar rechts de wethouders toerisme en recreatie Hanne van Aart (Heusden), Judith Keijzers (Waalwijk) en Bea van Beers (Dongen) bij de oude spoorlijn.

Eeuwenlang vormde De Langstraat hét centrum van de schoen- en leerindustrie. In het hart van deze regio, in Waalwijk, kun je tegenwoordig het Nederlands Leder & Schoenen Museum bezoeken. Daar ervaar je de geschiedenis in de praktijk.

Met een bezoek aan De Langstraat ervaar je het beste van wat Brabant te bieden heeft. Wandelend door de schilderachtige straatjes en smalle steegjes ontdek je eeuwenoude panden en gevels in vestingstad Heusden. De vele galeries, terrasjes en de havens zijn een aanrader.

In Waalwijk kun je shoppen, maar ook een bezoek brengen aan de oude arbeidershuisjes aan de Hooisteeg, het Slagenland met het bijzondere landgoed Zuydewijn en de waterterpen. In Dongen vind je rust, ruimte en natuur langs de rivier De Donge. Historische looierijen herinneren je aan de rijke leerindustrie van dit dorp. Bezoek eens Museum De Looierij en je leert alles over dit verleden. Verder terug in de tijd? Dan is de IJzertijdboerderij een bezoek waard.

Overal in De Langstraat kun je terecht voor die bekende Brabantse gastvrijheid. Tel daarbij op de leuke overnachtingsmogelijkheden en evenementen en je verblijf kan niet meer stuk. Hou je van wandelen of fietsen? Probeer eens de gratis route-app Hotspot Brabant; een ideale mogelijkheid om de highlights van De Langstraat te leren kennen.
In deze krant krijg je allerlei tips voor een heerlijk verblijf in De Langstraat. Meer weten? De medewerkers van de toeristische informatiebureaus adviseren je graag.

 

Tot ziens in De Langstraat!

Hanne van Aart, wethouder gemeente Heusden
Judith Keijzers, wethouder gemeente Waalwijk
Bea van Beers, wethouder gemeente Dongen

Gemeente Heusden:
Giersbergen, Drunen, Nieuwkuijk, Vlijmen, Elshout, Haarsteeg, Doeveren, Oudheusden, Herpt, Heesbeen, Hedikhuizen en Heusden.

 

Gemeente Waalwijk:
Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik.

 

Gemeente Dongen:
Dongen, ´s Gravenmoer, Klein-Dongen en Vaart.