Brandveiligheid thuis

Voorkomen van brand

Het is belangrijk dat u veilig woont in uw huis. Brandpreventie hoort daar ook bij. De meeste branden in huis zijn eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door het filter van uw wasdroger na iedere droogbeurt schoon te maken of uw schoorsteen regelmatig te laten vegen. Maar wat als er toch brand uitbreekt? Wat doet u dan? En hoe komt u zo snel mogelijk het huis uit?

 
 

In Nederland vallen per jaar tussen de 50 en 70 slachtoffers door brand. Jaarlijks is er in meer dan 4000 ­Nederlandse woningen brand, raken 800 mensen gewond en moeten 700 mensen worden gered bij een brand. De belangrijkste oorzaken van brand zijn eten te lang op het fornuis laten staan en vlam in de pan, het falen van elektrische apparaten, brandstichting, klussen in huis en roken in bed.

Wat te doen bij brand?

Wat doet u als er toch brand is? Vluchten en alarm slaan natuurlijk! Volg bij brand de volgende tips op:

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw alle andere bewoners.
  • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan. Ga naar buiten en blijf buiten.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
  • Blijf laag bij de grond (zo kunt u onder de rook doorkruipen).
  • Gebruik nooit de lift.
  • Bel direct 1-1-2.
  • Breng uzelf nooit in gevaar.

Test uw vluchtroute

Hoe snel bent u van uw bed naar buiten als u niks meer ziet door de rook? Ga op bed liggen, kijk hoe laat het precies is en doe uw ogen dicht. Vind nu kruipend de weg naar de voordeur. Pak de huissleutel en open de deur. Check de tijd: hoeveel minuten duurde het vluchten? In drie minuten kan een beginnende brand veranderen in een grote uitslaande brand. Rook stijgt op. Daarom kunt u het beste laag bij de grond blijven, daar is de meeste zuurstof. Maak een vluchtplan samen met uw medebewoners.

Meer informatie

Kijk voor meer tips op www.brandweerzhz.nl.
Voor vragen over brandveiligheid kunt u ook ­bellen met 088 - 636 50 00.

 

Wat doe je bij een treinincident tussen Zwijndrecht en Dordrecht?

Project Spoorzone

Sas Graansma, projectmanager Spoorzone van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, houdt zich al jaren bezig met de veiligheidsrisico’s op het spoortraject tussen Zwijndrecht en Dordrecht. Regelmatig besteden de media aandacht aan het vervoer van gevaarlijke stoffen op dit traject.

Uit onderzoek blijkt dat er veel kan gebeuren op het spoor. Een wagon kan ontsporen of op een andere wagon botsen. Daardoor bestaat de kans dat giftige stoffen vrijkomen of brand ontstaat. Sas Graansma: “De gemeenten, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en ProRail hebben de afgelopen jaren vele maatregelen genomen om de gevolgen van een treinongeval voor de omgeving te verkleinen”.

Veiligheidsvoorzieningen

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de infrastructuur rondom het spoor te verbeteren. “Er zijn trappen, deuren in geluidschermen en calamiteitenwegen gemaakt. Ook zijn er bluswaterputten aangelegd. In totaal zijn er tussen Dordrecht en Zwijndrecht op ongeveer 70 plaatsen langs het spoor voorzieningen aangelegd. Hiermee kan de brandweer gemakkelijker het spoor bereiken en daardoor sneller met de bestrijding van een ongeval starten. Het beschikbaar hebben van voldoende bluswater is hierbij van groot belang”, aldus Graansma.

ProRail

Vervoerder ProRail is voortdurend bezig om de kans op een ongeval zo klein mogelijk te houden.

Eén van de maatregelen daarbij is het voorzien van seinen met het Automatische Trein Beïnvloeding Verbeterde versie (ATB Vv). Het systeem zorgt ervoor dat treinen, ook wanneer ze langzamer rijden dan 40 km p/u, tot stilstand gebracht worden als ze door rood licht rijden.

Weet wat je moet doen

Sas Graansma: “Het is heel belangrijk dat je weet wat je moet doen als er een ongeval op het spoor is gebeurd. Kijk daarom eens op www.watdoeje.nl/spoorzone. De website geeft tips en advies wat je moet doen bij een brand, bij een ongeval met gevaarlijke stoffen of bij een dreigende explosie. Bekijk ook het handige stappenplan.” Wilt u meer weten over het project Spoorzone ga dan naar www.spoorzonezhz.nl

 

10 tips brandveiligheid

1 Vluchten bij brand

Maak een vluchtplan. Bepaal de vluchtroute en wie de kinderen en/of huisdieren meeneemt.

2 Rookmelders

Hang rookmelders op en test ze iedere maand.

3 Vlam in de pan

Blus alleen met een blusdeken of deksel. Blus nooit met water. Blijf in de keuken tijdens het koken.

4 Stekkerdozen

Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact.

5 Stand-by tv

Zet altijd de tv helemaal uit als u niet meer kijkt.

6 Sigaretten

Rook niet in bed. Controleer of sigarettenpeuken helemaal uit zijn voordat u ze weggooit.

7 Lucifers en aanstekers

Bewaar lucifers en aanstekers buiten bereik van kinderen.

8 Koolmonoxidevergiftiging

Frisse lucht! Ventileer. En laat kachel en geiser jaarlijks controleren.

9 Schoorsteen

Laat uw schoorsteen 1x per jaar vegen.

10 Wasdroger

Maak het filter van uw wasdroger na iedere ­droogbeurt schoon.