Mijn huis mijn toekomst

Langer zelfstandig wonen

_BT Clear

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. In de omgeving die je kent en waar je je thuis voelt. Wie wil dat niet? Om dat te realiseren moet een woning soms aangepast worden. In de gemeente Rheden maken we daar werk van met ‘Mijn huis mijn toekomst’.

Het project mijn huis, mijn toekomst richt zich op mensen van 55 jaar en ouder, zowel huurders als eigenaren van koopwoningen. De leeftijdsgrens ligt zo laag omdat de gemeente Rheden met name de bewustwording bij jongere senioren, mensen tussen de 55 en 70 jaar, wil stimuleren.

Veilig zelfstandig wonen

Voorbeelden waaraan dit project een bijdrage levert is langer veilig zelfstandig wonen. Ten eerste kan de veiligheid in huis worden aangepast door bijvoorbeeld extra leuningen en verlichting. Maar ook de veiligheid met betrekking tot inbraak wordt verbeterd. Zo kan er een video-intercom worden geplaatst, zodat je kan zien wie er (beneden) aanbelt.

Succesvol project

Er zijn de afgelopen vier jaar in totaal 805 huishoudens bezocht, vooral huishoudens in de leeftijdscategorie boven de 70, waarvan ruim de helft ook daadwerkelijk gebruik heeft gemaakt van de stimuleringsregeling.

Alle kernen zijn daarbij aan de beurt geweest. Het is fantastisch dat zoveel mensen hun woning hebben laten aanpassen. Het zijn vaak kleine, praktische wijzigingen, die niet duur hoeven te zijn, maar wel veel plezier en veiligheid opleveren. Het project is daarmee één van de succesvolste in Gelderland en ook daarbuiten. Via de vrijwilligers van Stoer, maar ook via het Sociaal Meldpunt van de gemeente, komen regelmatig vragen binnen van inwoners over het project en of ze er nog gebruik van kunnen maken.

Hoe nu verder

Om aan deze vragen tegemoet te komen heeft het college besloten om de campagne in 2016 nog één keer uit te voeren. Ruim 600 aanvragen zijn daarvoor binnengekomen. De gemeente onderzoekt of dit project in de toekomst door kan gaan.

_BT Clear

Veilig Thuis

Geweld stopt niet vanzelf

_BT Clear

Als je te maken krijgt met geweld in huiselijke kring kun je daar altijd wat aan doen. Of het nu om jezelf gaat of om iemand anders. Of je nu vermoedens hebt, of het zeker weet. Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap!

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Hierdoor is er zicht op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar.

Wilt u advies en hulp voor de ander en/of voor uzelf? U kunt uw vragen stellen of uw hart luchten. Als u wilt, kunt u anoniem blijven. Wilt u advies of hulp? Bel met Veilig Thuis op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)  

_BT Clear

Buurtbemiddeling

_BT Clear

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Soms veroorzaakt de omgang met een buur of buurtgenoot irritaties. Als het niet lukt hier samen uit te komen, kunt u (gratis) Buurtbemiddeling van Rijnstad inschakelen.

Goed getrainde vrijwilligers bemiddelen bij (dreigende) conflicten. Zij proberen u weer met elkaar in gesprek te brengen en zo samen tot een oplossing te komen. De bemiddelaars zijn neutraal en hebben een geheimhoudingsplicht.

Voor meer informatie:

I: www.buurtbemiddelingRRD.nl
E: [email protected]
T: (026) 31 27 805 

_BT Clear

Veilig wonen en leven

 
_BT Clear