Maak het inbrekers moeilijk

Zeker tijdens de
donkere dagen!

Inwoners van onze gemeente voelen zich veilig. Dat is een groot goed, maar ook hier hebben we te maken met inbrekers die het voorzien hebben op uw eigendommen. Hendrik-Ido-Ambacht ligt tussen snelwegen in. Dat kan het mensen met verkeerde bedoelingen makkelijk maken. Daarom is het goed om alert te zijn.

Verlichting

De politie en gemeente werken samen om woninginbraken en fietsendiefstallen nog verder terug te dringen. Ook de medewerkers van buurtpreventie houden een oogje in het zeil. Toch kunt u zelf ook iets doen om het inbrekers moeilijk te maken. In deze donkere dagen is verlichting extra belangrijk. Inbrekers houden niet van woningen met een goede buitenverlichting.

Op slot

Nog een tip: zorg ervoor dat uw ramen, deuren en uw tuinpoort goed afgesloten zijn. Raampjes op de eerste verdieping zijn een makkelijke ingang voor inbrekers. Op hun schouwrondes door de wijk merken de ­wijkagenten en buurtpreventie medewerkers nog regelmatig raampjes op die gewoon openstaan. Het is een kleine moeite om die even af te sluiten. Ook als u maar heel even weg bent. Om boodschappen te doen, de kinderen uit school te halen of de hond uit te laten.

Nu het vroeg donker is, kan een inbreker makkelijk en ongezien naar binnen glippen. Bel de politie wanneer u iets ziet wat u niet vertrouwt. Zo zijn we samen de oren en ogen van uw wijk.

Vakantie

Gaat u op wintersport? Heerlijk natuurlijk! Als u voor langere tijd weg bent, zorg dan dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Informeer verder uw buren, familie of kennissen over uw vakantie. Voorkom zo vervelende verrassingen tijdens uw vakantie.

Keurmerk

U kunt inbrekers vóór zijn door uw woning aan te (laten) passen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw ramen en deuren zijn aangepast en dat de sloten ervan minder makkelijk te forceren zijn. Meer informatie over het politiekeurmerk vindt u op: www.politiekeurmerk.nl


Uw buurt nog veiliger

Doe mee met Buurt­preventie!

“Mevrouw, is dat uw auto? Ik bel even bij u aan om u erop te wijzen dat uw portieren niet zijn afgesloten. Wist u dat?” De mensen van het buurtpreventieteam lopen regelmatig ook bij u door de wijk en hebben misschien zelfs al eens aangebeld. Met hun oplettendheid sporen zij andere Ambachters aan om goed op hun eigendommen te letten en spelen zij gevaarlijke situaties in de wijk door naar gemeente en politie.
U herkent het team van Buurtpreventie aan hun blauwe jas of gele vest met opdruk. Buurtpreventie is er in Hendrik-Ido-Ambacht al sinds 2012 en breidt zich langzaam uit.

Bewoners spreken de vrijwilligers en professionals van buurtpreventie regelmatig aan als zij in de wijk lopen. Mensen vertellen daarbij waar zij overlast overvaren en melden ook weleens verdachte situaties in de wijk.

Opletten

De Buurtpreventiemedewerkers letten tijdens hun ronde op kapotte straatlampen, een stoeptegel die gevaarlijk scheef ligt, geblokkeerde vluchtwegen, enzovoort. Maar natuurlijk ook op alles dat nodig is om inbraken in huizen en auto’s te helpen voorkomen: Zijn ze wel op slot? En waarom staat dat raam aan de achterzijde van het huis zo uitnodigend open?

Waarschuwen

Het lijkt zo voor de hand liggend en toch nemen veel mensen het niet zo nauw met het afsluiten van hun schuur en het sluiten van de ramen als ze even weggaan. Het buurtpreventieteam waarschuwt mensen en geeft aan het gemeentelijk meldpunt door waar iets kapot is. De dienstdoende wijkagent is altijd in de buurt aanwezig en kan direct het één en ander ­oppakken als dat nodig is.

Zichtbaar

Een mooie bijkomstigheid van buurtpreventie, is de zichtbaarheid ervan. Hoe zichtbaarder het team, hoe minder aantrekkelijk het wordt om een inbraak te plegen. Natuurlijk houdt buurtpreventie niet alles tegen en hebben mensen ook een eigen verantwoordelijkheid, maar een oogje in het zeil houden is altijd verstandig!

Doe ook mee!

Wilt u ook uw steentje bijdragen aan buurtpreventie en aan de veiligheid in uw wijk? Dat kan door in gesprek te gaan met het preventieteam en bij hen onveilige situaties, overlast, of (mogelijk) verdachte situaties te melden. U kunt u natuurlijk ook ­aanmelden bij het preventieteam om wekelijks mee te lopen.

Wat te doen bij inbraak?

  • Blijf rustig
  • Waarschuw huisgenoten
  • Zoek geen confrontatie
  • Onthoud het signalement van de dader en zijn vluchtroute
  • Bel 112

6 tips om inbraak te voorkomen:

  • Even weg? Sluit alle deuren, ramen en poort van de tuin
  • Op vakantie? Zorg voor een bewoonde indruk en informeer uw buren.
  • Geen sleutel aan de binnenkant van het slot
  • Kastdeuren niet afsluiten, dit voorkomt extra schade bij inbraak
  • Geen geld, waardepapieren of dure sieraden in huis
  • Geen ladders en gereedschap in het zicht laten liggen

Meer tips vindt u op www.politie.nl

Gezocht:

Medewerker buurtpreventie M/V

  • Vindt u het leuk om u in te zetten voor de veiligheid in uw eigen wijk?
  • Kunt u goed luisteren naar andere buurt­bewoners en observeren wat er speelt?

Buurtpreventie zoekt nog vrijwilligers voor de wijken Centrum, Krommeweg en
De Volgerlanden!

Functieomschrijving

U gaat samen met andere buurtbewoners en professionals in de avonduren door uw eigen wijk wandelen en observeren, signaleren én rapporteren wat er veranderd is, kapot is of eventueel aangepast moet worden. Een loop duurt gemiddeld 2 uur.

NB: Buurtpreventie is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Met de coördinator buurtpreventie, Gertjan Kleinbloesem, kunt u bespreken op welke avonden u beschikbaar bent. U kunt naar keuze een of tweemaal in de maand of elke week meelopen.

Kijk voor meer informatie en aanmelding
op www.buurtpreventiehiambacht.nl.

_BT Clear

_BT Clear