Telefoongedrag

Wanneer een mobiele telefoon?

 

De leeftijd waarop kinderen hun eerste mobieltje krijgen, is in korte tijd enorm gedaald. Er zijn al kinderen van 8 jaar met een mobiel en kinderen van 10 jaar met een smart phone. Gezinnen bepalen dit zelf en er is veel verschil tussen ouders. De ene ouder wil niet dat kinderen mobiel bellen, de andere ouder wil juist wel dat ze een mobiel hebben en altijd bereikbaar zijn. Net als bij mediagebruik (beeldschermtijd) is het verstandig om ook hier regels te geven. Vertel bijvoorbeeld wat fatsoenlijk gedrag is: geen telefoon aan tafel, niet in de klas, niet op de fiets, geen gekke foto ’s van anderen maken en die op internet zetten, enzovoort. Vertel ook wat veilig gedrag is: niet je nummer geven via internet, geen contact met vreemden. En let bijvoorbeeld ook op wat je kind met de mobiel doet. Bij een basisschoolkind mag je nog best zo nu en dan in zijn of haar telefoon kijken als dat nodig is. Ook kun je samen afspraken over de kosten. Om te voorkomen dat je kind teveel geld kan uitgeven kun je het 06-nummer voor sms-diensten blokkeren via www.smsdienstenfilter.nl.

 
_BT Clear

FaceTime, pranks, sexting?

Ontdek de online wereld van je kind!

_BT Clear

Soms draaien de termen in de wereld van online en sociale media je nog wel eens om de oren. ‘Sexting? Pranks? Jullie gaan FaceTimen?’. Meestal kan je kind goed uitleggen waar het om gaat. Vaak vindt hij je interesse in zijn wereld fijn. Is jou kind niet zo van het uitleggen of wil je toch meer weten? Dan kun je zelf op het internet veel informatie vinden. Zoekmachines en websites met uitleg zijn er volop. Neem bijvoorbeeld www.mediaopvoeding.nl of www.wikipedia.nl.

Met FaceTime voor Mac kun je videobellen met iedereen die een iPad, iPhone, iPod touch of Mac met een geïntegreerde FaceTime-camera heeft. Dat betekent dat je nu met één klik kunt bijkletsen terwijl je de ander ziet.

Een prank (practical joke) is het uithalen van een grap bij iemand. Pranktime.nl geeft een overzicht van de meest hilarische pranks op video. Meestal grappig om naar te kijken en een goede inspiratiebron om je vrienden/huisgenoten eens flink in de maling te nemen.

Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten of pikante foto’s of video’s, meestal via je mobiele telefoon.

Snapchat is een van de meest gebruikte social media platformen onder jongeren. De app wordt gebruikt om foto’s naar elkaar te versturen. Ook foto’s waarvan ouders liever hebben dat anderen ze niet zien.

Is sexting zorgelijk?

Steeds meer jongeren doen aan sexting. Moeten we ons daar druk over maken? Dat jongeren bezig zijn met elkaars lichaam is niet nieuw. Het bekijken van elkaars lichaam hoort bij een normale seksuele ontwikkeling. De interesse in elkaars lichaam is door de jaren heen niet veranderd, maar de manier waarop jongeren contact met elkaar zoeken wel. Met de komst van smartphones heb je met een druk op de knop een foto verzonden. De meeste jongeren begrijpen wel dat een naaktfoto gemakkelijk door te sturen is en dus een risico vormt, maar in het heetst van de strijd denken zij toch minder na over de gevolgen. Bovendien sturen jongeren dat soort foto’s vaak naar hun vriendje of vriendinnetje; iemand die zij op dat moment vertrouwen. Wanneer de relatie dan over gaat krijgen ze spijt.

Impact op zelfrespect

Seksueel getint materiaal blijft vaak onder leeftijdsgenoten. Het grootste probleem van sexting is de kans dat de foto wordt doorgestuurd. Wanneer een naaktfoto de hele school rondgaat, kan dit enorme impact hebben op het zelfrespect van het slachtoffer. Speciaal voor ouders heeft Snapchat een handleiding uitgebracht. De handleiding geeft praktische informatie, maar legt ook uit waarom de app zo populair is.

 

_BT Clear
_BT Clear