Column

Niet wat het lijkt

_BT Clear

Met mijn videocamera bij de hand, druk ik op de deurbel. Het gezin waar ik voor de deur sta volgt video-hometraining. De ouders willen graag advies over hun jongste dochter: ze hebben altijd strijd rondom het eten en het meisje heeft vaak woede-uitbarstingen. Beelden van wat er al wel goed gaat, kunnen helpen bij het anders aanpakken van het probleemgedrag. Vandaag film ik tijdens het avondeten.

‘Als beloning een blikje cola’

Ik loop het huis in en hoor luid geblaf; er zijn twee grote honden. Ik ruik de frituurpan en de tv staat aan. Aan tafel zitten oma en de buurman. Zodra ze mij zien, zeggen ze vriendelijk gedag. De 6-jarige Mira waarvoor ik kom filmen, zit op de bank. Haar vader en broertje zijn buiten; zij hadden geen zin in de camera.

Iedereen eet friet. “Wil je ook?”, vraagt de moeder. Ik sla het zo vriendelijk mogelijk af. Oma en de buurman eten ook groente, zie ik. Mira niet. Zij eet friet op de bank, terwijl ze filmpjes kijkt. “Groente lust ze niet”, vertelt haar moeder. Als Mira haar bord friet heeft leeggegeten, krijgt ze als beloning een blikje cola.

Van deze situatie zou ik van alles kunnen vinden. Een oordeel is zo gevormd. Maar niet alles is wat het lijkt: ik ging uiteindelijk met een heel goed gevoel weer weg. Wat een liefdevolle sfeer voelde ik!

Wat een prachtige moeder, die het beste wil voor haar kinderen. En die ook nog zorgt voor oma en de buurman. “Ik wil niet dat zij alleen eten”, vertelt ze me. “Daarom eten ze altijd met ons mee.” Ik film het contact tussen moeder en dochter. Deze beelden bekijken we - moeder, ik en het liefst ook vader - tijdens een volgende afspraak. Vandaag vertel ik moeder alvast dat ik zie dat ze haar kinderen iets heel waardevols geeft: liefde en aandacht. Ook vertel ik dat ze een prachtig voorbeeld is door ook aan anderen te denken. De tranen staan in haar ogen. Ze was zo bang dat ze alles verkeerd doet in de opvoeding van haar kinderen, vertelt ze me. “En andere mensen denken vast dat ik een slechte moeder ben.”

We hebben een fijn en eerlijk gesprek waarin er, na de positieve kijk op de situatie, ook ruimte is voor advies. Zo bespreken we dat belonen ook anders kan dan met een blikje cola. En hoe kan ze haar dochter leren om groente te gaan eten? Ik geef haar handvatten en zij gaat ermee aan de slag. Ik heb er vertrouwen in! •

Janneke van der Heijden (29 jaar) is pedagoog en geeft video-hometraining. Ze is getrouwd en moeder van een zoon van 9 en dochter van 6 jaar.

_BT Clear